Zveme vás na Den železnice 2015 a další akce pozdního léta

5.9.2015 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Zveme vás na Den železnice 2015 a další akce pozdního léta

Rok se s rokem sešel a zase tu máme září, které je u nás už tradičně měsícem slavení Dne železnice. Kromě celonárodní oslavy, jež proběhne v sobotu 26.9.2015 v Hradci Králové, jsou plánovány slavnosti regionální i jízdy historických vlaků a další akce v řadě míst České republiky. Internetový magazín VLAKY.NET opět uvádí jejich souhrn, přehledný a průběžně  aktualizovaný  - momentálně k datu  26.9.2015 .

 

 

 


Úvodem si připomeňme historii těchto oslav. Dne 27. září 1825 (tedy před okrouhlými 190 lety) britský inženýr George Stephenson uvedl do provozu první veřejnou parostrojní trať pro dopravu osob na světě. Ač by se to zdálo paradoxní, v době „budování světlých zítřků“ byl tento kapitalistický počin připomínán v kalendáři i na dráze jako významný den pod názvem Den československých železničářů. I když po „sametu“ z kalendáře zmizel, někdejší „modrá armáda“ se jej vzdát nechtěla a České dráhy jej posléze přetavily ve svátek železnice jako takové, jehož oslavy sdružují železničáře, jejich zákazníky, železniční fanoušky i lid obecný.  

Česká republika má v současnosti 7 státních svátků, 6 svátků a 11 významných dnů, mezi nimiž připomínka železnice své místo nenašla. Ale přesto dokáže přitáhnout od televize, nákupů, domácích prací a jiných oblíbených svátečních činností takové masy národa, že jí ty v kalendáři zvýrazněné dny zdaleka konkurovat nemohou. Čím to je? Seriózní odpověď by si vyžádala asi nějakou odbornou studii, ale můžeme nabídnout vysvětlení laické: Koleje (a to co po nich jezdí) spojují lidi nejen v dopravním slova smyslu, ale také takříkajíc duchovně. A navíc svým způsobem dovolují cestovat v čase, i když jen do minulosti, skrze železniční nostalgii.  

Železnice zkrátka má neopakovatelné kouzlo a její přitažlivost neklesá, i když statistky využívání vlakové dopravy někdy ukazují cosi jiného. Aby cestujících přibylo aspoň v jeden den, je jim i letos nabízen každoroční dárek Českých drah: Na jednu Skupinovou víkendovou jízdenku může v sobotu 26. září cestovat vlakem až pět cestujících bez ohledu na věk. Ostatní podmínky se nemění. České dráhy nabízejí tuto jednodenní síťovou jízdenku ve variantě pro cestování vlaky ČD po celé republice za 650 Kč, varianty s platností i v MHD nebo pak levnější pro cestování v jednotlivých regionech. Více informací o jízdence najdete zde. 

Tento dárek už před lety inspiroval skautský oddíl Krnovská Trojka k uspořádání cestovatelské soutěže Křížem krážem republikou, jejíž 8. ročník proběhne ve spolupráci s Českými drahami právě dne 26.9.2015. Toho loňského se zúčastnilo 105 týmů, které dohromady najezdily 87 000 km. K pokoření dosavadního rekordu může přispět každý, kdo vyslyší výzvu a se svými až čtyřmi spolucestujícími se do soutěže přihlásí prostřednictvím speciálního webu, na němž najde také její propozice, další potřebné informace i tipy na návštěvu zajímavých míst. Pořadatelé také připravili interaktivní mapu železničních stanic k přípravě nejvýhodnější trasy. 

Nyní už obraťme svou pozornost k jednotlivým akcím, které v měsíci září tohoto roku proběhnou v rámci oslav Dne železnice, na  počest různých výročí nebo i motivovány jinak, seřazeným podle krajů České republiky v abecedním pořadí. Na rozdíl od speciální internetové stránky našeho národního železničního dopravce, věnované jen oslavám Českých drah, uvádíme zde také podniky jiných pořadatelů. A jak už bylo zdůrazněno v úvodu, přehled akcí bude postupně doplňován a aktualizován. K tomu můžete napomoci všichni, pokud nám pošlete upozornění na plánovanou událost, jež v naší nabídce chybí – nejlépe na adresu autora. 

●●●●●

Jihočeský kraj

Jindřichův Hradec - 19.9. Den železnice  PROBĚHLO  

  1. jízdy zvláštních parních vlaků do Nové Bystřice a Lovětína
  2. exkurze po pracovištích v obvodu stanice Jindřichův Hradec a v depu JHMD
  3. focení lokomotiv různého rozchodu na souběhu splítky
  4. jízdy na historických drezínách (šlapacích i motorových)
  5. výstava vozidel ČD, ČD Cargo, SŽDC a JHMD
  6. dětské atrakce, divadelní představení a kino na kolejích
  7. výstava o historii železnice a modelového kolejiště
  8. projížďky parkovou modelovou železnicí
  9. ukázky práce České červeného kříže a zásahů hasičů při autonehodě a střetu na přejezdu
  10. živá hudba (Lovci mamutů) a vystoupení dětských tanečních souborů
  11. prodej občerstvení a upomínkových předmětů
  12. pamětní razítko

Podrobnosti včetně jízdních řádů na stránce ČD

České Budějovice - 19.9. ● Den otevřených dveří v lokomotivním depu  PROBĚHLO  

  1. výstava lokomotiv s možností prohlídky stanoviště strojvedoucího
  2. výstava a provoz modelové železnice
  3. výstava fotografií ze železničního prostředí
  4. jízdy na stanovišti strojvedoucího motorové lokomotivy v obvodu depa
  5. jízdy parního vlaku s lokomotivou řady 310.0 (Kafemlejnek) mezi železniční stanicí České Budějovice, lokomotivním depem a Teplárnou
  6. výstava hasičské techniky ve vedlejším areálu hasičů SŽDC
  7. návštěva Dne otevřených dveří sousední Teplárny s možností prohlídky výrobních prostor a s bohatým kulturním programem (spojení parním vlakem je každou hodinu)
  8. soutěže pro děti i dospělé
  9. občerstvení

Podrobnosti včetně jízdních řádů na stránce ČD a na plakátě akce (formát PDF)

Jihomoravský kraj

Zastávka u Brna - 26.9. ● Den železnice a Hornický den  PROBĚHLO  

Parní vlak z Brna hl.n. do Zastávky u Brna s lokomotivou 475.101 a vozy rybák. Uprostřed vlaku bude bufetový vůz s nabídkou občerstvení a na konci vlaku vůz pro bezplatnou přepravu jízdních kol a kočárků. V Zastávce u Brna bude čas si lokomotivu důkladně prohlédnout od 10 do 14 hodin. Mezitím se vlak tažený historickou dieselovou lokomotivou T 478.1001 vydá do kopců směr Rapotice a Kralice nad Oslavou.

Program bude připraven také v Babicích (Gulášfest a malý pivní festival), v Rosicích u Brna (česnekové slavnosti) nebo ve Zbýšově (parní jízdy po úzkorozchodné železnici do Babic, modelová železnice). Spojení jednotlivých míst bude zajištěno bezplatnou kyvadlovou autobusovou dopravou od 10 do 15 hodin.

Podrobnosti včetně jízdních řádů na stránce ČD, na plakátě akce (formát PDF) a v tiskové zprávě ČD (formát PDF)

Karlovarský kraj

Cheb - 19.9. ● Den železnice a 150. výročí příjezdu prvního vlaku  PROBĚHLO  

  1. jízda parního vlaku se Všudybylkou po trase Karlovy Vary – Cheb – Františkovy Lázně – Aš
  2. jízdy vlaku s parní lokomotivou Kafemlejnek a motorovou lokomotivou Prasátko po trase Cheb – Františkovy Lázně a Cheb – Tršnice
  3. projížďky motorovým vozem po stanici Cheb s komentářem
  4. komentované prohlídky pracoviště výpravčích v Chebu
  5. výstava lokomotiv a modelového kolejiště
  6. přednášky Jiřího Raka o historii železnice na Chebsku
  7. výstava oceněných výtvarných děl žáků chebských škol v hale nádraží

Podrobnosti včetně jízdních řádů na stránce ČD a na plakátě akce (formát PDF)

Královéhradecký kraj

Trutnov - 13.9. ● Den železnice  PROBĚHLO  

  1. jízdy zvláštních parních vlaků z Hradce Králové do Trutnova a z Trutnova do Vrchlabí
  2. výstava vozidel ČD a speciálních drážních vozidel SŽDC v trutnovském depu
  3. jízda na stanovišti malé lokomotivy v obvodu trutnovského depa
  4. výstava funkčních modelových kolejišť a modelů kolejových vozidel velikostí TT, HO a O
  5. výstava modelů a stavebnic společnosti Merkur Police nad Metují
  6. promítání filmů se železniční tematikou
  7. Vláček Hráček
  8. dětský koutek a soutěž v malování pro děti
  9. koncert hudebních skupin v Trutnově
  10. prodej upomínkových předmětů a občerstvení

Podrobnosti včetně jízdních řádů na stránce ČD, na webu PJ Trutnov a v tiskové zprávě (formát PDF)

Hradec Králové - 26.9. ● Národní den železnice  PROBĚHLO  

Do východočeské metropole vypraví České dráhy v sobotu 26. září protokolární (povinně místenkový) vlak ČD railjet z Prahy. Z pražského hlavního nádraží vlak odjíždí v 8.08 hod. přes Kolín a Pardubice s ním dojedete do Hradce Králové v 9.45 hod. Souprava ČD railjet se pak stane jedním z exponátů výstavy moderního vozového parku Českých drah.  

Národní den železnice 2015 je tradičně rozdělen do třech sekcí:
  1. Ve Světě historie si na své přijdou především příznivci železniční nostalgie. K vidění bude přehlídka historických lokomotiv a nebudou chybět ani salonní vozy prezidenta T. G. Masaryka a G. Husáka. Nevšedním zážitkem se stanou parní jízdy historických vlaků. 
  2. Moderní tvář železnice se představí v rámci sekce Svět změny. Zblízka si každý může prohlédnout letošní novinku, elektrickou nízkopodlažní jednotku Interpanter, modernizovaný vůz AMpz pro linku do Hamburku nebo si projít soupravu ČD railjet. Představí se i kompletní „rodinka“ Regio…: RegioPanter, RegioShark a RegioSpider. 
  3. Víkendové rozptýlení nabídne Svět zábavy. Pro návštěvníky je připraven bohatý kulturní program. Rodiny se mohou zúčastnit závodu drezín. Pro děti bude připraven divadelní stan s železničními pohádkami, kinematovlak a spousta atrakcí. Chybět nebude ani slon Elfík a jeho skákací vůz. Pestrý výběr jídla a pití nabídnou stánky s občerstvením.

Celý program včetně jízdních řádů na specializované stránce ČD, stručná informace v zážitkové sekci webu ČD; v orientaci na místě pomůže plánek oslav (formát JPG); finální verzi programu shrnuje tisková zpráva ČD

Liberecký kraj

Tanvald, Kořenov - 26.9. ● Bramborové ukončení sezóny na Zubačce  PROBĚHLO  

  1. zvláštní vlaky na Zubačce u příležitosti ukončení muzejní sezóny na Zubačce
  2. trasy zvláštních vlaků: ozubnicové vlaky Tanvald – Kořenov a zpět
  3. vozidla: motorová ozubnicová lokomotiva T426.0, motorový vůz M240.056, vozy Balm Bistro, Balm
  4. doprovodný program: bramborové speciality, historický autobus Kořenov – Jizerka/Příchovice U Čápa a zpět, jízdy důlního vláčku, občerstvení

Podrobnosti včetně jízdních řádů na stránce pořadatele

Moravskoslezský kraj

Bohumín, Ostrava - 26.9. ● Den železnice

  1. zábavní program v areálu stanice Bohumín (od 9 do 16 hod.) včetně bohaté nabídky občerstvení
  2. zvláštní parní vlaky Ostrava hl. n. – Bohumín a Bohumín – Petrovice u Karviné
  3. prohlídky pracovišť ve stanicích Bohumín a Ostrava hl. n. s odborným komentářem
  4. jízdy historickými tramvajemi Dopravního podniku Ostrava mezi Hlavním nádražím a Výstavištěm
  5. zvláštní vlaky po vlečkách AWT (dříve OKD Doprava)
  6. kyvadlová doprava Regionovou na trase Ostrava hl. n. (2. nástupiště) – řídicí stavědlo Ostrava hl. n. – depo kolejových vozidel ČD Cargo
  7. prohlídky expozic v Železničním muzeu moravskoslezském na nádraží Ostrava střed
  8. expozice speciálních drážních vozidel SŽDC – areál SŽDC, ul. Skladištní

Podrobnosti včetně jízdních řádů na stránce ČD a v jejich tiskové zprávě (formát PDF)

Olomoucký kraj

Olomouc - 12.9. ● Den železničářů spojený se Dny evropského dědictví  PROBĚHLO  

  1. vyjížďky historickými motorovými vozy Hurvínek a Věžák mezi stanicemi Olomouc hl. n. a Olomouc město
  2. historická kolejová vozidla v expozici ČD Muzea na olomouckém hlavním nádraží (s jízdenkou na historický vlak vstup zdarma)

Podrobnosti včetně jízdního řádu na stránce ČD a v jejich tiskové zprávě (formát PDF)

Pardubický kraj 

Pardubice - 12.9. ● Železniční den Jana Pernera  PROBĚHLO  

  1. pestrý program pro všechny věkové kategorie se chystá hlavně na pardubickém hlavním nádraží
  2. před nádražní budovou bude jarmark a těšit se můžete i na spoustu zábavy
  3. dětem bude k dispozici skákací hrad, tvořivé dílničky, ale také kinovůz
  4. malé i velké návštěvníky okouzlí prezentace modelového kolejiště chrudimských modelářů
  5. na nástupištích budou k vidění muzejní lokomotivy T 478.1 a T 499.0 a také Legiovlak
  6. v rekonstruovaném prostoru přednádraží dojde k odhalení základního kamene sochy Jana Pernera
  7. jízdy historických vlaků včetně parního taženého lokomotivou 464.008

Podrobnosti včetně jízdních řádů na stránce ČD a na plakátě akce (formát PDF)

Česká Třebová - 19.9. ● Den otevřených dveří v depu a objektech železniční stanice  PROBĚHLO  

  1. den otevřených dveří v Depu kolejových vozidel Česká Třebová
  2. výstava lokomotiv a dalších vozidel ČD včetně nových vlaků RegioSpider a RegioShark
  3. zvláštní vlaky mezi depem kolejových vozidel a železniční stanicí Česká Třebová
  4. možnost svézt se na elektrické lokomotivě řady 111 za budovou UTK v České Třebové
  5. jízdy na posunovacích/vlečkových lokomotivách BN60 Lenka a 701 484-8 Prasátko/Skokan po areálu depa

Podrobnosti včetně jízdního řádu na stránce ČD

Plzeňský kraj

Starý Plzenec - 12. a 13.9. ● Dny úzkorozchodné železnice  PROBĚHLO  

  1. předváděcí jízdy úzkorozchodných lokomotiv na rozchodu 600 mm v areálu tábora ve Starém Plzenci
  2. jízdy nákladního vlaku
  3. svezení osobním vlakem
  4. prohlídka vozidel v renovaci
  5. výstava dokumentů k úzkorozchodným drahám

Podrobnosti na stránce pořadatele a na plakátě akce (formát JPG)

Hlavní město Praha a Středočeský kraj

Český Brod - 12.9. ● Oslavy historie  PROBĚHLO  

Oslavy 170 let železnice mezi Prahou a Českým Brodem a 15 let od zaintegrování autobusových linek na Černokostelecku:

  1. parní vlak v trase Praha Masarykovo nádraží – Český Brod
  2. historické elektrické vlaky na pravidelných spojích linky S1 Praha – Český Brod
  3. historické autobusy v okolí Českého Brodu
  4. program pro celou rodinu na českobrodském nádraží
  5. slavnostní otevření rekonstruovaných nástupišť a podchodu v žel. st. Český Brod
  6. prohlídky památek s průvodcem (Tismice, Hradešín, Tuchoraz, Kostelec n. Č. l.)
  7. informace o Opencard, distribuce a sběr žádostí

Podrobnosti včetně jízdních řádů na stránce PID a na plakátě akce (formát PDF)

Příbram - 12.9. ● Den železnice  PROBĚHLO  

  1. historický vlak Jan Muzika s motorovou lokomotivou T212.0581 a osobními vozy s dřevěnými lavicemi (možná přeprava kol a kočárků)
  2. jízdy zvláštních vyhlídkových vlaků Huťský expres z Příbrami na vlečku Kovohutě Příbram nástupnická, a. s., a zpět
  3. provoz šlapací kolejové drezíny
  4. exkurze na pracoviště řízení železničního provozu (12.00, 14.00 a 16.00 hod.)
  5. promítání filmů s železniční tématikou pro děti a dospělé
  6. divadelní představení hry ze železničářského prostředí Bedřich Hrozný I (14.00 a 17.00 hod.)
  7. infostánek ČD a dětský koutek
  8. zahájení projektu Kniha do vlaku na nádraží Příbram (13.00 hod.)
  9. soutěžní ekosběr elektroodpadu a dalších zájmových odpadů
  10. prohlídka hutnického muzea a výroby provozu Kovohutí (11.30, 13.30 a 14.30 hod.)
  11. možnost návštěvy Pivovaru Podlesí včetně exkurzí (13.30, 15.30, 16.30 a 17.30 hod.)
  12. bohaté občerstvení po celý den
  13. upomínkové předměty s železniční tematikou

Podrobnosti včetně jízdního řádu na stránce ČD a v jejich tiskové zprávě (formát PDF)

Praha - 19.9. ● Den železnice  PROBĚHLO  

  1. vyhlídkové jízdy po pražských nádražích s lokomotivou 434.2186 (z roku 1917) a Karkulkou na postrku, závěrečná jízda po Pražském Semmeringu do Prahy-Zličína
  2. jízdy motorového vozu Hurvínek na trase Praha hl. n. – Praha-Braník – Praha-Zbraslav a zpět
  3. jízdy motorového vozu ř. 854 v trase Praha-Vršovice – Praha hl. n – Praha-Holešovice – Praha-Malešice – Praha-Vršovice – Odstavné nádraží Jih (průjezd s výkladem) v 9.00 h, 11.00 h, 13.00 h a 15.00 h
  4. exkurze do dopravní kanceláře Praha hlavní nádraží v 9.00 h, 10.00 h, 11.00 h – sraz zájemců vždy na 1. nástupišti 10 minut předem, max. počet na jednu exkurzi je 15 osob
  5. vystoupení country-rockové skupiny El Paso na nádraží Praha-Braník
  6. jízdy šlapací drezíny na nádraží Praha-Braník

Podrobnosti na stránce ČD a v jejich tiskové zprávě (formát PDF)

Ústecký kraj

zatím žádná akce

Kraj Vysočina

zatím žádná akce

Zlínský kraj

zatím žádná akce  

●●●●●

Na závěr zbývá už jen popřát letošním oslavám železnice úspěšný průběh, a to jak z pohledu pořadatelů, tak (a především) jejich účastníků. Protože je letošní pozdně letní nabídka nostalgických i soudobých železničních zážitků zase docela bohatá a pestrá, vlakofilní národ se bude jistě snažit využít jí v co největším možném rozsahu. Nicméně každý nemůže být všude, a proto (snad nikoliv marně) doufáme, že do poštovních schránek redakce našeho internetového magazínu dorazí četné reportáže, které zprostředkují průběh akcí v co nejvíce místech i těm, kdož je sami navštívit nemohli. Tak či onak, všem přejeme: Šťastnou cestu!

Prameny:

  1. České dráhy, a.s. – skupina
  2. Den železnice 2015 – specializovaný web Českých drah
  3. České dráhy, a.s., Vlakem za zážitky - Národní den železnice 2015 v Hradci Králové
  4. České dráhy, a.s.,  Vlakem za zážitky - Kde všude se bude letos slavit svátek železničářů
  5. Česká železnice oslaví svůj svátek Den železnice v Hradci Králové i v regionech - tisková zpráva ČD (formát PDF)
  6. internetové stránky jiných pořadatelů
  7. Kalendář železničních akcí na ŽelPage
  8. Seznam významných dnů Československa v letech 1948-1989 – Wikipedie - 27. září, Den československých železničářů
  9. Český státní svátek – Wikipedie – přehled státních svátků, ostatních svátků a významných dnů České republiky
  10. média
  11. redakční pošta VLAKY.NET 
Úvodní ilustrační snímek: Den železnice 2014 v provozní jednotce ČD Česká Třebová © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy