Za Albatrosom RegioJetom

5.9.2012 8:00 Ivan Wlachovský

Za Albatrosom RegioJetom

V piatok 17. augusta ráno bol pristavený Albatros 498.104 na 5 perón bratislavskej Hlavnej stanici v tradičnom zoskupení zoskupením vozňov v zostave F+SALON+WR. Uskutočnila sa jazda pre turistov z Anglicka. Cieľovou, respektíve obratovou ŽST bolo Komárno, kde bolo v pláne počas prestávky fotografovanie. Cesta späť už viedla popod trolej na trase Nové Zámky – Galanta – Bratislava.

 

 


S Albatrosom som sa stretol ráno v Bratislave na Hlavnej stanici. Svojim príchodom budil nemalú pozornosť. Veď čo si budeme vravieť Albatros patrí k vlajkovým lodiam slovenskej nostalgie. Stihol som prehodiť niekoľko viet s posádkou vlaku. Pár záberov 498.104 a aj požiarneho vlaku na čele s T478.1201.

498.104 Bratislava hl. st.
498.104 Bratislava hl. st. © Ivan Wlachovský

Posádka Albatrosu. © Ivan Wlachovský
Posádka Albatrosu. © Ivan Wlachovský

Môj plán bol počkať si ho niekde na trati a urobiť niekoľko obrázkov. Hneď vedľa Albatrosu mi pristavili súpravu vlaku spoločnosti RegioJet vedenú motorovou jednotkou VT643 Talent. Neostávalo mi nič iné ako naložiť svoj bicykel do vlaku Os4313 a vyraziť. Vyrazili sme s malým meškaním spôsobeným intenzívnou výlukovou činnosťou na Hl. st.

Usadil som sa a rozhliadol. O vlakoch a službách spoločnosti RegioJet som počul za posledný rok množstvo ako kladných tak aj záporných názorov. Ako riadny cestujúci som sa dnes viezol prvý krát.

Bicykel uložený v Talente.
Bicykel uložený v Talente. © Ivan Wlachovský

Hneď ráno ma zarazilo pri pokladni, že mi pani v pokladni nebola schopná predať lístok pre bicykel. Žeby tie chýry o zlých službách boli pravdivé. Ako sa vraví, nechám sa prekvapiť. Sedel som sa v strede vlaku, hneď vedľa dverí s logom bicykla. Hľadal som nejaký stojan, ale po chvíľke som pochopil, že bicykel treba jednoducho oprieť. Vonku zúrilo sparné leto, v súprave bolo ozaj príjemne. Klimatizácia chladila na ozaj príjemnú teplotu. Cestujúcich tak ako v piatok ráno smerom z Bratislavy. Poriedko, ale súprava sa zaplnila tak na 15 – 20%. Už sa ku mne blížila vkusne oblečená sprievodkyňa, pardon, stewardka (RegioJet má stewardov). Predtým som si ju a jej kolegyňu už všimol, ako do zásobníku vkladali čerstvé noviny. „Mám tu aj bicykel“, oznamujem. Stewardka vytiahla takú veľkú kalkulačku a tá vychrlila lístok za 50 centov. Dobrá cena v porovnaní s konkurenciou. „Malá Paka je zastávka na znamenie, nezabudnite zazvoniť, aby ste sa nepreviezol“, oznámila milá dievčina. 

Stewardka Marta pri revidovaní cestovných dokladov. © Ivan Wlachovský
Stewardka Marta pri revidovaní cestovných dokladov. © Ivan Wlachovský

Cesta rýchlo ubiehala. Pozoroval som vynovené staničky a zastávky, ktoré ŽSR revitalizovali s nástupom RegioJetu. Nie celkom chápem kritiku verejnosti tohto počinu. Však máme krásne vynovenú trať. Hádam sa nájdu peniaze aj na ďalšie. Veru vôbec som sa necítil ako na lokálke. Stewardky zrevidovali cestovné doklady a tak som ich chvíľu obťažoval otázkami. Marta a Viky (tak sa volajú) sa zdajú byť dobrými zamestnancami. Popri rozhovore si plnili svoje povinnosti na každej zastávke. Netrvalo dlho a vlak brzdil v Malej Pake. Po vystúpení musím priznať, že napriek prvému dojmu sa prikláňam skôr na stranu kladných hodnotení. Prečo mi nepredali lístok na bicykel v Bratislave som sa vlastne zabudol opýtať.

VT 643 na zastávke Malá Paka. © Ivan Wlachovský
VT 643 na zastávke Malá Paka. © Ivan Wlachovský

Zamával som Talentu a už aj som sa šinul pred Malú Paku. Krásne miesto na fotenie. No problém. Teleobjektív som nechal doma na stole. Namrzený som odfotil ďalší Talent, ktorý križoval s mimoriadnym parným vlakom v Kvetoslavove.

VT 643 pred Malou Pakou. © Ivan Wlachovský
VT 643 pred Malou Pakou. © Ivan Wlachovský

Dočkal som sa 498.104 na čele osobitného vlaku si to majestátne prebafkal popred môj objektív. Chcelo by to historickejšiu súpravu, ale čo už narobíme. Rýchle som sadol na bicykel a premiestnil sa za zastávku Malá Paka. Práve včas aby som stihol prechod požiarneho vlaku na čele s T478.1201.

Jeho veličenstvo Albatros © Ivan Wlachovský
Jeho veličenstvo Albatros © Ivan Wlachovský

T 478.1201 s požiarnym vlakom. © Ivan Wlachovský
T 478.1201 s požiarnym vlakom. © Ivan Wlachovský

Pokračoval som už na dvoch kolesách do Dunajskej Stredy. Prišiel som akurát včas aby som stihol Os 4324. Tento krát som sa už nezabudol v pokladni opýtať, že prečo mi nechcú predať lístok pre bicykel. Vysvetlenie logické. Prerábajú informačný systém a v krátkom čase budú lístky na bicykel opäť predávať v pokladni.

VT 643 v Dunajskej Strede. © Ivan Wlachovský
VT 643 v Dunajskej Strede. © Ivan Wlachovský

Cestu späť mi opäť spríjemňovala polovica rannej posádky v osobe stewardky Marty. Škoda, že celý dojem z výletu pokazila 20 minútová sekera, ktorú môj vlak dostal medzi Podunajskými Biskupicami a Hlavnou stanicou.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy