Koľajový hybrid od Alstomu

2.12.2004 20:02

Koľajový hybrid od Alstomu

Kassel/Nemecko - V novembri prebehli intenzívne záverečné skúšky nového dopravného prostriedku, ktorý vyrobila divízia LHB koncernu Alstom. Vozidlá sa skúšali na tratiach okolo severohesenského mesta Kassel. Tieto trojdielne koľajové vozidlá pre dopravu osôb sú označené ako Regio-Tram.

Z názvu vyplýva, že ide o akýsi hybrid medzi vlakom a električkou. V týchto dňoch sa už vezú prví cestujúci na trase Kassel-Hofgeismar-Warburg a v budúcom roku pribudnú ďalšie, Kassel-Wolfhagen a Kassel-Melsungen. Mesto Kassel objednalo 28 takýchto súprav, ktoré sú schopné jazdiť ako po železničných tratiach, tak aj po mestských tratiach električiek.

Nemecké aglomerácie chcú týmto spôsobom zatraktívniť verejnú dopravu. Cestujúci nemusia prestupovať a aj vybavenie súprav je príťažlivé. Odelenia sú klimatizované, cestujúci tu nájdu dostatočný odkladací priestor pre batožinu a môžu sa uvelebiť v pohodlných sedadlách. Tiež môžu pohodlne nastupovať a vystupovať na všetkých zastávkach, čo im umožňuje nízkopodlažný vstupný priestor.

Alstom pripravil aj súpravy vybavené dieselovým pohonom. Tieto sa budú môcť využiť aj na neelektrifikovaných tratiach a tieto dodá koncom budúceho roku. -jk-