Rad 840 ZSSK pod Vysokými Tatrami (doplnené)

2.11.2006 21:17 PhDr. Marián Dujnič

Rad 840 ZSSK pod Vysokými Tatrami (doplnené)

Od 9.októbra 2006 prebieha skúšobná prevádzka motorového vozňa 840.006 ZSSK na trati zo Studeného Potoka do Tatranskej Lomnice. Zároveň sa zaškolujú rušňovodiči z RD Poprad, pretože od počiatku platnosti GVD 2007 má byť všetkých šesť „Stadlerov“ premiestnených zo Zvolena do Popradu.

Tieto najmodernejšie motorové vozne ZSSK budú v ďalšom období jazdiť z Popradu do Tatranskej Lomnice, do Plavča a odtiaľ zachádzať aj do Čirča a do Lipan. Na trati Plaveč - Lipany nahradia tzv. lego, ktoré dosiaľ premávalo v zložení rušeň radu 163 a jeden vozeň Bh. Takisto sa „gétewečko“ (podľa koncepcie GTW 2/6 firmy Stadler), ako rad 840 ZSSK nazývajú niektorí železniční priaznivci, zjaví na niektorých nočných spojoch do Liptovského Mikuláša a pravdepodobne aj do Spišskej Novej Vsi. Čiže na vlakoch s nízkou frekvenciou cestujúcich, čím osobný dopravca docieli zníženie prevádzkových nákladov. Po dosť krátkej zvolenskej epizóde budú motorové vozne radu 840 ZSSK jazdiť v podtatranskom regióne, čo predpokladal už pôvodný plán. Trate do Tatranskej Lomnice a do Plavča patria medzi železničné skvosty ŽSR, a preto sa dá očakávať, že osemstoštyridsiatky ešte väčšmi zvýšia ich atraktívnosť. Niektoré menej frekventované spoje na trati do Plavča však zostanú naďalej v réžii radu 810 ZSSK.

Pravdepodobne od 1. novembra 2006 by mala 840.006 ZSSK začať skúšobne jazdiť do Plavča (na vlakoch 8303, 06, 09 a 10).

Vzhľadom na dlhodobú celodennú výluku spôsobenú prestavbou železničnej stanice Poprad-Tatry, unikla premávka „Stadlera“ na atraktívnej podtatranskej trati pozornosti väčšiny železničných fanúšikov. Jazdil počas dňa v pravidelnej prevádzke len v úseku Studený Potok – Tatranská Lomnica a z Popradu-Tatier vychádzal ešte pred svitaním a až po zotmení sa tam vracal.

Vedenie Železničnej spoločnosti Slovensko sa rozhodlo presunúť rad 840 do Popradu najmä z ekonomických dôvodov. Malo na zreteli zníženie nákladov na prevádzku a údržbu. Ako je známe, elektrické úzkokoľajné vozne pre Tatranské elektrické železnice radu 425.95 ZSSK boli v rokoch 2000 - 2002 vyrobené v ŽOS Vrútky v konzorciu so švajčiarskym Stadlerom a s firmou ADtranz a sú rovnakej technickej koncepcie ako motorové vozne radu 840 ZSSK.

Novinkou je aj zriadenie železničnej zastávky na znamenie pri golfovom ihrisku Black Stork vo Veľkej Lomnici na trati zo Studeného Potoka do Tatranskej Lomnice. Využíva ju hlavne mládež z podtatranskej oblasti, ktorá navštevuje kurzy golfu.

Galéria