Jak jsem slavil Den železnice 2013

26.12.2013 8:00 Jiří Řechka

Jak jsem slavil Den železnice 2013

Dovolená mně skončila a na programu byl Den železnice 2013. A to v trojnásobném provedení. První návštěva proběhla v České Třebové, následovaly oslavy v Českých Budějovicích a závěr byl v Nymburku. Počasí nebylo valné, spíše uplakané, jako kdyby vyjadřovalo určitý zármutek nad stavem naší železnice. Řada lokomotiv, které ještě nedávno poctivě sloužily, byla sešrotována.

Vzpomínky, zažloutlé fotografie a snímky ukryté v počítačích je to, co zůstalo.

 

 


Česká Třebová
mé slavení uváděla, byl jsem zvědav, co mě v depu čeká, no žádná sláva to nebyla. Vlastně ani nic nového se nedalo čekat, protože všechno nové je již vlastně nějakou dobu v provozu. A tak pro mne bylo nezajímavější, co objevím připravené k likvidaci. Nebo co si myslím, že bude likvidováno. Motorové vozy řady 850 a 851, kocouři řady 742, bardotky. Ale také druhý prototyp žehličky řady 210, našel jsem ještě nějaké brejlovce a tiše čekající krakeny.


Skříň „krokodýla“ vedle obou prototypů řady 470 © Jiří Řechka

A následovaly České Budějovice. Tam jsem v den své návštěvy nafotil v jednom dni pravděpodobně největší počet bardotek na jednom místě. Pokud se nepletu, bylo jich dvacet tři. Většina z nich měla svoje dny spočítané. V den, kdy jsem psal toto pojednání, bylo turnusové nasazování těchto lokomotiv u ČD ukončeno. U ČD Cargo zatím ještě ne. Měl jsem štěstí, že jsem se mohl připojit ke skupině fotografů, která měla domluvené fotografování s doprovodem v obvodu depa.


Jihočeským hitem je hybridní „žehlička“ © Jiří Řechka

Během dne zajížděla Regionova s návštěvníky do místní teplárny, po učiněném dotazu jsem zjistil, že teplárna má mít také svojí vlečkovou lokomotivu. Absolvoval jsem tuto jízdu a v areálu teplárny jsem si tuto lokomotivu vyfotografoval. Jenom z okna vlaku, jinou možnost jsem neměl. Byla příliš vzdálená od místa výstupu. V jihočeské metropoli se, na rozdíl od České Třebové, nakonec i sluníčko ukázalo.


709.535 na vlečce budějovické teplárny © Jiří Řechka

Poslední má cesta vedla do DPOV PSO Nymburk. Absolvoval jsem ji s kamarádem a počasí opět ukázalo svojí poněkud nevlídnou tvář. Zde bylo představeno nové drážní vozidlo, pro potřeby SŽDC přestavěný krokodýl. Dostat se za pásku pro výhodnější nafotografování tohoto vozidla bylo v podstatě nemožné. Moje maličkost, zachycená bedlivým okem místní ochranky dva kroky za vyhrazeným prostorem, vyvolala okamžitou reakci. Byl jsem nekompromisně vykázán.


Dobře střežený „krokodýl“ SŽDC © Jiří Řechka

Jaký to rozdíl od možností v České Třebové a koneckonců i v Českých Budějovicích. Na paprscích rotundy jsem se opět setkal s poslední vyrobenou motorovou lokomotivou v ČKD a s bateriovou lokomotivou, taktéž výrobkem toho zaniklého podniku. Před jistou dobou proběhla v televizi reportáž o postupu rekonstrukce stříbrného šípu. Bláhově jsem se domníval, že bude možnost si tento motorový vůz nafotit alespoň přes otevřená vrata rotundy, kde se provádí rekonstrukce.


Vrata rotundy jsou pečlivě uzavřena © Jiří Řechka

Bohužel, musel jsem se spokojit pouze s pohledem přes téměř neprůhledná okna těchto vrat. Získané informace hovoří o tom, že se zde pracuje také na motorové lokomotivě T 499.0002/759.002 kyklop. Pokud je to pravda, je škoda, že zde nebyla prezentovaná žádná informace o této opravě. Zúčastnil jsem se zde podruhé takovéto akce a podle mého názoru je škoda, že není třeba udělán nějaký malý prohlídkový okruh k prohlídce dílen.


Vlak AWT na pozadí haly podúrovňového soustruhu © Jiří Řechka

Pro názornou představu návštěvníků, jak se provádí opravy a rekonstrukce drážních vozidel. Byla by to dobrá propagace celých DPOV, aspoň podle mého názoru. Všechno, co bylo možnost nafotit, jsem měl nafocené, a tak jsem ukončil svojí návštěvu a odjel domů. Jak jsem se zmínil na začátku tohoto reportáže, nic nového pod sluncem, tedy pokud vykouklo. Myslím, že se projevil i stav financí ČD na možnostech prezentací při těchto dnech.

Úvodní snímek: 310.093 pendlovala mezi depem a stanicí české Budějovice © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy