Vláčiková sezóna v Olympii Brno otvorená

4.5.2011 16:00 Bc. Jozef Gulík

Vláčiková sezóna v Olympii Brno otvorená

O parkovej dráhe pri brnenskom nákupno-zábavnom centre Olympia sa dosiaľ mnoho nepísalo a preto sa stále nájdu ľudia, ktorí o jej existencii vlastne ani nevedia. Uplynulý víkend sa otvárala tohtoročná sezóna a o dva týždne si bude železnička pripomínať prvé výročie od uvedenia do prevádzky - vhodné to dôvody na návštevu s fotoaparátom.

 

 

     Parkové dráhy s malým rozchodom, ktoré majú v západných krajinách sveta pekne dlhú tradíciu, si v niekdajšom Československu len váhavo hľadajú svoju cestičku na výslnie. Tradíciu pionierskych železníc, ktoré beztak len výnimočne disponovali rozchodom menším než 760 mm, dávno odvial čas a po malých vláčikoch zostalo prázdno. 

Parný vláčik s plno obsadenou súpravou tesne pred odchodom zo stanice Amfiteáter.

Miniatúrna výhybka pre koľajovú spleť rozchodov 127 a 184 mm.

     Pravdou je, v súkromných záhradách železničných fanúšikov čoraz častejšie vyrastajú namiesto zeleniny všakovaké pevné koľajové siete pre radosť ich majiteľov. Tí síce zvyčajne počas vybraných dni v roku umožnia aj širšej verejnosti navštíviť ich súkromné "kráľovstvo", ale kde hľadať normálnu pravidelnú prevádzku? Ak sa máme držať územia Slovenska, je to problém. Odpoveď na položenú otázku sa však hlási zo susednej Českej republiky.

Pre nástup a výstup cestujúcich momentálne slúži iba táto stanička s menom Amfiteáter.

Súprava ťahaná akumulátorovým rušňom prechádza cez priecestie. Vlak, hoci hračkárskych rozmerov, má však aj v tomto prípade prednosť.

     Na juhovýchodnom okraji Brna, medzi obcami Chrlice a Modřice, sa od roku 1999 nachádza rozsiahle nákupno-zábavné centrum Olympia. Relatívnou novinkou je priľahlý biopark, ktorý sa stal domovom aj pre parkovú železničku s kombinovaným rozchodom 127 a 184 mm. Tá bola slávnostne sprístupnená pre verejnosť spoločne s celým parkom dňa 22. mája 2010 a hoci výstavba ešte nie je celkom ukončená, už rok jazdí najmä pre potešenie detských návštevníkov.

     Dočasný stav znamená, že vláčiky sú v prevádzke v priemere len jeden víkend do mesiaca a jazdí sa po okruhu s dĺžkou asi 420 metrov a jednou stanicou. V južnej časti parku ešte zostáva dohotoviť centrálnu stanicu, kde bude stáť murovaná staničná budova, depo pre osobné vozne i rotunda pre rušne aj s točňou. Očakáva sa, že už koncom roka 2011 by sa mohol sprejazdniť celý okruh s dĺžkou cca 1,5 km. Následne, v roku 2012, vďaka kvalitnému technickému zázemiu, by sa malo v sezóne jazdiť pre verejnosť už každý víkend.

Keď vypukne veľký záujem o zvezenie, na trať je vypravených aj niekoľko súprav, idúcich za sebou na dohľad.

Elegantné vozne na prepravu osôb sú vyrobené s citom pre detail.

     Prevádzku vláčikov zabezpečuje Společnost moravských parkových drah, Brno (S.M.P.D.), ktorá združuje ľudí so záujmom o takúto atrakciu a ochotou podieľať sa na jej chode. Viacerí členovia sú majiteľmi malých akumulátorových, motorových alebo parných rušňov, ktoré majú na parkovej dráhe možnosť riadne sa z času na čas prebehnúť, takže o pestrosť rušňového parku skutočne nie je núdza.

Ešte jeden pohľad na rovnaké priecestie, ako o tri snímky vyššie, ibaže tentokrát z pozície cestujúceho.

Mapka bioparku, na ktorej je zakreslená aj parková železnica. Červenými bodkami je vyznačená dočasná trasa, po ktorej sa bude jazdiť až do dokončenia centrálnej stanice v ľavej spodnej časti.

     Parková dráha bude v roku 2011 premávať v nasledujúcich dňoch: 28. a 29. mája, 1. a 3. júla, 6. a 7. augusta, 10. a 11. septembra, a 1. a 2. októbra. Cena za jednu jazdu je 20 Kč na osobu, bez ohľadu na to, či sa jedná o dospelého alebo o dieťa. Doprava do areálu, ležiaceho v tesnom susedstve diaľnice Bratislava - Brno, je možná aj bezplatným autobusom, ktorý v 7-minútových intervaloch odchádza z blízkostí vlakovej stanice Brno hl.n. (z ulice Úzká).

     Viac o nákupno-zábavnom centre, parkovej dráhe a spoločnosti, ktorá ju spravuje, sa môžete dočítať na internetových stránkach S.M.P.D. a Olympia Brno.

Snímky autor, 1. 5. 2011