První pendolino najelo milion kilometrů

15.9.2008 20:00 PhDr. Zbyněk Zlinský Zdroj: České dráhy, a.s.

První pendolino najelo milion kilometrů

Vysokorychlostní jednotky pendolino jsou nejvytíženější soupravy Českých drah. Denně ujedou na spojích SuperCity 6 684 kilometrů, v neděli dokonce 7 396 kilometrů. Souprava pendolina s číslem 680.002 dnes jako první ujela jeden milion kilometrů. Je to stejná vzdálenost, jako kdyby objela 25krát zeměkouli po rovníku, nebo dojela 2,5krát ze Země na Měsíc.

 

 

 

Tak zní úvod tiskové zprávy, kterou dnes vydaly České dráhy, a.s. Čirou náhodou jsem se ještě dlouho před jejím rozesláním ocitl v žst. Praha-Holešovice a tuto jednotku tam zastihl, kterak přijela (poněkud opožděně) v 8:45 hod. jako SC 500 "SC PENDOLINO" z Ostravy hl.n.  Vyzdobena na čelech příslušnými hrdými nápisy provedenými zjevně jako okamžitý nápad a z toho, co bylo po ruce.


Jednotka 002 přijíždí na holešovické nádraží

Tisková zpráva dále uvádí: Rychlovlaky pendolino začaly jezdit ve zkušebním provozu s cestujícími před Vánoci v roce 2004. První testovací trasou bylo spojení Prahy a Děčína, kde jezdila jedna ze souprav na běžných rychlících. Od prosince 2005 byly nasazeny na nové spoje SuperCity mezi Prahou a Ostravou a nabídly rekordní cestovní časy mezi těmito významnými městy. Doba jízdy z pražského nádraží Holešovice do ostravského Svinova trvala 3 hod. 22 minut, dnes už jsou to jen 3 hod. 4 minuty.


Nápis na čele vozu 682.002-1 hned neupoutá...

Od nového jízdního řádu, který začne platit v prosinci, zvládnou pendolina cestu z Prahy do Ostravy za méně než tři hodiny. Z pražského hlavního nádraží na ostravský Svinov pojedou 2 hod. 59 minut. Půjde o historicky nejrychlejší vlakové spojení obou měst s průměrnou rychlostí cca 118 km/h mezi výše uvedenými stanicemi (při započítání dvou zastávek, rozjezdů, zpomalení atd.).


... zato na boku kabiny čelního vozu druhého už ano.

A souprava se vydala, nikým neopěvována, v 9:23 zase na zpáteční cestu do ocelového srdce republiky, tentokrát jako SC 503 "SC PENDOLINO". Aby dále sloužila cestující veřejnosti, která má tyto jednotky podle tiskové zprávy v oblibě: Rychlovlaky pendolino jsou nejoblíbenějšími vlaky na trase Praha – Ostrava a některé z nich jsou v exponované časy dlouho před jízdou vyprodány. Jde především o první ranní vlak z Ostravy do Prahy a páteční odpolední spoje z Prahy do Ostravy. Nekonkurují přitom na této trase jen autům, ale také letecké dopravě, která má srovnatelné cestovní časy mezi oběma městy po započtení doby cesty na letiště a z letiště a doby na odbavení.


Přípoj k Pendolinu aneb "esko" a "supercity"

Dnes jezdí každý den pendolino šestkrát z Prahy do Ostravy a zpět, dvakrát do Vídně a zpět a jednou na vlaku Slovenská strela do Bratislavy. Každý den je nasazeno pět souprav, průměrně ujede každá z nich 1 336 kilometrů za jediný den. Díky tomu jde o nejvýkonnější soupravy Českých drah. Jednotce pendolino patří také český železniční rychlostní rekord, když jedna z nich dosáhla při zkušební jízdě dne 18. listopadu 2004 rychlost 237 km/h.  


Milionářské Pendolino před odjezdem do Ostravy

Tak přejme jí i jejím sestrám, ať těch kilometrů najezdí co nejvíce.

Zdroj:

Původní tisková zpráva a.s. České dráhy ze dne 15.9.2008

Súvisiace odkazy