Na skok do České Třebové

27.3.2012 8:00 Radek Hořínek

Na skok do České Třebové

Když se na stránkách objevila pozvánka na výstavu nejen fotek v České Třebové, tak se hledal vhodný termín, kdy se tam vypravit na podívání a případné nafocení dění na místním nádraží. Čas utíkal, konec výstavy se blížil a pořád to časově nevycházelo.

 
 
 
 
 
 
 
 
Nakonec to ale vyšlo v poslední možný den, v neděli 25.3.2012 a já jsem se s dcerou Radkou vydal do města, kde před nádražím stojí socha „kostlivce“, jak ji trefně Zbyněk nazval. Sice se ani jednomu z nás moc z pelechu po změně času nechtělo, ale nakonec jsme se vydali na autobus, abychom na hlavním nádraží v Olomouci nasedli do Ex 220 Detvan, který lehce zpožděn nás dovezl do cíle naší cesty.
 

Symbol Městečka u Kostlivce, dříve u Nádraží (25.9.2010) © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Z nádraží do Nádražní ulice, kde se konala výstava ve výstavní síni Kulturního centra, nazvaná Vlaky, vláčky, koleje, za jejímž uspořádáním stála trojice organizátorů (Klub českotřebovských fotografů železnice, Letohradský železniční klub a Kulturní centrum Česká Třebová), to bylo opravdu kousek. A tak jsme před polední přestávkou vstoupili do prostor plného fotografií a modelů.
 
Plakát výstavy (po kliknutí se zobrazí celý)
 
Radku nejvíce zajímala kolejiště a vystavené modely. Mne pro změnu fotky. Tak jsme pomaloučku procházeli mezi vystavovanými fotkami a exponáty. Vydrželi jsme tam skoro až k polednímu. Já odpovídal na dotazy své dcery. Ta se pořád vracela k jednomu malému kolejišti, kde si mohla pouštět pomocí přepínače vláček. Když se poledne blížilo, tak jsme se rozloučili.
 
Radka a „štokr“ © Radek Hořínek
 
Radka do kasičky hodila něco mincí, abychom nějak přispěli, koupila si malý kalendář s reko-brejlovcem a kolem „kostlivce“ došli zpět na nádraží, abychom alespoň na chvíli pozorovali ruch. Takto jsme si nechali ujet stíhačku s EC 111 Praha. Přece jenom není nad skutečné mašinky po kolejích se pohybujících. Tak jsem si já vyfotil banán na R 707 Galán a taura 1216 na EC 77.
 

1216.227 v čele EC 77 „Antonín Dvořák“ © Radek Hořínek
 
Přesně dle jízdního řádu přijel ke čtvrtému nástupišti Ex 221 Detvan, my do něj nasedli a šesti tunely jsme se vraceli domů do Olomouce. Oba jsme byli s výletem spokojeni. Snad se nám povede ještě navštívit expozici, jejíž součástí jsou i fotky přítele Shalomka v Přerově i s jeho komentářem příští měsíc. O nich tu už byla zmínka v souvislosti s břeclavskou vernisáží výstavy.
 
Titulní snímek: Vláček kolejáček na zastávce Jaroslavice © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy