Modely vozňov pre potreby hutníckeho priemyslu

6.6.2006 21:15 Radovan Bajer

Modely vozňov pre potreby hutníckeho priemyslu

Modely vozňov pre potreby hutníckeho priemyslu som vyrobil na základe skutočných predlôh, ktoré jazdia v Novej huti Ostrava. Pár odlišností tam samozrejme je. Na fotkách sú dva druhy vozňov "kolíbky" prezývky v Novej huti a Veroniku, vozeň na dopravu tekutého železa. Kolíbky vznikli nevyhnutnou potrebou mať vozeň na koľajisku, nakoľko sa špecializujem na oceliarne a hute, ktoré majú špecifickú prevádzku a vozne...

Vozne boli vyrobené z plastových tabuliek, modelárskeho odpadu pozn. tak volám zbytky z lokomotív a vagónov. Ako nádobu som použil vrchnák od čistiaceho prostriedku. Nasatriekal som akrylovým sprejom, doplnil detaily a strusku. Veroniku som staval len na základe fotiek. Výkres som nezohnal. Ako nádoba mi poslúžil kotol zo starej cisterny, pár plastových tabuliek a podvozky od firmy Bramos, nakoľko podvozky "dajmond" neviem presne ako sa píšu, som nezohnal. Tie sú špecifické pre tieto vozne.

Keď som dorobil struskové vozne, na trh prišla firma Trix s modelmi vozňov pre hute. Hneď som si kúpil sadu, ale je aj pomerne drahá cca 150 euro. Výroba mojich vozňov v prepočte stála pár korún. Najdrahšie sú asi na ňom podvozky :-)

Galéria