Čekají nás světlé zítřky?

1.1.2021 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Čekají nás světlé zítřky?

To je otázka, kterou si lidé kladou na začátku každého roku, ale právě letos nabývá obzvláštní naléhavosti. Nemusím snad vysvětlovat proč. Jsou jedinci, kteří na ni odpovídají výrokem, že hůř, než bylo v roce právě prožitém, již být nemůže. Jiní si zase myslí, že opak je pravdou a líp už bylo dávno. Nevíme, kam směřuje svět, takže jen velice těžko můžeme predikovat, kterak se bude po příštích dvanáct měsíců chovat tak drobný jeho element, jakým je internetový magazín VLAKY.NET.

Na druhou stranu samozřejmě víme, co se na jeho stránkách objevilo v roce právě uplynulém, takže nám nic nebrání v drobné rekapitulaci, jaká je na tomto místě na Nový rok zveřejňována už tradičně, střídavě ve slovenštině a češtině. Nemá vždy stejný rozsah ani obsah, protože sdělení odpovídá záměru toho kterého autora i naléhavosti aktuálních problémů, jež se ve svém zamyšlení rozhodl reflektovat. Zdálo by se možná, že tím klíčovým tentokrát bude pandemie choroby zvané koronavirové onemocnění 2019, ale ono samo ani omezující opatření vyvolané bojem států proti němu se naší činnosti nějak výrazně nedotkly. Snad jen pokud jde o tématiku zveřejněných informací, ne však o jejich rozsah. Každý den jsme publikovali minimálně jeden příspěvek na hlavní stránce i osm zvěstí v rubrice Deje sa resp. Dopravné správy.


Také na železnici nastala v uplynulém roce doba náhubková
(1.12.2020 - Hradec Králové, hl.n) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Což je pochopitelně ta základní dobrá zpráva, protože (bez ohledu na pandemii) každodenní „periodicita“ naše magazínu je malý zázrak. Obzvlášť když ji zajišťuje redakce s jedním pracovníkem na „plný“ a druhým na „částečný úvazek“. Dobře si to uvědomuje člen vedení našeho zřizovatele (a administrátor webu), který mi nedávno napsal: Ahoj Zbyňku! Ďakujem Ti za PF. Ale hlavne ďakujem za Tvoju neustávajúcu realizáciu sa na našom webe. Mám pocit že to už trochu hraničí so zázrakom že to takto ešte zvládaš, o to viac Ťa v tomto obdivujem a ďakujem! Čo iné Ti do nového roku zaželať ako pevné zdravie, aspoň v rámci možností, veľa síl a radosti zo života. Drž sa a všetko dobré Ti prajem! Marián (Madara). Nehodlám zde však lkát nad tím, že jsme s Jirkou Mazalem v redakci osiřeli, je to prostě tak a my děláme, co můžeme.


Bývalo nás v redakci podstatně víc a z obou republik …
(kliknutí do náhledu otevře zdroj)

On pochopitelně v rámci možností, které mu poskytuje jeho náročná „civilní“ práce, mne limituje prakticky jen zdravotní stav. Ale samozřejmě také zdroje informací. Kdysi byly hlavním pramenem obsahu hlavní stránky příspěvky našich reportérů, v uplynulém roce jich však ubylo díky už zmíněným restriktivním opatření. Obvyklé veřejné hromadné nostalgické podniky byly ve dvou vlnách zrušeny (a tak náš magazín na ně ani nemohl zvát) a podobně tomu bylo i s akcemi železničních společností, orgánů a organizací pro zástupce médií. Doba nebyla nakloněna ani individuálním reportážním výletům po kolejích domácích a zejména zahraničních. I když cosi z toho všeho se na našem webu přece jen objevilo, obsah hlavní stránky v tomto směru utrpěl. Naštěstí naši přispěvatelé sáhli do svých zásob a psali dílka retrospektivní.


Pokud nějaká akce pro média byla, pak se bez roušek neobešla
(10.12.2020, Hustopeče u Brna) © Jiří Řechka

Toto náhradní „cestování po šuplíkách“ inspirovalo další autory, takže mám druhou pozitivní zprávu: Naše zásobárna reportáží je v tuto chvíli natolik plná, že se na počátku tohoto nového roku máte opravdu na co těšit (i když to vše jako uvážliví hospodáři pochopitelně nezveřejníme najednou). Tak či onak, děkuji našim stávajícím reportérům za jejich nenahraditelnou práci a vyzývám další naše čtenáře, aby se k nim připojili. Rádi jim v tom pomůžeme. Nyní pokročím k onomu druhému okruhu redakční práce, zveřejňování aktualit v sekci Dopravné správy. V ní je zaveden model publikace tiskových zpráv a článků z médií ve dvouhodinovém taktu během dne, střídavě v češtině a ve slovenštině. Zatímco shromáždit čtyři zvěsti české není nikdy problém, u těch slovenských to bývá nesnadné, hlavně během nepracovních dnů.


Jediný spolehlivý pramen zpráv o slovenské veřejné dopravě
(kliknutí do náhledu otevře zdroj)

Kdysi situaci zachraňovala třeba sdělení o výlukách nebo každotýdenní přehledy mimořádných událostí v mediální sekci webu ŽSR, ale zdá se, že s příchodem nové tiskové mluvčí tato aktivita zmírá na úbytě. A původně slibný železniční portál TASR během loňska uhynul docela. Podobně neradostný je odraz dění na slovenských kolejích v obecných médiích a pokračuje stav, který jsem kdysi s (ne až tak velkou) nadsázkou popsal takto: Na slovenské železnici se nic neděje. Pokud se něco děje, tak se o tom nepíše. A pokud se píše, tak všude stejně. Když si k tomu připočteme mezi slovenskými novináři rozšířené přesvědčení, že o víkendech a svátcích je třeba dodržovat pracovní volno, pak je hledání náplně slovenské části rubriky Deje sa.opravdu nelehký úkol. Ukazuje to navíc převládající vztah Slovenska k železnici.


Všechno nejlepší v novém roce!“

Tolik k práci redakce magazínu VLAKY.NET v roce právě uplynulém, s naznačením výhledů do toho nového. Možná vás zklamu, ale žádné plány do budoucna vám nesdělím. Krom toho, že se budu se svým jediným kolegou snažit pokračovat aspoň tak, jako doposud. A že jsem se nezmínil o dalších sekcích našeho portálu? Ty redakce (s výjimkou archivu měsíčníku ŽSR) nespravuje a zasahuje v nich zcela výjimečně, prakticky jen na požádání. Přesto pochopitelně sledujeme a vnímáme rozvoj Fotoblogu, dění v Diskusii nebo obchodování na Burze. Nicméně máme až příliš práce na to, abychom řídili všechny rubriky. Jejich význam si však uvědomujeme, a proto děkujeme všem návštěvníkům portálu VLAKY.NET za jejich přízeň a přejeme jim do roku 2021 jen to nejlepší – i když ty „světlé zítřky“ slíbit nemůžeme.

Súvisiace odkazy