Brněnská premiéra Taurusu (AKTUALIZOVÁNO)

17.1.2008 15:35 Milan Vojtek

Brněnská premiéra Taurusu (AKTUALIZOVÁNO)

Týden před zahájením platnosti nového grafikonu zažil úsek prvního železničního koridoru mezi Břeclaví a Brnem předpremiéru skutečně moderních lokomotiv na moravských kolejích. Taurus v čele tří párů rychlíků 27x poprvé zajížděl naprosto legálně právě do Brna. To byl také důvod pro několik znalých, aby s fotoaparáty vyrazili do akce.

 

 

 

AKTUALIZACE ze dne 17.1.2008 ZDE 


Taurus samozřejmě není v síti ČD až tak neznámým strojem, zajíždí do Břeclavi již několik let a neznámý není ani na jihočeských kolejích, na takzvaných vídeňských rychlících, mezi cestujícími neobyčejně oblíbených (byly totiž bez EC příplatku) ale chyběl a to i přesto, že se s ním počítalo již před rokem. Však také byly tyto spoje plánovány na rychlost 140 km/h. Jenže skutečnost, že se v čele Taurus neobjeví, byla prakticky dopředu známá, a tak se souběžně s fantastickým plánem výjezdu Taurusů na naše koleje chystal alternativní plán provozování vlaků českými lokomotivami řady 230. A tedy samozřejmě nikoliv s Vmax. 140, ale pouze 110 km/h. Bohužel, nevím čím to je, ale smutnou tradicí tohoto vlaku byla skutečnost, že se v jeho čele s železnou pravidelností objevovaly ty nejhůře vypadající laminátky.

Snímek z 28.ledna 2007 je ještě milosrdný. V čele videňských rychlíku jezdily ještě víc otlučené stroje. Ale to už bude minulostí. V neděli to skončilo. Od nového GVD bude už tuto vozbu zajišťovat pravidelně taurus a v týdenním předstihu, po několikadenním zaškolování strojvedoucích, vyjel taurus právě v neděli 2.12. na pravidelném spoji R 270 do Brna.

Na snímku opouští taurus 1216.234, který sloužil v minulých dnech jako školící, či pokusná lokomotiva, břeclavský uzel a míjí napájedí stanici na začátku úseku trati z Břeclavi do Brna. 

Taurus poprvé legálně v Brně. A ve výkonu. Na snímku objíždí soupravu R 270/271

 

 Taurus v čele R 271 u druhého nástupiště brněnského nádraží.

R 271 opouští brněnské hlavní nádraží. Petrov zmizel beznadějně v mlze, a tak se fotilo z této strany.

O proškolování strojvedoucích už na VLAKY.NET informace byla, takže pojďme k jízdám do Brna. V neděli odjely první tři páry spojů v režii břeclavských strojvedoucích. Pravda s několika omezeními. Tím nejmarkantnějším byla maximálně stokilometroví rychlost, dále dvoučlenná posádka našich strojvedoucích a rakouský instruktor. Takto se má jezdit tři dny a postupně si mají tauruse osahat na trati všichni strojvedoucí.

Od nového grafikonu se jízdy taurusů stanou samozřejmostí. zatím na již zmíněných vídeňských rychlících, tedy spojích R 27x na rameni Brno - Vídeň. Pravděpodobně v polovině roku 2008 nastane další změna, a taurusy se objeví i v čele nejméně jednoho páru vlaků Eurocity.  

 

 

Zatímco v Brně byla mlha, v Břeclavi uvítal návratu tauruse z prvního pravidelného obratu do Brna sluneční svit.

Břeclavští strojvedoucí s prasátky nejezdí. A tak zatímco beogradská výzdoba na totálně nepraktickém nátěru blonskišpíny zůstala. strojvedoucí si dal práci, aby zlikvidoval ve špíně vyčmárané vepříky.

Zatímco na severní straně nástupiště v Břeclavi strojvedoucí likvidoval prasátka, na jižním zhlaví se dala na cestu 350.001 s Haškem. 

 

 350.011 už v čele EC 172 čeká na rozkaz k odjezdu.

Bonusem této akce bylo setkání lidí z netu. Montoya, taurus, shalomek. Tři nicky, tři jména a tři lidé, kteří jen málokdy našli společnou řeč. Upřímně, nedivím se těm, kteří měli našich přestřelek plné zuby. A byť se na mnoha věcech asi neshodneme, na některých zase snad najdeme společnou řeč, doufejme, že toto setkání přispěje k uklidnění atmosféry na webu. V tomto směru mě překvapil taurus, který přišel a neměl žádný problém s oslovením a navázáním kontaktu. Montoyovi to trvalo o něco déle, nicméně se mi potvrdila Piova slova, že v reálu se chová jinak, než na netu. Tak doufejme, že to vše bude lepší.

(Bohužel, čas ukázal, že jsem se mýlil. pozn 17.1.2008)

Jo a úplně na závěr, tradiční ujištění, všechny foto jsou natural :-) 

Doplněno:

Možná nebude úplně od věci nahlédnout do textu, který jsem k tématu vytvořil pro deník Právo:

Moderní zahraniční lokomotivy pronikly na české koridory

BRNO/BŘECLAV (miv) – S ročním zpožděním začal v neděli pravidelný provoz skutečně moderních lokomotiv na trati I. železničního koridoru mezi Břeclaví a Brnem. V neděli ráno poprvé přivezla do Brna pravidelný rychlík z Vídně rakouská lokomotiva s označením taurus.

Až dosud zajížděly rakouské lokomotivy jen do pohraniční Břeclavi, kde byly nahrazeny stroji české, respektive slovenské železniční správy. Vloni jízdním řádem poprvé zavedené takzvané vídeňské rychlíky, plánované na rychlost 140 kilometrů za hodině, pak putovaly po koridoru jen stodesítkou. V neděli je poprvé odvezla rakouská lokomotiva, po dobu zácviku českých strojvedoucích ale jezdí jen stokilometrovou rychlostí. Od platnosti nového jízdního řádu v druhou prosincovou neděli začne vlak využívat vyšší rychlost. “Je to parádní svezení. Moderní stroj, moderní obsluha a hlavně pro nás velké pohodlí. Málokdo z cestujících ve vlaku si dovede představit, jak dostávají zabrat naše záda ve starých lokomotivách. Zatímco vozy pro cestující jsou dokonale odpružené, nám těžká lokomotiva dává pocítit každou nerovnost na trati. V nových taurusech je to jiné,” pochvalují si strojvedoucí, kteří dosud jezdí v čele rychlíků na dvaatřicet let starých lokomotivách.

Schválení taurusů, byť zatím se zákazem rekuperačního brždění, tedy snižování rychlosti tím, že se motory lokomotiv změní ze spotřebiče elektřiny v jejího výrobce, je zlomem v provozu na domácí železnici. Dosud na naše tratě moderní lokomotivy s výjimkou pendolina nesměly s odkazem na odlišné chování a možnost negativního ovlivnění zabezpečovacího zařízení.

“V žádném případě to nevnímáme jako nějakou konkurenci, ale naopak, zkvalitnění dopravy a jsme rádi, že můžeme cestujícím nabídnout vlaky s moderními lokomotivami,” řekl mluvčí ČD Ondřej Kubala. Že by vjezdem taurusů na trať koridoru začala invaze zahraničních, respektive privátních českých dopravců domácí železniční síť, se nebojí. “Já si myslím, že je to lichá obava. Kdo chtěl podnikat v železniční dopravě, už se do toho pustil, ať už je to třeba OKD doprava a další,” dodal. Samotní strojvedoucí ale optimismus nesdílí a nemálo se jich obává budoucnosti. Schválením způsobilosti taurusů pro provoz na českých tratích totiž padla poslední bariéra, bariéra technická nezpůsobilosti, bránící zahraničním dopravcům v invazi do země. “Jen abychom ještě měli co vozit,” řekl Právu jeden ze strojvedoucích.

A jak jsem již avizoval, Taurus na rychlících R 27x do Brna a Vídně nebyl v neděli jediným zajímavým strojem, který se toulal v Břeclavi. Výpravčí Jan Mackových nám poskytl své snímky Herkula soukromníků LTE. Modrý stroj přilákal jeho pozornost před osmou hodinou ráno. 

Ještě na závěr omluva, toto doplnění přichází se zpožděním, neb zákeřná voda zaplavila kabely Telefonicy O2 a já zůstal čtyři dny bez netu. 


Doplněno 17.1.2008 o novou informaci:

BRNO (miv) – Taurus, výkonná elektrická lokomotiva rakouských železnic, se kterou už dva měsíce zajíždí čeští strojvedoucí do Brna, dostala zelenou od Drážního úřadu. Po vyhodnocení zkušebního provozu může do vnitrozemí dále zajíždět.

Povolení Drážního úřadu (DÚ) má však i nadále svá omezení. Ze svého výkonového potenciálu 6,4 MW a rychlosti, kterou umí jezdit, toho moc neukáže. Smí totiž jezdit jen z Břeclavi do Brna a z Horního Dvořiště do Českých Budějovic. Dál do vnitrozemí podle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubaly zatím nesmí. Lokomotiva, která ustavila rychlostní rekord 357 kilometrů za hodinu a konstruktéři jí dali do vínku oficiální maximum 230 kilometrů za hodinu (stejně jako pendolino, pozn. autor) bude po koridoru podle Kubaly jezdit rychlostí 120 kilometrů za hodinu. I to je ale zlepšení proti původní hodnotě. Když na přelomu listopadu a prosince minulého roku začal taurus zkušebně zajíždět do Brna (Právo o tom informovalo jako první) jezdil se dvěma českými a jedním rakouským strojvedoucím nejvýše stokilometrovou rychlostí.

První týdny jízd lokomotivy byly v režimu zkušebního provozu. Teď Drážní úřad vydal pro lokomotivy Siemens Taurus ES64U4, rakouské označení 1216 ÖBB povolení k provozu s omezením zatím na uvedené tratě. Siemens chce dosáhnout vpuštění lokomotivy i na další tratě v síti SŽDC.

Lokomotiva Taurus ve srovnání s dosud provozovanými třiatřicet let starými škodováckými rychlíkovými lokomotivami řady 350 vítězí na všech frontách. Disponuje výkonem 6,4 MW, proti čtyřem megawattům starších lokomotiv a jejich maximum 160 km/h překonává o sedmdesát kilometrů. Soupeřem jim má být až dvacítka nových lokomotiv řady 380, které pro České dráhy chystá Škoda Plzeň. 


Návrat na začátek původní aktuality 

Galéria

Súvisiace odkazy