RegioJet v Martine po novom

17.12.2014 8:00 Kamil Korecz

RegioJet v Martine po novom

Monopol štátneho železničného dopravcu je na Slovensku minulosťou už niekoľko rokov. Ak pominieme pridelenie dotovaných spojov na trati z Bratislavy do Komárna bez riadnej súťaže RegioJetu, vlaky kategórie IC vedené na vlastné podnikateľské riziko tento dopravca prevádzkuje na Slovensku od jesene 2011. Tretí dopravca v osobnej doprave prišiel na naše koľaje vedno s uvedením grafikonu vlakovej dopravy 2014/2015.

 

 

 


Prvými vlakmi neštátneho dopravcu vedenými na Slovensku boli predĺžené vozebné ramená žltých ostravských IC vlakov, za čím sa dá hľadať sčasti snaha o získanie konkurenčnej výhody v tvrdom boji o túto lukratívnu spojnicu a sčasti snáď aj zárodok záujmu preraziť so svojimi službami v železničnej doprave aj na Slovensku. Na zavedenej schéme sa až doteraz nič nezmenilo, zaujímavou novinkou bolo vytvorenie autobusového transferu z Martina a Vrútok k raňajšiemu vlaku zo Žiliny do Prahy rovnako ako aj od večerného spoja smerom opačným. Prvý raz sa tak udialo v piatok 18. januára 2013, o čom boli čitatelia internetového magazínu VLAKY.NET informovaní aj formou tradičnej rannej aktuality na hlavnej stránke.


Náhradné vozidlo transferu z Martina (Žilina, 19.1.2013) © Kamil Korecz

Výrazná zmena nastáva od nedele 14.12.2014, železničiarskeho Nového roka. Okrem nasadenia vlajkovej lode druhého rádu na spoločnom vlaku štátnych dopravcov, spomínaného dopravcu tretieho (LEO Express), zavedenia troch párov nedotovaných IC vlakov medzi Bratislavou a Košicami a predlžením jedného spoja z Prahy do Košíc bude RegioJet nový spôsobom riešiť aj napojenie Turca. Večerný vlak z Prahy nebude končiť v Žiline, ale svoju púť zakončí až o 21:18 príchodom do stanice Martin. Ranným odchodom iba 4 minúty pred zrýchleným Šturcom tak zanikne potreba autobusového transferu či využitia inej formy presunu do Žiliny.


RegioJet v Martine (13.12.2014) © Kamil Korecz

Určitým nedostatkom tejto zmeny môže byť slabá alebo skoro až nulová propagácia spojenia približne 55 tisícového Martina. Na webových stránkach dopravcu, v lokálnom rádiu, na vonkajších reklamných plagátových plochách ba ani v produktovom časopise Žlutý nie je táto linka zvlášť spomínaná. Hoci by sa jednému mohlo z nadmerného množstva, kvality či formy marketingovej politiky tohto subjektu privodiť nevoľno, možno považovať opomínanie kultúrneho centra s trojicou lyžiarskych stredísk v najbližšom okolí za chybu. Je však na uvážení každého podnikateľa ako formou bude svoje produkty reklamovať a s kým sa pri tom bude súdiť.


Obľúbená kombinácia - Radim Jančura a médiá; zdroj: RegioJet

Posledný krát sa autobusový transfer uskutočnil v sobotu 13.12.2014 večer zo Žiliny do Martina. A VLAKY.NET boli opäť pri tom, autor tejto state zaujímavou zhodou okolností nebol len vôbec prvým cestujúcim pri uvedení služby do života, ale aj úplne posledným, kto ju využil. V daný večer bol totiž o presun iba jediný záujemca. Je už len malou perličkou, že autor medzitým služby súkromného dopravcu v žiadnej forme nevyužil. Ako vyplynulo z priateľského rozhovoru s vodičom mikrobusu, najväčší záujem o transfer do Vrútok a Martina bol spravidla vo štvrtok večer, kedy bývalo pravidelne všetkých 15 miest vypredaných. Naopak citeľný úbytok cestujúcich priniesli uvádzacie jazdy do Košíc.


Raňajší transfer v Žiline (23.11.2013) © Kamil Korecz

Ako sa uzavrela jedna kapitola, otvára sa nová. Prvý raz sa súprava vlaku RegioJet objavila na stanici v Martine už v sobotu večer, kde prišla ako súpravový vlak zo Žiliny. Odstavená bola na štvrtej staničnej koľaji (druhá od výpravnej budovy). Práve táto koľaj bola uplynulú jeseň kompletne obnovená vrátane dobudovania sypaného nástupišťa. Prítomný by mal byť aj nočný rušňovodič, ktorý okrem obehnutia súpravy zabezpečí kúrenie a zásobovanie súpravy elektrickou energiou.


Na ranný odchod pripravená súprava v Martine (13.12.2014) © Kamil Korecz

Zrejme bude odstavenú súpravu aj strážiť, keďže údajne práve vykrádanie súpravy rýchlika 704/705 Turiec malo viesť k jeho postupnej premene na dnešný R 613 Ružín. Otvorenou zostáva otázka čistenia súpravy a najmä dopĺňania vody a odčerpávania splaškov. Ponechanie týchto úkonov až na ošetrenie v Prahe nemusí mať dobrý dopad na kvalitu už aj dnes miestami pokrivkávajúcej údržby. Obzvlášť vypuklo sa tento problém môže prejaviť na nových vozňoch z rumunskej vagónky, ktoré vzbudili značný záujem doma aj v zahraničí.


Predpisovo žltý oznam v zánovnom vozni z Aradu (13.12.2014) © Kamil Korecz

Tak ako pri všetkom novom až čas ukáže ako sa novinka etablovala, či zostane v takej forme, ako bola navrhnutá alebo dôjde k ďalšej zmene. Nepopierateľným faktom však je, že týmto počinom dôjde po troch rokoch k pravidelnému využívaniu elektrifikácie trate do Martina.

Odkazy:

  1. RegioJet - Wikipedie
  2. RegioJet - oficiálne stránky
  3. Vlaky RegioJet začnú v nedeľu jazdiť z Košíc do Prahy - Ekonomika
  4. Od prosince začne RegioJet jezdit do Košic a Martina. Na Slovensku tak výrazně posiluje - FIRENET.cz

Úvodná ilustračná snímka: 162.117-6 v „depe“ RegioJetu pri žst. Praha-Smíchov dňa 3.11.2011 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy