Messerschmitt nalétl na Rakousko

16.3.2011 8:00 Milan Vojtek

Messerschmitt nalétl na Rakousko

Tento příspěvek začal drnčením telefonu. Hlas na druhé straně, mě důvěrně známý, mi sdělil: Z depa právě vyráží 380.004. Cíl cesty, testování v Rakousku. Tak se snaž. Reakce? Samozřejmá. Oběd odložený na neurčito, letmá kontrola fotoaparátu, zdali máme nabito (kartou, myslím samozřejmě) a už startuju.

Prvotní informace byla alarmující. V optimistické verzi, míněno z hlediska plynulosti železniční dopravy, jsem měl pár minut na průjezd městem, protože vyjet s mašinou z depa, přestavit ji na dopravní kolej a vyčkat na zelenou odjezdového návěstidla, to mohla být záležitost doslova jen v řádu minut. Takže času nazbyt opravdu nebylo. Přesto jsem hrál vabank a vyrazil k Františkovu rybníku, cca 500 metrů před česko-rakouskou hranici. Navíc jsem vyslal alarmující telefonát dalšímu lovci, čímž jsem počet spěchajících aut zvýšil o sto procent.

Nakonec jsme se u Františkova rybníku setkali oba a čekali téměř hodinu. Kolem lokomotivy bylo živo. 380.004, nachystaná k odjezdu, byla v obležení našich i rakouských strojvedoucích a tak se na trať vydala až o hodinu později. Za tu dobu jsem u hraniční čáry ulovil pár snímků, mimo jiné se kolem prohnal Taurus v barvách Rail Cargo Hungaria. To všem není téma tohoto příspěvku. Dále si vypomůžu textem pro server novinky.cz: 

BŘECLAV/HOHENAU (miv) – Proces nasazení nových lokomotiv z plzeňské Škody postoupil do další fáze. Elektrické vícesystémové stroje řady 380, jichž si největší národní dopravce objednal pro expresní spoje dvacet kusů, vstoupily v úterý do fáze zkoušek na území Rakouska. 
V úterý odpoledne odjela z Břeclavi lokomotiva 380.004, aby se tam podrobila provozním zkouškám na elektrickém napájecím systému, používaném v Rakousku a v Německu. Na obou napájecích systémech, používaných na českých železničních koridorech, je lokomotiva v provozu již osm měsíců. V létě měla svou premiéru na nákladních vlacích společnosti ČD Cargo, s prosincovou změnou jízdního řádu v stoupila do světa osobní dopravy. Podle zkušeností strojvedoucích, kteří s novými stroji jezdí, jsou jejich provozní vlastnosti dobré a netrpí ani přemírou dětských nemocí. V poslední době se porouchal pouze jeden stroj v Praze v důsledku zkratu na topení jednoho z vozů vlaku, druhý problém měla lokomotiva v České Třebové, když se ji nepodařilo oživit po přejezdu ze střídavého na stejnosměrný systém napájení. Jedinou výčitkou ze strany uživatelů lokomotiv jsou tak stísněné poměry na stanovišti strojvedoucího v případě, kdy z provozních důvodů musí být na lokomotivě více než jedna osoba.

Píše se úterý 15. března a 380.004 uhání k rakouské hranici, aby ochutnala "dietizovanou" rakouskou šťávičku 15 kV, 16 2/3 Hz. V Rakousku ji čeká série provozních zkoušek.

Když už jsem se dostal k minireportu o řadě 380, přilepím k tomu pár snímků, jak jsem dokumentoval její nasazení v osobní dopravě. Vstup stroje do osobní dopravy jsem zaznamenal třeba tady, protože ale v zimě byla 380 vzhledem ke svému oběhu prakticky nefotitelná, musel jsem na nějaké solidní úlovky čekat. Ale, jak se říká, kdo počká, ten se dočká, tak několik úlovků už na kontě mám.   

Do Břeclavi řada 380 přijíždí pravidelně pár minut před šestnáctou hodinou v čele IC 571. 30. ledna jsem byl na lovu na nadjezdu ve Staré Břeclavi. Stav - pomezí dne a příchodu večera, přesto již fotitelno.

První únorový den jsem stejný vlak lovil před vjezdovým návěstidlem Břeclavi

3. února jsem opět zkoušel štěstí na nadjezdu. Dokonce se zkusilo přidat i sluníčko

22. února při zpoždění EC 171 vyrazila v trase zmíněného vlaku souprava IC 571. Kmenový spoj EC 171 pak následoval s lokomotivou 380 v trase mírně zpožděného Intercity. 

Vzhledem k rošádě souprav vzápětí následovala ve stanici i rošáda lokomotiv. 380 odstupuje z maďarské soupravy

Pětatřicet let dělí obě lokomotivy, které se setkaly na kraji břeclavského nádraží.

 Dnes už se k fotitelným vlakům řadí i IDS rychlík R 810 z Břeclavi do Brna

Co závěrem? Překvapivě rychle jsem si na tyto lokomotivy zvykl. Zdá se, že se jim pověstné dětské nemoci všech nových lokomotiv ze Škodovky vyhýbají. Na rozdíl od řady 350, ale často i Taurusů, jsou čisté a udržované a i když jdem byl k jejím tvarům celkem skeptik, zvykl jsem si. Jen v té kabině opravdu není místa nazbyt.

Snímky do galerie (časově předcházející a následující ty aktuální autorovy v textu) zaslal Jiří Řechka.

Galéria

Súvisiace odkazy