SBB Cargo ide s viacerými vlakmi do zahraničia

1.1.2005 23:08

SBB Cargo ide s viacerými vlakmi do zahraničia

SBB - Štyrikrát viac vlakov v Nemecku, päťkrát viac v Taliansku. So zmenou cestovného poriadku SBB Cargo veľa zvyšuje transportný výkon v medzinárodnej doprave. Očakávané problémy zmeny momentálne ešte spôsobujú meškania. So zmenou cestovného poriadku SBB Cargo zvýšila dopravný výkon do zahraničia.

V Taliansku prevezme zodpovednosť pre 210 vlakov týždenne, v Nemecku za 320. Na pravej Rýnskej trati južne z Mannheimu tak tretina vlakov ide v réžii SBB Cargo. Masívne zvýšenie objemu dopravy viedla podľa očakávania k meškaniam. „Počítame s tím, že tie problémy behom týždňa vyriešime“, prehlásil Nicolas Perrin, vedúca produkcie. Vlastným personálom a vlastnými rušňami vozí SBB Cargo v Nemecku týždenne 320 vlakov, predtým len 75. K tomu patria vlaky kombinovanej dopravy do Ludwigshafenu, Kolína nad Rýnom, Duisburgu, Antwerpenu a Hamburgu, aj ucelené vlaky s oceľou, autami a palivami do sárskej a porúrskej krajiny a do prístavov Severného mora. V Taliansku je to 210 vlakov týždenne (zatiaľ 40-50) cez všetky hraničné prechody v Chiasso, Luino a Domodossola. V Taliansku vlaky smerujú predovšetkým do Gallarate, Desio, Lecco, Oggiono, Novara a Trecate.

Najväčšia časť zvýšenia prepravy sú medzinárodné vlaky, ktoré viezla SBB Cargo zatiaľ iba na švajčiarskom úseku a teraz vo vlastnej réžii vedie na celej trati. SBB Cargo získala aj mnohé veľké zákazky v zahraničí. Hupac vypísal v lete všetky vlaky a poveril SBB Cargo s vysokým podielom svojich medzinárodných prepráv. Síce SBB Cargo stratila 15 % vlakových prepráv v tranzitnej preprave, ale zároveň získala toľko v Nemecku a v Taliansku. Bilancia vlakových kilometrov sa zvýšila o 55 %. Hupac je najvýznamnejší prevádzkovateľ kombinovanej dopravy na severojužnej ose.

SBB Cargo získala celú prepravu Intercontainer-Interfrigo (ICF) s viac ako 50 vlakov medzi Belgickom a Talianskom. Okrem toho získala zákazku Ralpinu na prepravu nákladných áut z Freiburgu do Novavery v úseku Freiburg–Basel. To je ďalších 50 vlakov týždenne.

V Nemecku 60 rušňovodičov robí pre SBB Cargo, v Taliansku 80. Na prepravu medzi Nemeckom a Švajčiarskom majú momentálne 60 dvojsystémových rušňov, do Talianska vlastné, ale aj prenajatých 9 elektrických rušňov a nejaké motorové. Ďalšie dvojsystémové rušne pre Taliansko momentálne čakajú na osvedčenie. -hb-