Se Skaličákem do Oslavan

14.9.2007 20:15 Milan Vojtek

Se Skaličákem do Oslavan

Zatímco jiní, poctivější členové našeho klubu již dávno představili železniční události 8. září, notoričtí nestíhači mají jako obvykle zpoždění. Takže je čas alespoň ve zkratce a několika obrázky přiblížit ještě jednu akci. Z Brna do Oslavan se v uvedený den vypravil parní vlak se Skaličákem, neboli 433.001 v čele.

Důvod? Jednoduchý, 95. narozeniny trati z Moravských Bránic (trať Brno – Hrušovany nad Jevišovkou) do hornických Oslavan. Volba lokomotivy pro vlak byla opravdu jednoduchá. Ze čtyř kdysi provozních pár (354.1217, 498.106, 475.101 a 433.001) zbyla použitelná jediná, posledně jmenovaná. První dva stroje odpočívají v Chomutově v depozitáři, zvaném též hřbitov. 475.101 je v Brně bez kotle a vedení depa i místní nadšenci jen počítají, kolikrát již byl termín dokončení opravy kotle v Českých Velenicích odložen. Takže Brno, někdejší moravská Mekka parní vozby má svou jedinou parní lokomotivu.

Jubilující železnice, respektive výjezd páry byl pro mě příležitostí, jak spojit práci a zábavu. O nutnosti zapomenout na cestu do Zvolena rozhodly i další pracovní úkoly a tak jsem chtěl udělat alespoň pár obrázků s 433.001. A když pak s některými povinnostmi pomohli přátelé, mohl jsem se na focení přeci jen zdržet trochu víc. Nicméně nemá smysl zahltit web spoustou obrázků, tak se spokojím jen s malou kolekcí, kde mimo páry je i v provozu nasazený 850.001 i pravidelná vozba v podání 842.

Skaličák pod brněnským panelovým chaosem

U vjezdu do Moravských Bránic

Odjezd z ivančické zastávky

850.001 míří do Oslavan

Zvláštní vlak odjíždí z Oslavan

Zvláštní vlak jede do Moravských Bránic

Na viaduktu u Ivančic. V pozadí torzo původního mostu.

Návrat z Moravského Krumlova do Mor. Bránic

Pravidelný vlak na falešné dvojkolejce

Skaličák při druhé cestě do Ivančic.

Pozn. autora: Všechny foto obsahují reálnou přírodu a krajinu.