NDŽ Brno 2012 – Víkend plný kouře a vlaků III.

20.10.2012 8:00 Václav Šálek, Milan Vojtek

NDŽ Brno 2012 – Víkend plný kouře a vlaků III.

Když jsem přišel s prvním dílem reportu z Národního dne železnice v Brně, avizoval jsem, že dvěma příspěvky s mými snímky to skončit nemusí. Měl jsem totiž příslib i dalších záběrů a teď je tady právě okamžik naplnění tohoto příslibu. Fotky, které dnes představím, jsou jiné. Jsou skutečně jiné a hodně mimo šotoušské vnímání železničční fotografie. Takže, pojďme se podívat, jak se fotí koleje a vše na nich jinak.

Kdo se trochu orientuje v mediální sféře, musel zbystřit již v okamžiku, kdy viděl, kdo je podepsán pod vznikem tohoto příspěvku. Ne, rozhodně nemyslím sebe, ale to druhé jméneo. Václav Šálek je totiž řadu let profesionálním fotografem, působícím dnes v řadách fotografů fotografického oddělení ČTK. Když jsme se bavili o akci a hlásil, že ji má v plánu, požádal jsem jej, jestli by pár zbylých snímků neuvolnil pro návštěvníky našeho webu. Tak se stalo a já vám proto můžu nabídnout pár záběrů z epicentra dění, kam jsem se já vzhledem k toulkám po okolních tratích ani nedostal. 

Pro mnohé to bude možná něco úplně jiného, než nač jsou zvyklí. Pravidla reportážní fotografie jsou na míle vzdálena šotoušským normám. Uřízlý vlak? Chybějící nárazník atd? Ne, na to se tady nehraje. Priroritou je vypovídací hodnota o tom, že se někde něco dělo. Takže, bez nějakých komentářů, nahlédněme, jak fotí železnici fotoreportéři.  

Súvisiace odkazy