1. VLAKY.NET brigáda na Rendézi

25.6.2006 23:04 Ivan Wlachovský

1. VLAKY.NET brigáda na Rendézi

S malou dušičkou som v sobotu ráno šliapal do pedálov bicykla. Dnes sa konala prvá „pracovná“ akcia VLAKOV. S približujúcim sa termínom „Zrazu“ sa závratnou rýchlosťou blíži aj gala prehliadka „RAIL FILM 2006“. Jej spolu usporiadateľom sú aj VLAKY.NET. Premietanie vybratých filmov a snáď aj odovzdávanie cien sa uskutoční v areáli MDC v rámci Zrazu, začiatkom septembra 2006.

Keďže sa v termíne brigády konala aj akcia v Lužnej u Rakovníka, tak som sa obával o účasť. Obavy sa nenaplnili, ráno sa nás zišlo osem. Menej ako by bolo treba, ale akurát dosť na to, aby sme sa pustili do diela.

Prvou úlohou, ktorú nám Jirko Kubáček pridelil bolo zostrojenie koľajového pola pod tender, ktorý bude v expozícii železničného vodárenstva. Slnko pripekalo nemilosrdne a partia v zložení Rajio, Flak, Joe, 55.lukas, 350.009, Laci, Pio, Roman a Jirko sa pustila do práce. Po prekopaní podložia sme položili geotextíliu. Na ňu potom podvaly. Medzičasom Pomaranč dotiahol plošiňák s koľajnicami. Spoločnými silami sme z plošiňáku zložili koľajnice a umiestnili ich na podvaly. To už sa hlásil obed a zdrvujúce slnko pripekalo o106. To už náš hostiteľ Jirko zvolával mančaft na obed.  Až teraz som si uvedomil hemženie ľudí, ktorí tu boli. Pred halou sa hmýrili členovia Klubu priateľov histórie železničnej dopravy Bratislava východ a čistili Uhranku. Na druhom konci MDC partia z klubu vojenskej histórie Carpathia venovala svoju pozornosť pancierovému vozňu, ktorý renovujú. Spoločne sme zvládli hromady párok a klobás. Po nutnom napojení sa, sme pokračovali až do večera už rozdelení na dve skupiny. Jedna časť sa naďalej venovala zostave koľajového pola a druhá sa vrhla na vypratávanie „trubkárne“. Osobne radšej používam slovo „tyčkáreň“. Keď sme už odpadávali od tepla, tak bol zavelený koniec dnešnej práci.

Nasledovala tá príjemnejšia časť dňa. Naštartovala sa drezina, Varšava, Pomaranč a vytešovali sme sa z pomaly končiaceho dňa vozením sa na koľajniciach MDC. Jirko urobil niekoľko miniprednášok o zaujímavých vecičkách, ktoré sa nachádzajú na území MDC.

Medzičasom Zorka podkúrila v ohnisku a opekačka začala. Klobásky, zemiaky, mäso nám vykrúcali nosy. Po výdatnom doplnení kalórii sa medzičasom úplne zotmelo. Tu nastala chvíľka pre nainštalovanie premietacej techniky. Pozreli sme si premiéru filmu z 2. narodenín VLAKY.NET. Potom nasledoval film z osláv storočnice trate Brezno – Červená Skala. Hodiny odbíjali polnoc a poslední Mohykáni zaliezali do spacákov vo vykúrenej BACke.

V nedeľu ráno pohľad na oblohu neveštil nič lepšie ako včera. Po raňajšej káve sme s vrhli do tyčkárne, pokračovať vo včera prerušenom upratovaní. Druhá partia sa chytila krompáčov a lopát. Pripravovalo sa miesto pre chemické hajzlíky. V pravý čas došli čerstvé posily. MAYO, M@jo, EBL21 a Boris. V pokľudnom tempe sme sa prekopali až k obedu. MAYO privliekol obrovský kotol fazuľovej polievky. Takto posilnení sme plnili jednu Multicáru za druhou až do poobedia. Niekedy pred 15tou hodinou nás došla skontrolovať Šľachtičná. Našťastie bola s množstvom vykonanej práce spokojná a my sme mohli zaveliť odchod do sprchy.

Ťažko sa mi šliapalo do pedálov cestou domov. Tak som rozmýšľal, že to bola ozaj podarená akcia. Pevne verím, že ďalšej brigády sa nás zúčastní aspoň toľko ako včera a dnes. Jedno je isté "Zraz 2006" je o krôčik bližšie a určite pribudne nový exponát v podobe tendra s vodným žeriavom. Mňa teší, že aj VLAKY.NET priložili ruku k dielu. Premietanie Railfilmu 2006, tiež začína mať jasné kontúry.

Však hádam sa vyjadria v diskusii samotní aktéri.

Galéria

Súvisiace odkazy