Pendolino láká na levné cesty do Rakouska

19.4.2007 14:22 Milan Vojtek Zdroj: Právo

Pendolino láká na levné cesty do Rakouska

Přilákat cestující do vlaků mezi Prahou a Vídně měla ve středu prezentační akce českého pendolina v rakouské metropoli. Po zavedení kvalitního spojení Prahy a Ostravy zřídily České dráhy na sklonku další komfortní spojení s Bratislavou a Vídní. Zatímco na ostravském tahu jezdí vlaky s asi sedmdesátiprocentní obsazeností, jižní spoje jsou využity méně

Dva páry vlaků Supercity Pendolino Johann Gregor Mendel a SC Smetana do Vídně vykazují obsazenost kolem čtyřiceti procent. Přesto od začátku platnosti nového jízdního řádu těmito spoji jelo padesát tisíc lidí. Zájem o cestování po kolejích se postupně zvedá. “Vlaky mají velký úspěch mezi turisty z celého světa. Také proto jsme se rozhodli na začátku turistické sezóny upozornit na existenci výhodného spojení Prahy a Vídně,” řekl náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Jiří Kolář. Spokojený z rostoucího zájmu o cestu vlakem je také ředitel osobní dopravy Rakouských spolkových drah (ŐBB) Stefan Wehinger.

Dárek pro Stefana Wehringera od Jiřího Koláře - maketa pendolina (co by za to dali modeláři)  

Od poloviny loňského prosince do letošního března vzrostl proti předchozímu roku počet cestujících mezi Rakouskem a Českou republikou v první třídě o 56 procent na 15 100 cestujících a ve druhé třídě o 53 procent na 125 400 cestujících,” připomněl Wehinger. Obě železniční společnosti se rozhodly zájem podpořit ještě zavedením speciálních slev. Wien Supercity spezial nabízí cestu do z Prahy do Vídně za 29 euro, z Brna za 19 euro a lze ji využít právě pro vlaky nejvyšší kategorie. Jízdenka Wien Spezial je zase ideální pro výlety z Brna do Vídně. Za 22 euro nabízí také jízdenku pro hromadnou dopravu ve Vídni.

Promoakci, kde byla hostem i zpěvačka Eva Pilarová, zajistil Kyštof 007 v obratové přestávce EC Johann Gregor Mendel 

Představitelé sousedních železničních správ informovali o plánech v oblasti přeshraničního spojení. Novinka jízdního řádu, tři páry rychlíků z Vídně do Brna, bude zachována. Rakušané ale volají po odstranění zdržení v Břeclavi. Zatímco v případě pendolina je problém použití v Rakousku vyřešen, rakouské lokomotivy Taurus, které měly od prosince jezdit v čele vlaků do Brna, český Drážní úřad do vnitrozemí stále nepustil. “Doufám, že se i tento problém podaří vyřešit,” upozornil Wehinger, kterému vadí zbytečná výměna lokomotiv v Břeclavi.

Kryštof vyráží na cestu do Brna. Rakušané čekají, kdy takto budou moci jezdit do vnitrozemí i jejich Taurusy.

P.S. All foto is naturall

P.S. 2 Pendolina se umývají a momentálně nejsou nemocné

Súvisiace odkazy