Inštitút pre dopravu a hospodárstvo k súťaži na trať Bratislava - Komárno

19.2.2020 8:00 Ing. Rastislav Cenký Zdroj: IDH - tlačová správa

Inštitút pre dopravu a hospodárstvo k súťaži na trať Bratislava - Komárno

Zhoršenie dopravy a nelogické požiadavky. Tak by sa dala zhrnúť súťaž na nového dopravcu na trati Bratislava – Komárno a situácia, ktorá by na tejto trati od decembra nastala, ak by Ministerstvo súťaž dokončilo. Ministerstvo dopravy a výstavby SR na rastúci záujem cestujúcich o vlakovú dopravu na Žitnom ostrove nereaguje pridaním nových vlakov, ale naopak ich čiastočným rušením, predĺžením intervalov medzi spojmi a dokonca aj spomalením dopravy.

Navrhovaný cestovný poriadok, ktorý je súčasťou súťaže, je podľa nás návratom o 10 rokov späť, keď trať stagnovala a strácala cestujúcich.

Požiadavky na vysoký počet veľkokapacitných vlakových súprav a ich nejednoznačné a neštandardné požiadavky v kontexte krátkeho času na prípravu obmedzujú reálnu súťaž a počet záujemcov, ktorí sa do súťaže môžu zapojiť. Toto môže viesť k zbytočnému predražovaniu ponúk dopravcov (výšku dotácie) alebo v krajnom prípade k tomu, že súťaž vygeneruje len jedinú alebo žiadnu ponuku. Ďalšia súťaž tak skončí fiaskom. Zle nastavený cestovný poriadok zase zhorší každodenné cestovania mnohým cestujúcim.

Zhrnutie zásadných zmien v navrhovanom cestovnom poriadku:

  • Rušenie vlakov aj v špičke a obnovenie vlakov, ktoré boli v minulosti zrušené kvôli nízkemu záujmu. V špičke sa napr. zrušia vlaky z Bratislavy o 17.35 a 18.35 h. Medzi Dunajskou Stredou a Bratislavou už nebude celodenný hodinový interval. Počet vlakov sa má spolu znížiť o 5 % (dnes tu vlaky ročne najazdia 1,224 mil. km, po novom by mali len 1,116 mil. km). Súťaž síce uvažuje s výhľadovým posilnením dopravy, zrušené vlaky v špičke ale obnoviť neplánujú. Naopak MDV chce obnoviť v minulosti zrušené vlaky (napr. vlak o 23. hodine z Dunajskej Stredy do Komárna).
  • V špičke o 10 až 20 minút pomalšie vďaka zrušeniu zrýchlených vlakov. Cesta z Bratislavy do Dunajskej Stredy a Komárna sa v špičke výrazne predĺži, pretože sa bude cestovať len osobnými vlakmi zastavujúcimi takmer v každej zastávke (ráno dnes trvá cesta z Komárna do Bratislavy 1 h 47 min, po novom to má byť až 2 h 7 min; v roku 2012 to bola 1 h 38 min).
  • Dlhšie a nepravidelné intervaly. Jednoducho zapamätateľné intervaly 30, 60 a 120 minút budú nahradené chaotickými. Medzi Komárnom a Dunajskou Stredy pôjdu vlaky každých 52 minút až 2 h 44 minút. V rannej špičke sa pre zastávky Kvetoslavov a Miloslavov predlžuje interval do Bratislavy až na 43 minút (dnes 28), a to vďaka zrušeniu jedného vlaku. Zhorší sa aj dochádzka do zamestnania, napr. na nočné zmeny do Bratislavy.
  • Vyhadzovanie peňazí na nezmyselné prevážanie prázdnych vagónov. Ministerstvo požaduje, aby veľkopacitné súpravy, mimochodom najdrahšie na prevádzku, jazdili aj mimo špičku na najprázdnejších vlakoch (napr. o 23. h z Bratislavy), naopak niektoré vlaky v špičke môžu mať nedostatočnú kapacitu (napr. o 18. h z Bratislavy).
  • Zhoršenie prípojov. Niektoré prípoje zaniknú, iné budú len občas a iba v jednom smere,  čakanie sa predĺži. Vďaka chaotickým intervalom budú mať prípoje len niektoré vlaky a kvôli zlej koordinácii vlakov navyše len pri ceste TAM (cesta späť bude bez prípoja). Úplne zanikne napr. veľmi využívaný prípoj z Komárna smerom do Českej republiky.

Ak chceme naozaj kvalitnú súťaž, odporúčame súčasnú súťaž zrušiť a opakovane ju vyhlásiť s novými špecifikáciami, ktoré zlepšia (nie zhoršia) dopravu na trati a zachovajú efektívnosť dopravy.

Úvodná ilustračná snímka: Zastávka Malá Paka (17.8.2012) © Ivan Wlachovský

Odkazy:

  1. IDH - Váš sprievodca svetom infraštruktúry a ekonomiky
  2. Železničná trať Bratislava – Komárno – Wikipédia
  3. Zmluva o dopravných službách vo verejnom záujme pri prevádzkovaní osobnej dopravy na železničnej trati Bratislava – Dunajská Streda – Komárno zo dňa 27.12.2010 (formát PDF)
  4. Cestovný poriadok trate 131 Bratislava - Komárno 2019/2020 (formát PDF)
  5. Ďalšia súťaž na výber dopravcu bude na trati Bratislava - Komárno - Ministerstvo dopravy a výstavby SR
  6. Ministerstvo dopravy a výstavby SR - Liberalizácia osobnej železničnej dopravy: Bratislava - Komárno - zverejnené dokumenty k súťaži
  7. O vlakovú trať Bratislava - Komárno má záujem päť dopravcov - Pravda.sk
  8. KDH: Súťaž na osobnú prepravu na trati Bratislava-Komárno sa môže skončiť fiaskom - Konzervatívne správy
  9. ZSSK sa nezúčastní súťaže na výber dopravcu na trati Bratislava – Dunajská Streda – Komárno - Denník E

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy