Dopravné správy

Ruská vláda schválila privatizáciu RŽD

Moskva chce predať podiely v dvoch najväčších bankách v krajine, Sberbank a VTB Group, v najväčšom ropnom koncerne Rosnefť, ako aj v štátnom železničnom monopole Russian Railways.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD nezdražijí jízdné, ale „mění slevy“

České dráhy (ČD) od 12. prosince zvýší cenu některých jízdenek. Dražší bude víkendové rodinné jízdné a zpáteční jízdenky, podraží nákup jízdenky přes telefon i přirážka za nákup jízdenky ve vlaku. Základní jednosměrné jízdné se nezmění.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD i SŽDC jsou na úsporné kroky připraveny

V příštím roce půjde ze státní pokladny na dopravu o deset miliard korun méně. Dotkne se to i železnice, které ministerstvo dopravy seškrtá prostředky pro rok 2011 o 500 milionů. Cestující by ale škrty neměly nijak postihnout. Ministerstvo dopravy chce také na železnici dostat ze silnic více přepravců.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rokování o omezení dopadů úsporných opatření ministerstva dopravy

Představitelé regionu čekají na kroky ministerstva dopravy v souvislosti s modernizací pro kraj životně důležité páteřní silnice I/11 - I/57, jejíž výstavbu komplikují úsporná opatření. Právě aktuální problémy a možná řešení k pokračování a k urychlení výstavby spojnice regionu se Slovenskem, jež vede od Krnova, přes Opavu, Ostravu, Třinec až k hranicím a má nadregionální význam, byly mimo jiné na programu letošního ročníku mezinárodní konference Transport.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministr dopravy o našem dopravním stavitelství

Chtěl bych, aby naše dopravní stavitelství bylo efektivní, aby stavělo bezpečné, uživatelsky optimální a co nejlevnější komunikace. Aby se očistilo od podezření o domlouvání vítězů jednotlivých zakázek a cen, které jednotliví účastníci nabízejí. Nevím, jestli tam už směřuje, ale rozhodně bych chtěl, aby tam směřovalo - a osobně se snažím pro to dělat maximum.

Celý rozhovor najdete na této stránce.

Brusel šetří stížnost společnosti RegioJet na kraje ČR

Těsně před koncem loňského roku uzavřely krajské úřady dlouhodobé smlouvy na provoz dotovaných regionálních vlaků s Českými drahami. Kdyby to o pár dnů nestihly, už by tak nemohly učinit bez výběrového řízení. Evropská komise nyní na podnět konkurenční firmy RegioJet žádá od krajů vysvětlení jejich kroku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD zmodernizují restaurační vozy a vylepší běžné rychlíky

České dráhy pokračují v modernizaci svých souprav pro vlaky EC / IC a pro běžné rychlíky. Se slovenskou společností ŽOS Vrútky uzavřely kontrakt na komplexní modernizaci 21 restauračních vozů, které jsou využívány především ve vlacích EC / IC. S českou společností Janoza CZ pak uzavřely dva kontrakty na revitalizaci interiérů rychlíkových souprav. Celkem bude během osmi měsíců vylepšen interér 110 rychlíkových vozů. Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Kromě výše uvedených nových kontraktů na modernizaci vozů pro vlaky EC/IC a revitalizaci interiéru rychlíků bychom rádi připomněli, že již byla zahájena také modernizace 58 vozů 1. a 2. třídy pro vlaky EC / IC ve společnosti ŽOS Trnava. Tento kontrakt uzavřely ČD v létě letošního roku a první z těchto modernizovaných vozů by měly být uvedeny do provozu během zimy 2010/2011.

Trať do Železné Rudy zadrátována nebude

Původně plánovaná elektrizace železniční trati Klatovy – Železná Ruda se odkládá na neurčito. Akce měla být původně zahájena v příštím roce, kvůli nárůstu původně plánovaných nákladů na více než dvojnásobek a s ohledem na ekonomickou situaci však Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) projekt pozastavila.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizace trati Brno - Jihlava ohrožena

Modernizace železniční trati Jihlava – Třebíč – Brno na jižní Moravě je ohrožena stále více. Konkrétně jde o úsek mezi Brnem a Zastávkou u Brna. Ministerstvo dopravy chce totiž evropské peníze určené pro železniční projekty přesunout na silnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České dráhy musí škudlit

České dráhy musí podle ministra dopravy Víta Bárty v příštím roce ušetřit téměř miliardu korun, respektive 900 milionů. Důvodem je dosažení cílů, o kterých se v rámci úsporných balíčků hovoří na ministerstvu dopravy. Dráhy však budou zároveň muset zaplatit za použití kolejí v příštím roce Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) o 270 milionů korun více než letos.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mimořádným vlakem Českých drah po Vysočině

České dráhy ve spolupráci s krajem Vysočina vypraví v úterý 23. listopadu mimořádný vlak z Jihlavy města do Křižanova přes Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou. Chtějí tak společně s Radou Kraje Vysočina podpořit ekologickou dopravu po regionu. V rámci jízdy vlaku proběhne i pravidelné zasedání Rady. Mimořádný vlak je pro všechny cestující zdarma.

Bližší informace naleznete v přiložené tiskové zprávě a na plakátu.

SNCF lituje svého podílu na deportaci Židů

Francouzská železniční společnost SNCF vyjádřila lítost nad tím, že její vlaky sloužily za války k transportům Židů do koncentračních táborů. Ještě nedávno tvrdila, ji k tomu nacističtí okupanti donutili.

Celou stručnou zprávu najdete na této stránce.

Policie lapila obávané zloděje železničních tlumivek

Správcům kolejí v severních Čechách se ulevilo. Policie tam chytla několik zlodějů kovů, kteří opakovaně kradli zabezpečovací zařízení, takzvané tlumivky.

Televizní relaci najdete na této stránce.

Jedna výluka skončila, začíná další

Ve čtvrtek oficiálně skončila oprava železniční trati z Benešova do Strančic. Přesto po nádraží pobíhali cestující, kteří hledali náhradní autobusy. Ve stejný den začala totiž další část modernizace trati. Tentokrát v opačném směru na trase Benešov - Votice. Nová výluka potrvá tři roky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Více regionálních spojů přes hranice

Na základě podmínek smlouvy s Ústeckým krajem nabídkou České dráhy od platnosti nového jízdního řádu od 12. prosince 2010 více vlaků mezi Děčínem a Bad Schandau. Všechny spoje zajistí nízkopodlažní jednotky Desiro, čímž se výrazně zvýší komfort cestování. Za přítomnosti hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové, náměstka generálního ředitele Českých drah Antonína Blažka, a dalších hostů se dnes uskutečnila prezentační jízda jednotkou Desiro na zmíněné trati.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový provozní ředitel společnosti RegioJet

Petr Prokeš (32) působil u koordinátora veřejné dopravy v Libereckém kraji Korid LK, a to na pozice jednatele a ředitele, a současně na pozici manažera pro kolejovou dopravu. V RegioJetu bude mít na starosti zákaznický servis, zásobování spojů, logistiku. Jde o pátého manažera, kterého firma zatím zaměstnala. Prokeš do společnosti nastoupil k 1. listopadu, už na začátku října ji posílil i Peter Bosáček, který má na starosti zajištění technické údržby vozidel a garanci jejich spolehlivého provozu, a také Markéta Hrmová jako manažerka palubního personálu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministr dopravy vstoupí do sporu o elektřinu pro SŽDC

Ministr dopravy Vít Bárta se chce zapojit do sporů o dodávky elektrického proudu pro českou železnici. Bárta mimo jiné plánuje schůzku s Martinem Romanem, šéfem firmy ČEZ, která se už téměř rok pře o elektřinu se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC). "Považuji toto téma za natolik zásadní, že chci pomoci kolegům, abychom dospěli do nějakého přijatelného stavu."

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD za použití dopravní cesty zaplatí víc, jejich nákladní dcera ušetří

České dráhy zaplatí za použití kolejí Správě železniční dopravní cesty příští rok o 270 milionů korun více než letos. Stejnou částku, tedy zhruba 11 procent poplatku, naopak ušetří dceřiná firma pro nákladní dopravu ČD Cargo. Ministerstvo dopravy tak chce podpořit přepravu nákladu po železnici...

Celou zprávu najdete na této stránce.

14. listopadu 1960 se srazily dva vlaky u stanice Stéblová na Pardubicku

Nádraží, jako je to ve Stéblové, jsou po Čechách a Moravě stovky. Malá staniční budova s místností výpravčího a čekárnou, zavřená pokladna, tři koleje, lavičky, vedle přejezd ze závorami. Z jedné strany listnatý les, ze druhé louky. Rovina jako stůl.

Pokus o rekonstrukci nehody s bohatou fotogalerií najdete na této stránce.

RegioJet ještě nevybral dodavatele vagónů

Dceřiná společnost Student Agency RegioJet, která vyhlásila tendr na dodávku 50 osobních železničních vozů, znovu oddálila vyhlášení vítěze tendru. Jak ale v sobotu sdělil agentuře Mediafax obchodní ředitel firmy Jiří Schmidt, na časových plánech firmy ohledně vstupu na železnici se nic nemění.

Celou zprávu najdete na této stránce.