Odklony na slovensko-maďarskej hranici nemeckým pohľadom

9.7.2020 8:00 Helmut Böhme

Odklony na slovensko-maďarskej hranici nemeckým pohľadom

Dňa 19. júna 2020 som v diskusii magazínu VLAKY.NET o odklonoch objavil aktuálnu česko-slovenskú zvesť: „Očekávejte nákladní odklony přes Komárno - Komárom. Podľa najnovších informácií z maďarskej infraštruktúry bude úsek Szob - Nagymaros na trati Štúrovo – Budapešť neprejazdný približne do 06.07.2020“ (ďakujem, Halbstadt!). Tá ma zaujala do tej miery, že som začal uvažovať o ceste na miesto diania za účelom dokumentácie tohto nie práve bežného javu.

Najprv som sa zaujímal o to, čo sa vlastne v uvedenom úseku stalo. Podrobnú správu na túto tému (síce v maďarčine, ale s fotografiami) som objavil na Facebooku. V zosuvom prerušenom úseku bola zavedená nielen zvyčajná náhradná autobusová doprava, ale napokon aj menej bežná lodná. Jednokoľajné obnovenie prevádzky sa očakávalo v polovici júla.

Pretože môj kamarát Jörg sa už týždeň pohyboval autom po Slovensku a fotil si železnicu, dohodli sme sa telefonicky, že ja pôjdem 24. júna vlakom do Komárna a že sa tam stretneme. Odišiel som predchádzajúceho dňa posledným EC o 19:02 hod. z Drážďan. Z Bad Schandau do Dolního Žlebu je výluka s jednokoľajnou prevádzkou, tak sme v Bad Schandau čakali 10 minút na protiidúci S-Bahn. Z Děčína sme síce odišli s meškaním 8 minút, ale už v Ústí nad Labem sme boli na čas, takže som v Prahe stihol v pohode prestúpiť do vlaku RegioJet, ktorým som išiel do Žiliny. Tam som sledoval hlavne nákladné vlaky a o 4:20 hod. som išiel regionálnym rýchlikom do Bratislavy a odtiaľ zasa RegioJetom do Komárna.


Železničné Komárno a Komárom na mape
(kliknutie do náhľadu ju otvorí on-line)

V 9:46 hod. som mohol zdokumentovať prvý súkromný vlak zo stanice Komárom. Výhybkár v oranžovom overale mal celý deň plné ruky (a iste aj hlavu) práce.


Prvý príspevok do galérie na tému odklonov

Na stanici Komárno ešte stále fungujú mechaniky. Na nasledujúcej snímke pravé návestidlo stojí pri trati do Kolárova, ktorá je už veľa rokov mimo prevádzky. Koľaj vľavo vedie do prístavu.


RegioJet odchádza k Dunajskej Strede

Po 12. hodine sa objavil Jörg a sťažoval sa, že ma už dvakrát volal a ja že som nereagoval. To bolo asi vtedy, keď som práve filmoval vlaky a smartfón som mal v batohu. Po vysvetlení sme sa presunuli cez Dunajský most do stanice Komárom, kde je prevádzka podstatne silnejšie ako v Komárne. Pritom mi napadlo, aký nezmysel práve tu vznikol v snahe chudákom Maďarom preložiť slovenské názvy staníc do maďarčiny. Tak je v Komárne na stanici napísané „Komárno - Komárom“, čo môže viesť k nedorozumeniam, pretože Komárom je iná stanica na maďarskej strane. Sú na to aj kreslené vtipy.


Stanica Komárom na maďarskom brehu Dunaja

Jörg si nielen fotí vlaky, ale aj si vedie databázu vozidiel, a tak jasal, že „laminátku“ PSŽ, ktorú naháňa už veľa rokov, si konečne mohol vyfotiť. Videli sme ju najprv v Komárome, napokon sme ju ale dokumentovali v Komárne, kam sme sa za niekoľko hodín vrátili.


Úlovok z Komárna

V priebehu predpoludnia prichádzali do Komárna osobné vlaky, vedené rušňami radu 240, s oneskorením viac ako 15 minút, asi kvôli križovaniu s nákladnými vlakmi. Poobede s nasadením radu 861 sa situácia ale zlepšila.


861 z Nových Zámkov, ER s poschodovými vozňami z Bratislavy

Keď som zavŕšil na juhu Slovenska svoj osobný zámer, vybral som sa na sever splniť úlohu redakčnú, ktorej výsledok ste už videli. Ďalšie fotografie z tej prvej akcie nájdete v mojej verejnej galérii. Videá sú dokonca dve - predpoludňajšiepopoludňajšie.

Prepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace trate

  • ŽSR-135: Nové Zámky - Komárno - Komárom (HU)

Súvisiace odkazy