Akcia Austria: Najhlavnejšia stanica

11.11.2014 8:00 Marek Guspan

Akcia Austria: Najhlavnejšia stanica

12. decembra 2009 sme boli pri tom, keď stanica Wien Südbahnhof končila svoju životnú púť. Pár krát sme navštívili aj jej dočasnú podobu Wien Südbahnhof Ostbahn a boli sme sa pozrieť aj na výstavbu jej nasledovníčky Wien Hauptbahnhof. Bolo teda na mieste, aby sme nevynechali ani oficiálne otvorenie novej viedenskej hlavnej stanice.

 

 

 

 

Tá síce v obmedzenom režime slúžila už od začiatku GVD 2013/2014, ale jej slávnostné otvorenie bolo naplánované až na 10.10.2014 o 10.00 hodine. Len pripomeniem, že stanica Wien Hauptbahnhof bude úplne dokončená až v roku 2015. Teraz išlo najmä o otvorenie komerčných priestorov v jej útrobách. Veď Vianoce sa blížia a keďže stanica je jedno veľké nákupné centrum, treba to náležite využiť. 10.10. je síce reklamne veľmi atraktívny dátum, ale pokiaľ vychádza na pracovný deň, má proste aj takáto veľkolepá akcia u mňa smolu. A tak sme sa vydali spolu s Dušanom a Emilom do Viedne až v sobotu 11. októbra.


Pódium po slávnostnom otvorení v hlavnej hale Wien Hauptbahnhof © Dušan Ščepka

Urobili sme tak včasne ráno, pretože sme dúfali, že ruch na stanici nebude až tak veľký. Aj v ten deň totiž oficiálny program začínal až o desiatej. A vyšlo nám to. Po stanici sa počas skorých ranných hodín pohybovalo viac uniformovaných strážcov poriadku ako cestujúcich (na stanici až do zmeny GVD zatiaľ nezastavujú vlaky diaľkovej dopravy) a aj z radov civilov bolo mnohých takých ako my, čo si prišli stanicu iba obzrieť, bez toho aby niekam cestovali. Jediná vec, ktoré nám nevyšla bolo počasie. Do Viedne nás totiž prilákalo aj to, že Bahnorama bola počas tých dvoch dní zadarmo (inak je vstupné 2,50 €).


Bahnorama od zadného vchodu Wien Hauptbahnhof © Marek L.Guspan

Na vežu sme sa vybrali hneď po príchode do Viedne, lenže hmlisté počasie nám tentoraz zážitok pokazilo. Takže pokiaľ chcete vidieť panorámu mesta, radšej si pozrite fotografie z mojich predchádzajúcich článkov. Na vežu samozrejme nebol v skorých sobotňajších hodinách a za takéhoto nevhodného počasia žiadny nával. Ten kto ešte na Bahnorame nebol, by už nemal váhať. Veža bude stáť už iba do 31.decembra 2014. Bola postavená ako dočasná stavba pre propagáciu výstavby hlavnej stanice a teraz, pred jej dokončením, sa jej úloha skončila. Na jej mieste určite vyrastie užitočnejšia stavba.


Výstavba pri Wien Hauptbahnhof pokračuje © Marek L.Guspan

Podľa zákulisných informácii by ale výhľad na hlavnú stanicu z vtáčej perspektívy mal ostať zachovaný zo strechy niektorej z okolitých výškových budov. Nechajme sa prekvapiť. Na veži sme sa teda dlho nezdržali a vybrali sme sa na obhliadku stanice samotnej. Čo všetko sme počas jej skúmania objavili vyjavia lepšie fotografie a  Dušanove video. Ďalšie zaujímavé veci sú popísané v článku na Technete a samozrejme v Zbyňkovom článku. Napriek veľkosti stanice sa tam nestratíte. V každom kúte totiž nájdete plánik s popisom a každý je originál, určený práve pre to ktoré miesto.


Každá časť stanice ma svoj vlastný plánik © Marek L.Guspan

Originálnym bude pre zberateľov a fanúšikov železnice určite aj mimoriadne číslo Kuriéra, venované otvoreniu stanice. Ja len pripomeniem, že okolie stanice je ešte stále vo výstavbe, mestská štvrť v jej okolí ešte len vzniká, takže celé okolie je jedno veľké stavenisko a ani na mnohé miesta samotnej stanice sa ešte nedá dostať. Sprístupnené boli iba tri nástupišťa, pričom piate bolo obsadené vystavovanými rušňami, osobnými jednotkami a súpravou Railjet. Chystal sa tam dokonca nejaký program, ale kvôli tomu sme neprišli. Urobili sme si radšej krátky výjazd S-bahnom na stanicu Wien Meidling, kde sme absolvovali „povinné“ fotenie Railjetov.


Railjet v stanici Wien Meidling © Marek L.Guspan

Naspäť sme sa vrátili regionálnym vlakom na horné nástupišťa hlavnej stanice. Keď sa začala hala stanice zapĺňať návštevníkmi čakajúcimi na desiatu hodinu a začiatok kultúrneho programu, my sme sa vybrali domov. Do Viedne sme prišli cez Marchegg, a návrat sme uskutočnili cez Kitsee. Táto dedinka by mala asi patriť k Slovensku, pretože v nej už svietilo slnko a obloha bola nádherne modrá, tak ako aj v samotnej Bratislave. Nádherné jasné počasie nás potom sprevádzalo počas celého popoludnia v bratislavskom prístave, ale to už nebolo o železnici, i keď koľajnice tam boli ...


Reklama na autobusovej stanici vedľa Wien Hauptbahnhof © Marek L.Guspan

Odkazy:

  1. Besucheransturm am Wiener Hauptbahnhof: 200.000 feierten bei der Eröffnung mit – správa z otvorenia stanice
  2. Bahnorama - Hauptbahnhof Wien
  3. Was der neue Hauptbahnhof kann - KURIER.at
  4. Prozkoumali jsme tajná místa nového hlavního nádraží ve Vídni - iDNES.cz
Úvodná snímka: Pohľad pred hlavný vchod Wien Hauptbahnhof © Marek L.Guspan

Galéria

Súvisiace odkazy