Dva měsíce s fotbalovým taurusem

20.4.2008 8:00 Milan Vojtek

Dva měsíce s fotbalovým taurusem

Už dva měsíce brázdí české koleje (jo, moravské taky) taurus v barvách České republiky. Ten kabátek pro jednoho z mnoha taurusů vykopala česká reprezentace v kvalifikaci na nadcházející fotbalový šampionát. A já pro jednou podlehnu neduhu, a vypustím do světa jeden totálně profláklý šotoseriál, který bude odporně monotematický. Tak prosím slabé povahy, ať tento příspěvek raději obejdou obloukem. A vy silnější, prosím vstupte.

Připomeňme si, že český fotbalový taurus prakticky až v den své oficiální premiéry dostal do víku přeřazení do skupiny 120, tedy zvýšení povolené rychlosti na kolejích SŽDC za 100 na 120 kilometrů. A prakticky s měsíčním zpožděním oproti slibům zástupců vedení ČD pak dostaly taurusy možnost vyšplhat ukazatel rychlosti až na hodnotu 160, když o několik dní dříve skončila povinnost dvou strojvedoucích na stanovišti.

To již většina z nich měla možnost seznámit se s jedním neduhem, spojeným především s půvobením zamontované poslední generace zabezpečovače Mirel. Cestující ve vlacích s elegantní lokomotivou se občas divili, kde to na možných i nemožných místech vlak zastavuje. Holt, když se strojvedoucí zrovna netrefil do správného okamžiku, kdy přechytrý Mirel začal modelovat lokomotivě brzdící křivku, kdy ještě vstup lidského činitele mohl dění ovlivnit, zafungovala automatika a taurus zastavil. Jakou roli v tom asi hrála miniaturní dioda, která na započatý děj upozorňovala? Inu, někdy příliš automatiky škodí. Ale Psssst, o tom se přeci oficiálně nemluví.

No nic, nebudu už psát o něčem, čemu každý ze zde přítomných strojvedoucích rozumí podstatně lépe, než já (zvlášť, když už má s touto skvělou vlastností osobní zkušenost) a vrátím se k fotkám. Nabízím vám pár snímků, pořízených v drtivé většině jen v těsném okolí Břeclavi. Jsou mezi nimi snad i ty pěkné, stejně jako fotky, které vznikly v počasí, kdy část ctěného šotoušstva raději nevyleze z domu. Jenže vlaky jezdí, i když není pěkně. A pokud fotím realitu, tak i v těchto dnech občas vyrazím na lov.

                   

                   

                   

                   

                   

                   

                   

                   

                   

                   

                   

                   

Na předposledním snímku není "provozně zemřelý taurus" i když tohle už jeden ze strojů na brněnských rychlících od začátku platnosti GVD postihlo, ale jen přetah rychlíku při napěťové výluce. A i když opravdu nebylo exkluzivní počasí na focení, snímky aspoň zachycují realitu. Bez vlčích máků navíc ...  


Vzhledem k tomu, že autor si tento článek nadělil k dnešnímu jubileu svého uvedení do provozu, přejeme mu k jeho hranatinám všeobecně to nejlepší a ve vztahu k našim stránkám hlavně mnoho elánu do další tvůrčí práce.  

Redakce 


Galéria

Súvisiace odkazy