Výluka v Beskydách

1.11.2010 8:00 Karel Furiš

Výluka v Beskydách

Za sedmero horami a sedmero řekami je úrodná Haná. Tam je království krále Vojty, které má několik zamračených mašinek. Tyto mašinky jezdily v oblasti Jeseníků, odkud nám o nich psal kolega kmotr - a nejen on. Jednoho dne se pan král rozhodl pustit mašinky do světa. A tak se vydaly na cestu přes ty hory a řeky až kamsi na začouzený konec světa, kterému se říká Ostravsko, a tam skončily u hradeb bohumínských.

 

 


Zde měly zajišťovat provoz na trati č. 320 z Návsí do Čadce v době napěťové výluky. A tak jsem se jednoho dne vydal i já na koleje SŽDC, na tuto trať. Chladné ráno a odjezd EC 143 Kysuca směr Čadca. Cestou bylo vidět zasněžené vrcholky beskydských hor a cesta pěkně ubíhala. Z Českého Těšína začíná optimalizace trati, a tak jsem pozorně sledoval postup prací kolem trati. Postaven je už i nový most přes řeku Olši a nová zastávka Ropice s novým nástupištěm. Asi po hodině a pár minutkách zastavujeme mimořádně ve stanici Návsí (dříve Jablunkov a Jablunkov-Návsí).

Na chviličku vystupuji z vlaku, abych zdokumentoval připojení dieselové lokomotivy na náš vlak. Najíždí brejlovec 750.259 a po nezbytném vyzkoušení brzd vyrážíme do kopce směr Jablunkovský průsmyk. V Mostech u Jablunkova probíhají stavební práce na obnově železniční stanice. Dále pokračujeme přes tunel a za tunelem se po slovenskou stranu kope a staví o sto šest. S menším zpožděním zastavujeme v Čadci. Zde výluková mašina končí a po odpojení přejede na druhou stranu nádraží a čeká na další rychlík do České republiky.

Na 2. nástupišti stojí můj osobní vlak a na konci má jednu ze zamračených, 749.257, která nás dotlačí ze Slovenska až na Moravu. Tímto osobákem jsem se svezl do zastávky Bocanovice, kde bylo v plánu natočit krátké video průjezdu osobního vlaku a EC 145 Odra. Během půl hodiny mně projel osobák i écéčko. Sbalil jsem fidlátka a nastoupil do přijíždějícího osobáku směr Český Těšín. Cestou jsem si ještě pořídil pár fotografii z přestavby tratě u zastávky Ropice. V Těšíně přestupuji na soupravu CityElefant a přes Havířov uháním k domovu.

Tento den bylo možno na trati spatřit hnací vozidla nezávislé trakce 749 261, 749 257 a 750 259, která zajišťovala výlukový provoz.

Titulní snímek: 749.261 na Os 2931 v Bocanovicích © Karel Furiš

Galéria