Kam zmizela Julie a její sestry

17.11.2008 8:00 Milan Vojtek

Kam zmizela Julie a její sestry

Není to dlouho, co jste na stejném místě mohli vidět malou rekapitulaci mých letních toulek po Slovensku. Byť nejsou poskládány chronologicky, věřím, že budu moci trochu přiblížit zážitky z léta, zprostředkované písmenky a taky nějakými obrázky. Lidské části mého putování (ano, opět se objeví ono známé People 2008), přijdou na řadu později. Teď se podíváme na vlakové toulání. A to především na Horehroní., Bohužel bez Julie a dalších podobně lakovaných strojů.

Proč? No, protože Pio gang, posílený mou maličkostí, zvolil Mlynky jako svou letní základnu. V případě této elitní sestavy turistů se jedná o dlouhodobý vztah k této části Slovenska, v případě mém je to vztah výrazně mladší, nicméně vřelý. Tento kout Slovenska opravdu nejde nemít rád, i když pro místní tam život asi není úplně jednoduchý.  
Už jsem prezentoval své setkání a potulku s měřícím vlakem a legendární Túlavou. Teď bude mít hlavní roli Hore-(Dole)-hronec a nádherná trať, po které vede jeho trasa. Škoda jen, že kromě uvedeného rychlíku tam pomalu není co fotit. Nákladní doprava prakticky nulová a často nasazovaný sólo motorák se na fotkách krajiny zoufale ztrácí. Takže to obvykle vypadalo tak, že jsem počkal na Horehronec a než jel zase Dolehronec, odjel jsem fotit jinam. Fotky „odjinud“ ale teprve budou mít svůj okamžik, takže teď tedy pojďme na vlak, který je tradiční doménou brejlovců. Bohužel, osud mi nepřál na stroje v elegantním nátěru, který jim tolik sluší a poslal mi blonski zázrak, naštěstí ale zatím ještě ve stavu, který se v provozu – mám-li tedy usuzovat výlučně podle špinavců fénovacích řady 350 víc než jen neosvědčil. Jo, holt se zadavatel a autor barevného řešení  nedomluvili na jedné zdánlivé maličkosti, a to jak zařídit, aby bílá pořád bílá byla.
Takže půvabné stroje v originálním nátěru mi za dobu mých toulek osud (či strojmistr) vyhnal jinam, naštěstí ale v čele legendárního vlakového spoje v nejkrásnější části jeho pouti jezdily nově vylakované (754.010), respektive relativně nově vylakované (754.036) lokomotivy. A kdyby v soupravě nebyly výsledky barbarství nějakých patlalů se spreji, mohla být na fotkách blonski sestava v té podobě, jak ji autor chtěl mít – a jak je v každodenním provozu prakticky neznámá, zejména, pokud je v čele fénovací špindíra řady 350.

         

              Podle znalců velké štěstí - 12. srpna jsem před Horehroncem chytil na čip fotoaparátu i tento LV vlak 

         

         

         

                             Tři momentky z telgártské smyčky, aneb Horehronec 12. srpna 2008 

         

             A ještě Dolehronec stejný den na jednom z velmi půvabných míst trati - aneb Michaela a Ostrá skala

         

                  Cestou na základnu jestě zachycená krabička mezi tunely u Stratené

         

                             O den později, 13. srpna, stoupá Horehronec do vrcholového tunelu Besník.  

         

                       Na tomto snímku stejná souprava už jako Dolehronec vjíždí do bývalé stanice Vernár.

Súvisiace odkazy