S Uhrankou do Plaveckého Podhradia

21.10.2009 8:00 Boris Džurňák Zdroj: RelaxTime.sk

S Uhrankou do Plaveckého Podhradia

Klub priateľov histórie železničnej dopravy Bratislava Východ pripravil ďalšiu jazdu parného vlaku na trati, po ktorej už osobné vlaky nepremávajú. Z nástupnej stanice Bratislava-Nové mesto sa vlakový konvoj vybral smerom do mestečka Zohor. V stanici Zohor začala tá pravá parná jazda. Parný vlak na čele s bratislavskou Uhrankou 331.037 smeroval popri Karpatoch do stanice Plavecké Podhradie.

Nasledoval ho už tradične požiarny vlak na čele s M 262.007. V Plaveckom podhradí sa nachádza zrúcanina hradu s prekrásnym výhľadom čo využili cestujúci na malý výlet. V stanici sa zatiaľ posunovalo a dopĺňala voda. Cestu späť absolvovala Uhranka tendrom dopredu. Môj krátky film zachytáva parný vlak pri jazde jesennou prírodou a posun v stanici pod Plaveckým hradom.

 

V poslednom čase viac používam videokameru ako fotoaparát a to hlavne preto, že mám k dispozícii novú techniku pracujúcu vo vysokom rozlíšení. Video sa mi zdalo vždy rozmazané ale dnešné nové kamery HD dosahujú až 10x väčšie rozlíšenie ako staré VHS kamery a skoro 5x väčšie rozlíšenie ako DVD. Video je natočené kamerou Sony HDR 105E, ktorá pracuje vo vysokom rozlíšení pričom výsledný obraz dosahuje viac ako 2 milióny pixelov (1920x1080pix).

Youtube umožňuje ukladať videa vo formáte HD v rozlíšení 1280x720pix, čo je asi polovica pixelov, ktorú zachytávajú full HD kamery ale dvojnásobok pixelov oproti DVD. Posúďte sami, či je obraz krajší a či sa oplatí investovať do novej techniky. Ak by mal niekto záujem môžem mu poslať krátke video v plnom rozlíšení.

 

Galéria

Súvisiace trate