Začíná rekonstrukce nádražní budovy v Krásné Lípě na Děčínsku

1.11.2022 15:45Zdroj: Správa železnic

KRÁSNÁ LÍPA, 1. listopadu 2022

Správa železnic vybrala zhotovitele rekonstrukce výpravní budovy ve stanici Krásná Lípa. Objekt opraví za 44,8 milionu korun firma VÁHOSTAV-SK. Stavební práce začnou v listopadu a na konci příštího roku budou cestující na Dráze národního parku, která vede chráněnou oblastí Českého Švýcarska, využívat další zrenovované nádraží. Kromě kompletní opravy se v něm vzhledem k turistické oblibě počítá i se vznikem ubytovacích prostor.

Budova nádraží získá díky rekonstrukci nové zateplení, střechu, fasádu, okna a dveře. Součástí prací bude vybudování bezbariérového přístupu a plochy pro parkování. Úpravou dále projde nástupištní přístřešek, jehož součástí bude nově úschovna kol B+R.

V přízemí objektu se opraví čekárna pro cestující. Větší část interiérů bude po úpravě dispozic nově sloužit jako turistická ubytovna s bistrem, vznikne celkem 10 pokojů. Součástí bistra budou také veřejné toalety. O správu nově vzniklých prostor se postará město Krásná Lípa prostřednictvím nájemní smlouvy.

Rekonstrukce je navržena k financování z evropského finančního Nástroje pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility – RRF) v rámci Národního plánu obnovy.