Turisty vozí rekonstruovaný motorový vlak

4.6.2007 18:32 Milan Vojtek

Turisty vozí rekonstruovaný motorový vlak

Premiérově ve čtvrtek odpoledne a naostro pak v pátek ráno zahájil v Břeclavi svou novou provozní éru historický motorový vůz, který místní pracoviště Depa kolejových vozidel Brno obnovilo do původní podoby. Vedoucí provozního pracoviště Lubomír Bazala předpokládá, že historický motorový vůz bude nejméně v letošním roce k dispozici pro provoz v okolí Břeclav

“Naše vize je taková, že bychom s ním zajišťovali víkendový provoz na trati do Lednice. Vždy jeden den z víkendu by jel nově opravený vůz a druhý další historický motorový vůz s přezdívkou hurvínek,“ řekl Bazala. Plán se zamlouvá i strojvedoucímu Václavu Němcovi, který s výletním vlakem pro turisty nejčastěji jezdí a hlídá si také, aby byly na sezónu vždy připravené. “Myslím, že je to rozumné. To provozní nasazení na trati do Lednice je optimální, aby se opravený vůz řádně odzkoušel,” řekl strojvedoucí. Motorový vůz pochází z roku 1949 a patřil do série, kterou začalo masivní provozování osobní dopravy bez potřeby parních lokomotiv. Když mi ve čtvrtek strojvedoucí tato slova řekl, netušil, že hned následující den elegantně opravený stroj prověří víc, než jen důkladně. V pátek při první jízdě pro školní výlety se motorový vůz v Lednici nepovedlo nastartovat a musel být potupně dotažen. Na druhé kolo jej nahradil hurvínek

Jaký ale bude další osud motorového vozu, zda zůstane v Břeclavi, si netroufá odhadnout ani Bazala. “Zatím chceme, aby tady jezdil v letošním roce, tedy v případě, že nebude muset být použit na zvlášť objednané nostalgické vlaky. Co ale bude dál, to si netroufám říci. Záleží, jak to bude vypadat po oddělení ČD Cargo,“ řekl Bazala.

Nejistota, spojená s dalším pobytem historických vozů v Břeclavi nepřímo potvrdila obavy o budoucnost místní dráhy do Lednice. Železnice se opět dostává do stavu ohrožení, protože trať s pouze sezónním turistickým provozem. Starosta Lednice Libor Kabát je přesvědčen, že by dráha jako součást Lednicko-valtického areálu měla být zachována. Jakou formou je ale otázka pro další jednání.

Několika fotografiemi se vrátím k čtvrtečnímu křestu motorového vozu, prvnímu výjezdu do Lednice ve čtvrtek a první části páteční jízdy, kterou ještě ujel vlastní silou.

Lubomír Bazala při premiéře opraveného vozu

Na točně

Setkání legend. 3x Foto Václav Šálek

Boří Les, premiérová jízda Foto Jan Mikeš

Poštorná Foto Václav Šálek

Lednice premiérová jízda Foto Jan Mikeš

Břeclav, pátek dopoledne

Charvátská Nová Ves, pátek, ještě vlastní silou. 2x Foto Milan Vojtek

Súvisiace odkazy