Z jedné strany Krušných hor ke druhé

10.9.2022 8:00 Helmut Böhme

Z jedné strany Krušných hor ke druhé

K jedné z tratí překonávající Krušné hory patří i dráha Freiberg – Moldava v Krušných horách – Most, která dnes v pohraničním úseku již neexistuje. Podíváme se nejen na zbývající tratě na německé a české straně, ale překonáme i snesený úsek.

18.5.1885 byl zahájen provoz na trati Freiberg – Most, hlavně kvůli přepravě uhlí ze Severočeské uhelné pánve, třemi smíšenými vlaky Od roku 1892 byl úsek Freiberg – Lichtenberg dokonce dvoukolejný. Po vzniku Československa v roce 1918 provoz zeslábl, z původně 10 zůstalo 4-5 uhelných vlaků denně. Poslední vlak z Moldavy do Freibergu jel 7.5.1945, potom německý Wehrmacht vyhodil do povětří most u obce Lichtenberg. Do roku 1952 jezdil příležitostně manipulák do Neurehefeldu k obchodníkovi s uhlím. Roku 1953 byly sneseny koleje z Hermsdorf-Rehefeldu ke státní hranici. 7.2.1972 byl zastaven provoz v úseku Holzhau – Hermsdorf-Rehefeld. Roku 1973 byl vyhozen do povětří most za zastávkou Teichhaus pro film NDR „Výstřely v Mariánských Lázních“.

27.5.2000 ukončila DB provoz, který převzala od 25.11.2000 RP-Eisenbahn. Maximální rychlost se zvýšila z 50 na 80 km/h. V roce 2006 vznikla myšlenka obnovení provozu jako Regiotram Most, která se ale neuskutečnila. 25.6.2019 sice Andrej Babiš a saský předseda vlády Kretschmer prohlásili, že se zasadí o obnovení Holzhau – Moldava, Od té doby se však nic nestalo. Kdo chce podpořit myšlenku obnovení provozu, má k tomu příležitost 10.9.2022, kdy se koná Česko-německý pochod přátelství.


Freiberg

25.8. jsem se vydal po stopě této trati. Vpravo přijel S-Bahn z Drážďan a vlevo stojí vlak do Holzhau. Jízdu do Holzhau jsem natáčel.


Přípojný autobus do Neuhausenu

V Rechenbergu čekal autobus, z Holzhau se ale autobusem směrem na české hranice nedostanete. Vlak byl většinou dobře obsazen důchodci, kteří si vzájemně měnili tipy na pěší túry.


Konečná Holzhau

„Je tu opravdu konec?“ ptala se důchodkyně. „Vždyť koleje pokračují ještě dál?“ To sice ano, ale jen jako výtažná kolej.


Informace o lanovce

Do roku 1972 sem vedla lanovka od vápenného závodu.


Koncovka

Až 100 m dál je úplný konec


Zastávka Teichhaus

Po asi 2 km chůze jsem dorazil do zastávky Teichhaus, kde jsou patrné zbytky nástupiště.


Opěry mostu za Teichhausem

To jsou opěry mostu, který se pro film vyhodil do povětří.


Nádraží Hermsdorf-Rehefeld

Nádraží slouží nyní jako hotel a jsou vystavené železniční artefakty jako vodní jeřáb a přejezdové zabezpečovací zařízení.


Vstup zakázán

Už taková cedule svědčí o tom, že obnovení provozu nebude jednoduché. Těleso dráhy je prohlášeno jako plošná přírodní památka a jenom lyžování je povoleno. Toto nařízení by museli nejprve zrušit.


Moldava v Krušných horách

Po 2,25 h chůze jsem se objevil v Moldavě. Na trati je do Oseku jenom turistický provoz. Už jsem si myslel, že budu jediný cestující, ale krátce před odjezdem v 12:00 h se objevilo 12 dalších. Přece jen byl vlak předimenzovaný.


Chátrající nádražní budova

Obec zatím marně hledá investora pro nádražní budovu.

Cestu dolů jsem natočil v třech částech:

https://youtu.be/6d-I800K8GM

https://youtu.be/jPBBw-CfpT0

https://youtu.be/yPdSjf1PfVg


Na nádraží v Dubí je úvrať

Tady se ukázala lenivost železničářů. Sice by se daly přestavět 2 výhybky, které by se ovšem musely po průjezdu vrátit do původní polohy, zato se ale jede na konec kolejiště, kde třeba přestavět jenom jednu. Na zastávce Litvínov město jsem vystoupil a přesunul jsem se na druhé nádraží Litvínov.


Krupka-Bohosudov

Regionovou jsme dorazili jenom na nádraží Krupka-Bohosudov, kde nám oznámili, že v Chabařovicích došlo k havárii nákladního vlaku, a to může trvat dlouho, než můžeme pokračovat v jízdě. Sledoval jsem místní, kteří se vydali na autobusovou zastávku, odkud jely autobusy do Teplic s tím, že pokud to potrvá dlouho, vrátím se přes Cínovec do Drážďan. Naštěstí se trat’ nakonec uvolnila a mohl jsem pokračovat rychlíkem do Ústí nad Labem, odkud jsem jel přes Děčín domů.

Fotogalerie je na https://abload.de/gallery.php?key=fqAZigxK a v úseku Teplice – Bad Schandau jsem i něco filmoval.