Čiernohronská železnička aneb výlet do ráje a zpět

28.3.2008 8:00 Radim Škopec

Čiernohronská železnička aneb výlet do ráje a zpět

Na začátku března jsem objevil na vlaky.net informaci o brigádě a zvláštním vlaku na ČHŽ. Ještě ten samý den jsem se o tuto informaci podělil i s Ondrou,který nadšeně souhlasil a tak nezbývalo nic jiného, než vymyslet plán cesty a vyrazit na tuto malebnou lesní železničku o rozchodu milých 760 mm.

 

 

 

Cesta do ráje

Celá akce pro mně odstartovala v pátek na nádraží Ostrava-Svinov. Okolo druhé hodiny odpolední jsem nastoupil do EC 145 Detvan, našel prázdné místo, což byl docela zázrak, a usadil se. V Českém Těšíně přistoupil Ondra, dokonce se mu podařilo ulovit volné kupé, a proto jsem se sbalil a přesunul o jeden vůz vpřed, ikdyž to byl víceméně překážkový běh s plnou polní. Za pár hodin, které proběhly bez jakéhokoliv narušení, přestupujeme v Banské Bystrici na osobní vlak do Brezna.

Ve složení 812+011 jsme přijeli do Brezna. Ve vlaku jsme se potkali s Hakem, Terezkou a Michalem, kteří jeli taktéž na brigádu. Nyní už v pěti lidech vystupujeme v Brezně a rychle se přesouváme před staniční budovu na autobus do Balogu. Díky tomu, že přijíždíme o dvě minuty dřív (je poznat, že už nejsme v Čechách) a autobus má minutu zpoždění nám vychází přestup úplně přesně, jen škoda, že to takto není naplánováno i v jízdním řádu.

Za chvíli již vystupujeme před kostelem v Čiernem Balogu, procházíme kolem něj a najednou se před námi objevují koleje o něco užší. Příchod k nádražní budově krátíme povídáním o všem možném s novými přáteli, vítáme se s místními obyvateli a vstupujeme do útulné nocležny, která bude po celý víkend naší domovskou stanicí. Postupně přijíždí další účastníci a nálada je lepší a lepší. Jelikož nás cesta dost zmohla, vytahujeme spacáky a uleháme do postelí. 

15.3.2008 - Pracovní vlak s Rábou odpočívá na trati © Karel Kunc 

TSS Čierny Balog

Budíček je plánován na sedmou hodinu, ale většina se budí již dříve. V sedm se všichni vybalujeme ze spacáku, umýváme se a chystáme se na práci. V osm vyrážíme na trať s Alešem Bílkem, ředitelem ČHŽ. Naši soupravu tvoří Lienka TU24.901 a plošinový vůz. Za námi se vydává Rába TU45.001 se soupravou plošinového vozu, jeřábu a bagru SVP74. Máme za úkol zprůjezdnit a označit přejezdy na trati a druhá parta bude pročišťovat profil trati od porostu. Parta s Rábou se rozmístila za výhybnou Šánské a my pokračujeme dále.

Po několika stovkách metrů nás ale zastavuje strom, který spadl na trať. Vzrostlou jedličku řežeme na dva díly a odklízíme z trati. Po zkontrolování stavu kolejiva pokračujeme v cestě až do Hronce, kde nás čeká naše hlavní práce, a to vyčistit přejezdy od nánosů bahna, které se dostaly mezi koleje během zimy. Na řadu přicházejí krumpáče, lopaty a smetáky. Před obědem dokončujeme práci na přejezdu u výtopny v Hronci, usedáme do vlaku a míříme na Balog. Po výborném obědě, který jsme si dali v restauraci na staničce v Balogu míříme zpátky na trať vyčistit druhý přejezd v Hronci a poté přejezd ve Valaské. V krásném slunečném počasí jde práce pěkně od ruky a se západem sluníčka přijíždíme na Balog.

Příjemně unaveni usedáme k večeři a poté jedeme zkontrolovat stav trati na Vydrovo. Při jízdě čistíme několik přejezdů. Ve Vydrově se jdeme projít na místo, kde se pořádaly letní tábory na obnovu ČHŽ. Po příjezdu do Balogu míříme na pokoj, kde se rozjíždí příjemná párty. Do pozdní noci si vyprávíme příběhy, zpíváme písničky, nebo si jen tak povídáme. Únava je čím dál silnější a tak jdeme všichni spát. 

16.3.2008 - Skupinové foto v Chvatimechu © Luděk Veselý

Vyhnáni z ráje

Je neděle, sedm hodin ráno a Hak nás nemilosrdně probouzí zvukem trumpety, která je připevněna k inspektorské drezíně. Tento sadistický počin způsobuje vlnu nevole, několik nepublikovatelných slov a také nám naznačuje, že se všichni vracíme zpátky do všedního stereotypu. Všichni vylézáme z postelí, snídáme a připravujeme se na práci. Dolů do Hronce jedeme s Rábou a po cestě čistíme opět trať od náletu. Na Hronci Rábu odstavujeme na jednu z kolejí a měníme ji za Kolbenku, která je zatopená a je potřeba ji převést na Balog. Na staničku v Čiernem Balogu přijíždíme akorát na oběd.

Po vydatném obědě vyrážíme do Chvatimechu a také vyzvednout Rábu z Hronce. Pro tuto jízdu si vybíráme M21.004 a jelikož se blíží čas našeho odjezdu, využíváme motoráček i jako přibližovadlo k vlaku, který nás odveze do Banské Bystrice. V Chvatimechu na zastávce pod mostem se loučíme s účastníky brigády a míříme na zastávku „velkého“ vlaku. O chvíli později už přijíždí krásně naleštěná zvolenská perla 750 300-6 s osobním vlakem do Bystrice. V příjemné náladě se blížíme do Banské Bystrice, kde přestupujeme na zrychlený vlak do Žiliny.

Z Banské Bystrice do Horné Štubně vede trať mnoha tunely a viadukty a proto celou cestu koukáme z oken a sledujeme nádhernou scenerii kolem nás. Blíží se Vrútky a s nimi i loučení s přáteli, kteří míří na východ do Kežmarku. Blíží se čas přestupu v Žilině a my začínáme zastavovat, takže se rychle balíme a míříme ke dveřím, když náš vlak mine výpravní budovu ve Varíně. Při pohledu na čas zjišťujeme, že máme zpoždění. Jde vidět, že se blížíme do České Republiky… Zbývající část cesty do Ostravy probíhala standardním způsobem a proto se o ní nebudu moc rozepisovat.

15.3.2008 - Rešica a odstavené vozy v Čiernem Balogu © Ondřej Adamczyk

Závěrem bych chtěl poděkovat všem, kteří přijeli na brigádu a hlavně za velmi příjemné přijetí do party super lidí. Na brigádu přijelo asi 20 lidí, prořezali jsme několik set metrů trati a vyčistili několik přejezdů od bahna. Každému doporučuji navštívit krásnou krajinu uprostřed hor, kde se skoro zastavil čas a nikdo nikam nespěchá.

Odkazy:
  1. ČHŽ - Čiernohronská železnica - oficiální stránky
  2. Čiernohronská železnice - historie, současnost, vozidla, galerie 

Titulní snímek: 16.3.2008 - Odjezd z výhybny Šánské © Radim Škopec

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy