Tradiční jarní Flora s netradičním Hurvínkem

24.4.2012 8:00 Radek Hořínek

Tradiční jarní Flora s netradičním Hurvínkem

Třikrát ročně se v Olomouci koná výstava květin Flora. Letošní jarní etapa sebou přinesla stejně jako vloni Hurvínka, který dopravoval nejen k výstavišti návštěvníky oné výstavy zadarmo. Oné nabídky využívali kromě návštěvníků výstavy i rodiče s dětmi a fotografové, kteří se pohybovali kolem trati mezi hlavním nádraží v Olomouci a nádržím v místní části Řepčín.

Oproti rokům předchozím došlo jen k jedné změně. Místo M 131.101, jenž je domovem v Šumperku, se o přepravu staral kolínský M 131.1515.
 
 
 
Den první byl čtvrtek 19. 4. 2012 a mne čekal šok. Místo naplnění prázdného žaludku jsem se vydal kousek od nádraží Olomouc město, abych si na jednom svém místě na trati vyfotil Hurvínka směřujícího na hlavní nádraží. Jakým šokem pro mne bylo, když jsem na onom malém nádraží viděl místo něj šrot trio. Tak jsem se po návratu k počítači se jal zjišťovat, co se přihodilo. Prý z důvodu krátké indispozice se objevila 814.244. Opravdu to bylo krátké, neboť cestou z práce jsem už narazil na M 131.1515 v Olomouci-Nové Ulici, takže ve mně ten předchozí šok odezněl.
 

814.243/244 místo indisponovaného "Hurvínka" © Radek Hořínek
 
V pátek jsem to cestou z práce vzal přes Olomouc město, kde se motoráček vyhříval v paprscích poledního slunce. Tak jsem si ho zdokumentoval a pokračoval na úsek Olomouc město - Olomouc-Nová Ulice. Tam jsem si počíhal na svou oběť. Po svých jsem se vydal dál směr hlavní nádraží. Moc daleko jsem nedošel. Skončil jsem na Nové Ulici, abych to odtud vzal přes domov do mateřské školy a vyzvedl dceru Radku. S ní jsem měl v plánu svezení. Ze zastávky Olomouc-Smetanovy sady jsme se vydali na hlavní nádraží. Odtud po pár minutách pro změnu na Novou Ulici.
 

M 131.1515 ve stanici Olomouc-Nová Ulice © Radek Hořínek
 
V sobotu byl plán jiný, spočívající v rodinné návštěvě východních Čech. Takže jsem se toho dne Hurvínkem svezli pouze z hlavního nádraží na Olomouc-Nová Ulice, když jsme se vrátili z Pardubicka domů. Sice jsme se mohli projet až do železniční stanice Olomouc-Řepčín, kam o víkendu Hurvínek oproti čtvrtku a pátku zajížděl, ale přednost dostal návrat domů. Po oba předchozí dny historický motoráček končil svoji pouť ve stanicích Olomouc město a Olomouc-Nová Ulice. V neděli jsme se povozili co hrdlo ráčilo. Nejprve jsem si prošli pavilony, kde se konala výstava.
 
Na Floře byla i xpozice Nadace okřídlené kolo © Veronika Kluková
 
 Pokochali jsme se pěknou expozicí květin, lehce pojedli a přemístili se na zastávku Smetanovy sady. Odtud jsme se vydali do stanice Olomouc-Řepčín. Zde měl Hurvínek skoro 20 minut pauzu, kterou jsme využili k dokumentaci. Sice nejmladší členka svůj foťák měla doma, ale Veronika mohl provětrat svoji novou hračku. Přemýšlelo se, kde vystoupíme cestou zpět. První padlo hlavní nádraží. Tam jsme vyrazili po křižování s osobním vlakem směřujícím do Senice na Hané, ale nakonec jsme nevystoupili.
 

Radka zaujatá řízením M 131.1515 © Veronika Kluková
 
Vydali jsme se znovu k výstavišti, ale ani na stanici Olomouc-Nová Ulice se výstup nekonal. Přání Radky bylo dělat společnost panu strojvedoucímu opět do Řepčína, Tak jsem se projeli až do cílové stanice. Hurvínek se po krátké pauze vydal zpět a my vystoupili na nádražíčku Olomouc-Nová Ulice. S Radkou se rozloučil pan strojvedoucí a poděkoval jí za spolupráci. Naplněný motoráček potom pokračoval po kolejích dál a my domů po svých na pozdní oběd.
 

Strojvedoucí Radce děkuje za spolupráci © Radek Hořínek
 
Mezi hlavním nádražím a nádražíčkem Olomouc-Nová Ulice vláček motoráček jezdil docela slušně naplněn, hlavně návštěvníky výstavy Flora. Neznamenalo to ovšem jeho prázdnotu, hlavně o víkendu, při cestě do a z stanice Olomouc-Řepčín. Toho úseku využívali nejen rodiče se svými ratolestmi. Podél trati pro změnu bylo dostatek fotografů a kameramanů, kteří fotili a točili, aby měli zdokumentovanou jízdu nečekaného hosta, který nahradil klasicky jezdící M 131.101.
 

M 131.1515 na své konečné v Řepčíně © Radek Hořínek
Odkazy:
  1. Výstaviště Flora Olomouc, a.s.
  2. S ČD za květinami do Olomouce – tiskové sdělení Českých drah na VLAKY.NET

Titulní snímek: M 131.1515 ve stanici Olomouc-Nová Ulice © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy