Ako sa jazdilo do Topoľčianok

18.7.2011 8:00 Bc. Jozef Gulík

Ako sa jazdilo do Topoľčianok

Včera, tj. v nedeľu 17. júla 2011, sa uskutočnili jazdy mimoriadnych pútnickych vlakov do Topoľčianok, o ktorých vopred informovala aj stránka www.vlaky.net. Teraz Vám ponúkame fotoreportáž z tejto nevšednej akcie, ktorá spestrila víkend nielen sviatočným cestujúcim, ale i vlakovým fanúšikom.

 

     Niet divu, keďže pripravovaná jazda po Bohom zabudnutej trati Kozárovce - Zlaté Moravce a ďalej do Topoľčianok, navyše v hviezdnom obsadení novozámockej Dášenky 750.183 s piatimi klimatizovanými vozňami, sľubovala mimoriadny 'vláčikársky' zážitok. 

     Veľké očakávania však vystriedalo isté rozčarovanie, keďže Dášenka zostala náhle neschopná prevádzky iba krátko pred odchodom vlaku, priamo na nástupišti v Nových Zámkoch. Situácia sa ďalej komplikovala, keď zostal na zhlaví stanice neschopný aj náhradný stroj 750.166. Myšlienky o zásahu vyššej moci do jazdy pútnického vlaku prišiel nakoniec rozohnať v podaní už tretí stroj - 750.201. Napriek snahe zúčastnených o operatívne riešenie vzniknutej situácie si však tento mimoriadny spoj odvážal z Nových Zámkov cca 50-minútové meškanie.

     Jeho ďalšia jazda cez Levice a Kozárovce už síce prebiehala bez komplikácií, ibaže sa niesla v znamení slabého obsadenia klimatizovanej súpravy, na rozdiel od Bagiet, ktoré prišli zo smeru od Vrábiel slušne zaplnené. Možno len hádať, nakoľko bolo toto slabé obsadenie ovplyvnené takmer hodinovým meškaním vlaku. Tak či onak, počasie vyšlo pútnikom na výbornú, a na rannú komplikáciu zo strany železníc - dúfajme - čoskoro zabudli.

     Aby sme však my nezabudli na túto zaujímavú akciu, u ktorej nevedno, či sa bude o rok opakovať, resp. v akej podobe, prinášame Vám prierez toho zaujímavého z jazdy veľkej súpravy i 'nadmerného' pohybu vlakov v Topoľčiankach.

Ranné trápenie s Okuliarnikmi 750.183, 166 a 201 v stanici Nové Zámky na videu od autora Dušana Ščepku.

Zavčas rána brzdí súprava na čele so strojom 750.201 do zastávky Pozba.

Bezprostredne za zastávkou Horný Pial, kde mal mimoriadny vlak cestovným poriadkom určené prechodenie.

Vlak sa blíži do stanice Kozárovce.

V stanici Kozárovce musel byť rušeň 750.201 odpojený a kvôli úvrati sa presunúť na opačný koniec súpravy.

Na trati, v úseku medzi Kozárovcami a Volkovcami.

Spojené Bagety 813/913.038 + 036, ktoré dorazili zo smeru Úľany nad Žitavou a Vráble, po príchode do Topoľčianok.

Po výstupe cestujúcich boli preposunované na vedľajšiu koľaj, aby uvoľnili miesto pre 'veľkú' súpravu, i keď poradie príchodu vlakov malo byť pôvodne opačné.

Ako druhý v poradí teda prichádza vlak z Nových Zámkov, Levíc a Kozároviec, stále so svojim približne 50-minútovým meškaním.

Momentka počas obiehania rušňa 750.201 na druhý koniec súpravy, ktorá si potom štyri hodiny počkala na svojich cestujúcich, aby ich mohla odviezť späť.

Dávno veru nemali v Topoľčiankach taký dopravný ruch a zaplnených súčasne toľko koľají. Nehovoriac aj o mimoriadnom obsadení tejto dopravne výpravcom.

A to už je krajinkársky záber medzi Volkovcami a Kozárovcami počas spiatočnej cesty 'levického' vlaku.

Opäť jedno obiehanie v stanici Kozárovce.

Odchod z Kozároviec - na rozdiel od ranného spoja, tentoraz v podstate načas.

Mimoriadny vlak na čele s rušňom 750.201 opúšťa stanicu Lok.

Snímky autor, 17. 7. 2011.

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy