Električky pre ČHŽ sa plavia do Bratislavy

3.5.2021 8:00Zdroj: Čiernohronská železnica

Električky pre ČHŽ sa plavia do Bratislavy

V priebehu štvrtka 29.4 a piatka 30.4 prebehla vo švajčiarskom Bazileji nakládka električiek určených pre Čiernohronskú železnicu na riečne lode, kde sa oficiálne so Švajčiarskom rozlúčili za účasti slovenského veľvyslanca, zástupcov BLT a ČHŽ. Električky sa budú plaviť po rieke Main, riečnom kanáli Main - Dunaj a následne po rieke Dunaj do Bratislavy.

Prvá z lodí by mala do Bratislavy priplávať 10.5.2021 druhá deň po nej. Prekladanie na vlak v prístave Bratislava bude 11. a 12.5., slávnostné privítanie v žst. Bratislava - Nové Mesto bude dňa 13.5.2021 o 9.30 hod a v ten istý deň odíde mimoriadny vlak z Bratislavy do Hronca po trase: Bratislava prístav - Bratislava ÚNS - Bratislava predmestie - Bratislava Rača - Trnava - Sereď - Galanta - Palárikovo - Šurany - Levice - Zvolen osobná stanica - Banská Bystrica - Podbrezová - Hronec Alt1. Vykladanie v Hronci sa uskutoční dňa 14.5.2021.

Miest na pekné fotografovanie je množstvo, na Maine doporučujeme napr. mesto Wurzburg. Ale na mnohých miestach je veľmi pekne, takisto na Kanáli Main-Donau, alebo potom na Dunaji. Všeobecne Main a kanál sú užšie, je tam množstvo plavebných komôr (spolu s kanálom vyše 50), kde je loď vidieť zblízka, zvyčajne je bezpečný prístup až veľmi blízko k lodi.

Rovnako na Dunaji je veľa krásnych miest, kde sa dá loď odfotiť z brehu alebo z mosta, napr. Regensburg, Krems, Linz, Wien. Dunaj je už širší a “priemyselnejší”. Dobrý prístup je napr. aj v plavebnej komore Freudenau vo Viedni, je to asi najbližšie na cestovanie zo Slovenska.

Lode sa dajú sledovať podľa ich GPS :

 

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy