Daždivý máj a železnica

6.6.2010 8:00 František Sakalik

Daždivý máj a železnica

Májové dažde nielen na východe Slovenska spôsobovali rozličné problémy. V tejto stručnej reportáži sa zameriame už len na dôsledky konkrétnej udalosti – zosuvu pôdy v km 11,8 trate 190 (úsek Trebišov – Červený dvor /Slivník).

 








Dňa 14. mája tohoto roku okolo 14:00 hod. mi zavolal známy, aby som do Zaujímavostí z prevádzky napísal, že vlaky na trase Humenné – Košice od 13.15 hod. nejazdia z dôvodu zosuvu pôdy medzi výhybňami Čeľovce a Slivník (Červený Dvor). Namiesto toho sa jazdí odklonom cez stanicu Michaľany. Po nakliknutí stránky už táto informácia bola vo fóre od jedného z členov vlaky.net uvedená. V praxi to znamenalo okrem iného to, že tradičný preprah rušňov v stanici Bánovce nad Ondavou sa konal až v Michaľanoch. Vlaky naberali meškania odhadom od 20 do 70 minút jednak z dôvodu dlhšej trasy, ale aj z dopravných dôvodov. Aj posunovacie čaty mali o zábavu postarané, pretože do Michalian vlak z Humenného dotiahol rušeň nezávislej trakcie a na jeho koniec sa privesil elektrický rušeň, ktorý vlak ťahal ďalej smer Košice – teda z „konca vlaku sa stal začiatok“. Toto sa dialo ohľadom na radenie súprav – najmä rýchlikov - podľa VOD. Medzitým sa už usilovne pracovalo na riešení situácie priamo na mieste. Až nadišiel deň 22. máj 16.00 hod a osobná doprava sa vrátila doslova do starých koľají aj keď s prechodným obmedzením traťovej rýchlosti (v smere z Košíc tabuľa Očakávajte rýchlosť 10 km/h). Obmedzenie nákladnej dopravy bolo od 14. mája 10.00 hod. do 25. mája 10.00 hod. Po susediacej koľaji ŠRT, hoci nie priamo zasiahnutej zosuvom, sa jazdilo zníženou rýchlosťou.

Mimoriadne daždivý máj sa skončil a narobil viacero škôd nielen na železničnej infraštruktúre. Žiaľ ani úvod júna nie je o nič lepší. Výdatné zrážky opäť dvíhajú hladiny riek a tak železničiari musia byť opäť v strehu.

 

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-190: Košice - Čierna nad Tisou - Čop (UA); Kalša - Trebišov; Sátoraljaújhely - Slovenské Nové Mesto
  • ŽSR-191: Michaľany - Medzilaborce - Lupków (PL)