Se „singrovkou“ středem Čech

3.7.2010 8:00 Mixmouses

Se „singrovkou“ středem Čech

Když nás s manželkou kolega pozval na zvláštní jízdu motorovým vozem M 240.0113 po středních Čechách, rozhodně jsme nemohli odmítnout. Tedy spíše moje maličkost. Projet se motorákem po tratích, kde jezdí jen elektriky a nebo kde se už osobní doprava neprovozuje a navíc navštívit zajímavá místa se železnicí úzce spjatá bylo příliš velké lákadlo.

 

 

 

V neděli ráno jsme nedočkavě na nádraží vyhlíželi singrovku, která dorazila dle plánu. Příjemná osádka vozu nás stejně jako loni na naší "svatební cestě" na Doupovandě uvítala na palubě a vyrazili jsme na cestu. První krátkou pauzu jsme měli v Nymburku, další ve Velelibech a poté v Kopidlně. 

Zde jsme se víceméně marně pídili po nějakých pozůstatcích řepařské úzkorozchodky. Jakmile odjely pravidelné vlaky ČD, odmávnul nám výpravčí další cestu, tentokráte do Dolního Bousova. Měli jsme tedy možnost pozorovat, jak zastávky a nádražíčka na téhle lokálce pomaličku pustnou.

Z Dolního Bousova pokračovala jízda do Bakova nad Jizerou, kde jsme měli (bohužel velmi krátkou) možnost ošotit vracející se parní vlak. Trochu delší pauza se nám naskytla v Mladé Boleslavi, ale zde zase nebylo nic moc zajímavého. Tedy krom kafe z automatu.

Z Boleslavi se kola motoráku roztočila směr Skalsko, kde jsme si díky členům MBŽS mohli vyfotit singrovku s jejich krásným Hurvínkem. Stejně tak jsme měli možnost rychle shlédnout Sudoměřské muzeum včetně nakouknutí za plot, za kterým se skrývaly drezíny spolku ZINOPA.

Odtud pokračovala jízda přes Mšeno do Mělníka, kde jsme se kvůli pokročilejší hodině museli odpojit a díky času do příjezdu našeho rychlíku se nám povedla i krátká procházka místním parkem včetně dosti pozdního oběda.

Závěrem bych rád poděkoval KDS Plzeň za pozvání a příjemnou společnost, MBŽS za ukázku Hurvínka, spolku ZINOPA a muzeu v Sudoměři za milé přijetí. Se singrovkou se v současné době můžete svézt na Švestkové dráze.

Odkazy:

  1. Doupovská dráha
  2. Švestková dráha
  3. KDS - Konzultační dopravní společnost
  4. MBŽS - Mladoboleslavský železniční spolek
  5. Spolek ZINOPA

Titilní snímek: M 240.0113 v Dětenicích © Mixmouses

Galéria