Motorové jednotky ATR 220

10.12.2008 8:00 Václav Vyskočil

Motorové jednotky ATR 220

12.6.2006 podepsala PESA Bydgoszcz se společností Ferrovie del Sud Est (FSE) kontrakt na dodávku třinácti a opci na dalších deset třívozových motorových jednotek. FSE je italský regionální dopravce z města Bari, mnohým dobře známého z prázdnin na italském jihu. Vzhledem k tomu, že dopravce byl spokojen jak s včasným plněním v jednotlivých fázích od návrhu až po výrobu, tak i s dosavadním provozem, rozhodla se společnost FSE uplatnit zmíněnou opci na dalších 10 jednotek.

 

 

Znamená to, že PESA vyrobí celkem 23 kusů motorových jednotek s označením ATR 220?. Jednotky pro Bari jsou první třívozové motorové jednotky vyrobené v PESE. Dosud vyráběla PESA pouze jednotky jedno- nebo dvouvozové. Výrobce již má samozřejmě zkušenosti s delšími vozidly, např. jednotkami ED74, ale ty jsou elektrické s mírně odlišným designem. V důsledku toho musely být jednotky ATR 220 navrženy úplně od nuly.

ATR 220.001 © Pesa Bydgoszcz

Jednotka má na každé straně troje dvojkřídlé dveře, na každý díl připadají jedny. Vstupy jsou vždy v nízkopodlažní části. V prvním voze je WC vhodné pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace spolu s prostorem pro dva invalidní vozíky. Střední díl je bez toalety. V zadním voze je menší toaleta, vzniká tak zde větší plocha, která vyniká svojí multifunkčností (např. možnost dosadit automat s občerstvením nebo prostor pro přepravu rozměrných zavazadel). Podlaha je uvnitř ve dvou úrovních. Ta nízkopodlažní je přibližně 600 mm nad hlavou kolejnice, druhá asi 1000 mm. Spojeny jsou pomocí dvou schodů. Pod vyšší podlahou jsou podvozky systému Jacobs. V této části jsou pouze sedadla.

27.9.2008 - Meziměstí: stanoviště ATR220.004 © Václav Vyskočil

Lze říci, že vozidlo si zaslouží pochvalu za prostorovost interiéru, který budí lepší dojem než konkurenční vozidla, a to při zachování stejných celkových rozměrů. Sedadla jsou v uspořádání 2 + 2, pouze část vozu s malým WC by měla být první třída s uspořádáním 2 +1, nicméně rozdíly mezi třídami nejsou ve vozidle nijak vyznačené. Kromě toho interiér není klinicky bílý jako u jiných dodavatelů. Podlaha je šedá s černým pásem uprostřed, zatímco sedadla, stěny, strop a skleněné přepážky jsou modré. Sada barev byla vybrána příjemcem a přináší psychologický pocit chladu v regionu slunné Itálie.

27.9.2008 - Meziměstí: interiér ATR220.004 © Václav Vyskočil

Největší rozdíl oproti projektu lze vidět ve vnějším barevném vzhledu. Vozy byly objednány v modrobílém nátěru, ale během výroby byl změněn na červenou barvu s bílým páskem a podokenním ve světlé šedé barvě. I toto je výsledek volby zákazníka. Zajímavou skutečností může být nový desktop ovladač umístěný na levém boku. To je výsledek jízdy na levé straně v Itálii. Jednotka je na čtyřech podvozcích, kde dva krajní jsou hnací, zatímco oba prostřední (nehnané) jsou společné s přilehlými vozy. Jednotka pro FSE je opatřena automatickým spřáhlem typu Scharfenberg s bočními nárazníky.

26.9.2008 - Meziměstí: spřahovací a narážecí ústrojí ATR220.002 © Václav Vyskočil

Nicméně i přesto jsou v místech s nárazníky upevněny dva deformovatelné prvky. Tyto prvky byly navrženy a zkonstruovány v PESE a očekává se od nich zvýšení bezpečnosti při srážce s jiným vozidlem. Jsou navrženy tak, aby absorbovaly během kolize většinu energie a výrazně tak zmírnily následky srážky. Výrobce tím respektuje zavedení nové normy pro odolnost vůči nárazu u železničních kolejových vozidel. První z jednotek se dostala k příjemci v červnu 2008, ukončení dodávek je plánováno na konec roku 2009.

ATR 220 - základní specifikace
Rozchod
1435 mm
Celková délka
55 570 mm
Šířka
2 883 mm
Výška
4 185 mm
Sedačky třídy 1
21
Sedačky třídy 2
130
Celková kapacita (2 osoby/m2)
350
Hmotnost jednotky
98,5 t
Uspořádání náprav
B’(2’) (2’)B’ 
Výkon
2 x 382 kW
Maximální rychlost
120 km/h
Typový výkres ATR 220 © Pesa Bydgoszcz - ZOBRAZ!
 
PESA se ve velmi krátkém časovém období dokázala dostat do pozice významného výrobce nových kolejových vozidel. Co je příčinou tohoto úspěchu? Přispěla k tomu celá řada věcí. První z nich je inovativní a individuální přístup ke každé zakázce. Druhým krokem jsou určitě nízké ceny, kterých lze dosáhnout prostřednictvím příslušných řízení, která umožní rychlou výrobu bez prostojů a s vysokým obratem. PESE umožnila tato pevná strategie, aby nová kolejová vozidla v Polsku stála téměř stejně jako ta modernizovaná v České republice.
 
26.9.2008 - Meziměstí: 814.024 jako Os 5117 vedle ATR220.002 © Václav Vyskočil

PESA je první polská společnost vyrábějící železniční vozidla, která začíná expandovat na zahraničních trzích, a určitě může být jedním z řešení patové situace na tuzemském trhu.
 
Titulní snímek: 26.9.2008 - Meziměstí: ATR220.002 © Václav Vyskočil
 
(Jazykově a stylisticky upravil spolupracovník redakce Jakub Gregor)

Galéria

Súvisiace odkazy