Lučenecké hodovanie: 125 rokov trate Lučenec - Kalonda

15.8.2021 8:00 Miroslav Sekela Zdroj: www.veterany.eu

Lučenecké hodovanie: 125 rokov trate Lučenec - Kalonda

Občianske združenie Veterány.EU pozýva na mimoriadne jazdy vlakom do Kalondy. Historický motorový vlak odvezie cestujúcich na hodové slávnosti v Lučenci, do aquaparku Novolandia v Rapovciach, i do malebnej obce Kalonda.
Dňa 15. septembra 2021 uplynie 125 rokov od sprevádzkovania trate Lučenec – Kalonda. OZ Veterány.EU v spolupráci s Klubom historickej techniky Zvolen, mestom Lučenec a obcami Rapovce a Kalonda pozývajú širokú verejnosť na jazdy historickým motorovým vlakom na trase Zvolen – Lučenec – Kalonda a späť a Lučenec – Kalonda a späť (2x), ktoré sa uskutočnia v sobotu 28. augusta 2021 v rámci Lučenského hodovania pri príležitosti okrúhleho výročia tejto trate.

Jazda historického vlaku zloženého z motorového rušňa 753.109-8 (T 478.3109) „Okuliarnik“, trojice osobných vozňov ČSD 3. triedy s dreveným interiérom a otvorenými nástupnými plošinami na čelách, služobného vozňa „Zetka“ na prepravu bicyklov a motorového vozňa M 131.1053 „Hurvínek“ sa začína o 08:00 na železničnej stanici Zvolen – osobná stanica. Cestujúci môžu pristúpiť aj v staniciach Pstruša, Stožok, Detva, Kriváň a Lučenec.

Cenník cestovného

Pestrý program pre malých i veľkých

Počas cca 30-minútovej prestávky v Lučenci bude pre cestujúcich pripravený kultúrny program na „peróne“ v štýle 30-tych rokov minulého storočia. Po príchode do Kalondy čaká na návštevníkov napríklad ľudová hudba, piknik v neďalekom parku, či možnosť bezplatného požičania bicyklov. Okrem prehliadky obce je v ponuke aj prechádzka náučným chodníkom ochrany prírody a prípadní záujemcovia si na vodnom diele Kalonda môžu vyskúšať splavovanie Ipľa na motorovom člne alebo kanoe.

Na spiatočnej ceste môžu cestujúci navštíviť termálne kúpalisko Novolandia, ktoré je situované v tesnej blízkosti železničnej stanice v Rapovciach. V jeho areáli sa nachádza detský, sediaci, plavecký i relaxačný bazén, 5 bufetov, LOBBY bar, Beach bar, stánok so zmrzlinou a palacinkami. Lákadlom pre návštevníkov zaiste bude aj vystúpenie obľúbenej speváčky Gizky Oňovej. Návštevníci, ktorí sa pri vstupe na kúpalisko preukážu cestovným lístkom z mimoriadneho vlaku, získajú zvýhodnené vstupné 5,- € na osobu.

V Lučenci si môžu cestujúci vybrať z pestrej ponuky programov organizovaných v rámci tradičných hodových slávností. Dopoludnia sú v mestskej tržnici pripravené regionálne trhy s producentmi Novohradu, popoludní sa na radnici uskutočnia rozprávkové predstavenia a ďalší bohatý program pre celú rodinu. Pri pamätníku v mestskom parku sa o 13:00 koná spomienkový akt pri príležitosti 77. výročia Slovenského národného povstania a o hodinu neskôr sa pri altánku začína promenádny koncert vojenskej dychovej hudby z Brezna. V mestskom parku si bude možné požičať aj rôzne športové náradie, povoziť sa na koni a veľkou atrakciou bude aj stredoveký tábor s výstavou mečov, aktivitami pre deti a ukážkami života v tábore. Rodiny s deťmi si prídu na svoje aj na mestskom kúpalisku, kde sa uskutoční turnaj amatérov v plážovom volejbale a k dobrej nálade prispejú lučenskí DJs a kapela. V ponuke je aj prehliadka mestského múzea, novohradského múzea a galérie i synagógy. Dopravu medzi jednotlivými atrakciami zabezpečí turistický vláčik so zastávkami v mestskom parku, pri tržnici, synagóge, radnici a na Námestí republiky, ktorý bude zachádzať aj na železničnú stanicu ako prípoj k historickému vlaku. Výletníci, ktorí sa rozhodnú ostať v meste až do neskorých večerných hodín si môžu vychutnať nezabudnuteľný výhľad na mesto z vtáčej perspektívy z koša teplovzdušného balóna.

K dôstojnej oslave okrúhleho výročia železnice z Lučenca do Kalondy určite prispeje aj prezentácia historických vozidiel Veterán klubu Lučenec.

Alternatívny program pre turistov:

Jazdu historickým vlakom budú môcť využiť aj turisti, ktorí sa rozhodnú spraviť si výlet po okolí železnice. V obci Stožok môžu navštíviť Lanové centrum, v Detve sa môžu vybrať na prehliadku Kalvárie a k prírodnej pamiatke Melichova skala, alebo si spraviť výlet na Siroň a do Skliarova. Z obce Kriváň vedie modrá TZT na Malčekovu skalu (744 m.n.m.), alebo Sliacku Poľanu. V Kalonde je možnosť prechádzky náučným chodníkom, ktorý vedie až do Šiatorskej Bukovinky.

Na svoje si prídu aj cykloturisti:

Mimoriadny vlak je určený aj pre cykloturistov, ktorí majú na výber z viacerých cyklistických trás. Z Detvy sa môžu vybrať po Hontianskej, Rudnohronskej a Novohradskej cyklomagistrále a z Lučenca po náučnom chodníku na Málinec. Cyklisti, ktorí sa odvezú až do Kalondy, sa následne môžu vrátiť náučným chodníkom späť do Lučenca. Vo vlaku je možné prepravovať najviac 20 bicyklov.

Kyvadlové jazdy nielen pre miestnych obyvateľov

Počas dňa budú vypravené 2 páry mimoriadnych vlakov z Lučenca do Kalondy a späť. Záujemcovia o jazdu historickým vlakom zo vzdialenejších častí Slovenska (Bratislava, Košice...) môžu do Lučenca pricestovať ranným vlakom a odviezť sa na Kalondu druhým spojom s odchodom o 12:30. Cestovný poriadok mimoriadneho vlaku je prispôsobený príchodom a odchodom pravidelných vlakov v Lučenci.

„Vypravenie mimoriadneho vlaku do Kalondy je ďalšou z možností podpory domáceho cestovného ruchu. Som veľmi rád, že miestna samospráva prijala našu ponuku a pre cestujúcich pripravila zaujímavý sprievodný program. Veríme, že verejnosť táto akcia zaujme a príde osláviť okrúhle výročie tejto železnice, ktorá cez územie Maďarska pokračuje až do Veľkého Krtíša. Za realizáciu tejto akcie ďakujeme aj Klubu historickej techniky Zvolen, Železniciam Slovenskej republiky i Aquaparku Novolandia, ktorý poskytol pre cestujúcich zvýhodnené vstupné na termálne kúpalisko,“ hovorí predseda združenia Mgr. Jaroslav Filo.

Po kliknutí na obrázok sa v novom okne otvorí plagát vo formáte PDF v pôvodnej veľkosti.

Súvisiace trate

  • ŽSR-161: Lučenec - Kalonda - Veľký Krtíš

Súvisiace odkazy