Železnica pre deti 2011 (pozvánka)

25.5.2011 6:00 Peter Nagy

Železnica pre deti 2011 (pozvánka)

Po roku opäť pozývame všetkých priaznivcov nielen historických železničných vozidiel do Vrútok, kde sa v dňoch 4. a 5. júna 2011 uskutoční už tradičná akcia pod názvom Železnica pre deti. Akciu ako každý rok organizujú členovia Spolku Výhrevne Vrútky v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Cargo Slovakia s podporou Železníc Slovenskej republiky.

 

 

 

Výstavná časť akcie sa bude konať podobne ako v minulých rokoch v priestoroch Rušňového depa vo Vrútkach. Verejnosti chceme predstaviť nielen historické vozidlá spravované členmi Spolku Výhrevne Vrútky ale účasť nám opäť prisľúbili aj naši kolegovia a priatelia z ďalších klubov zo Slovenska aj z Českej republiky.

Pre návštevníkov budú v koľajisku v areáli depa vystavené nielen historické vozidlá ale podobne ako v minulých rokoch aj vozidlá nášho partnera – Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia. Záujemcom o železničné modely sa predstavia vrútockí modelári s modelovými koľajiskami v modelovej veľkosti TT a H0 a výstavou modelov v mierke 1:10. Pre záujemcov bude podobne ako v minulých rokoch opäť pripravená možnosť povoziť sa po areáli depa na stanovišti rušňovodiča. V areáli depa bude okrem železničných vozidiel vystavená aj historická hasičská technika a sú pripravené aj ukážky činnosti dobrovoľných hasičov a ukážka techniky Železničnej polície a práce policajtov. Pre deti budú pripravené rôzne súťaže a ďalšie atrakcie.

Vstup do areálu Rušňového depa vo Vrútkach je v čase konania akcie voľný a prehliadka všetkých vystavených exponátov je bezplatná. Počas konania akcie – teda v sobotu aj v nedeľu v čase od 8.00 do 18.00 budú v žst. Vrútky, nákl.st. mimoriadne zastavovať všetky osobné vlaky.

Návštevníci uvidia nielen statické ukážky historických vozidiel. Ako súčasť akcie sa uskutočnia jazdy zvláštnych vlakov, ktoré budú vedené historickými vozidlami.

  1. Na piatok 3.6.2011 sme predovšetkým pre fotografom pripravili lahôdku v podobe zvláštneho nákladného vlaku vedeného parnými rušňami 556.036 (Štoker) a 534.0432 (Kremák), ktorý pôjde po trase Vrútky – Martin – Čremošné – Banská Bystrica – Zvolen – Kremnica – Horná Štubňa – Vrútky. Nadšencov by mohol potešiť aj následný požiarny vlak vedený dvomi dieselelektrickými rušňami, ktorý okrem povinnej cisterny s vodou povezie ucelenú nákladnú súpravu. V čele tohto vlaku by sa mali objaviť rušne T 478.1010 (ČD) a T 679.1168 (Sergej) prípadne alternovaný T 478.2012 (SVV). 
  2. V sobotu 4.6.2011 sa najskôr predstaví rušeň 464.001 (Ušatá) v čele zvláštneho osobného vlaku zo Žiliny do Vrútok nákl.st.
  3. Pre záujemcov o dlhšie cestovanie bude následne vypravený zvláštny osobný vlak vedený rušňom 475.196 (Šľachtičná) z Vrútok do Kremnice. V Kremnici bude možnosť navštíviť Mestské múzeum a mincovňu.
  4. Fotografov by mohol potešiť aj požiarny vlak vedený za týmto mimoriadnym osobným vlakom. Požiarny vlak bude tvoriť súprava 12 nákladných vozňov v čele s dvoma Pielstickmi T 466.0007 (ČD) a T 466.0254 (KHŽV Poprad);
  5. Na nedeľu 5.6.2011 sme naplánovali ďalší zvláštny osobný vlak, ktorý tentoraz bude mať v čele popradský 477.013 (Papagáj). Vlak pôjde z Vrútok do stanice Harmanec jaskyňa s možnosťou navštíviť Harmaneckú jaskyňu. Následný požiarny vlak by mal viezť popradský Piestick (T 466.0254), ktorý možno nahradí Berta T 478.2012.

Rozpis cestovných poriadkov mimoriadnych vlakov, informáciu o výške cestového a aktuálne informácie o celej akcii nájdete na webovej stránke SVV. – v sekcii Akcie. Orientačné cestovné poriadky a základné informácie o mimoriadnych jazdách sú aj v pripojenom plagáte.

V súvislosti s prípravou tejto rozsiahlej akcie uvítame pomoc našich priaznivcov – podobne ako v minulých rokoch aj tento rok organizujeme brigády – posledná víkendová brigáda sa uskutoční v sobotu 28.5.2011 a budeme robiť posledné úpravy v areáli depa a hlavne čistič vystavované rušne. Po telefonickom dohovore (kontakty sú zverejnené na stránke SVV v sekcii kontakt) však možno prísť pomôcť aj v ktorýkoľvek pracovný deň do konania akcie.

Všetkých priaznivcov železničnej histórie srdečne pozývame do Vrútok a prajeme im príjemne strávený prvý júnový víkend.

Členovia Spolku Výhrevne Vrútky

Text a ilustračné fotografie z minuloročnej akcie: