Odklony na trati číslo 171 ŽSR

12.5.2019 8:00 Helmut Böhme

Odklony na trati číslo 171 ŽSR

Keďže v poslednej dobe slovenskí reportéri internetového magazínu VLAKY.NET, ako sa zdá z ich príspevkov, najradšej putujú po svete blízkom aj ďalekom, ja zo svojej saskej domoviny sledujem dianie na koľajach v rodnej zemi svojej manželky. Pátram na internete po zaujímavých informáciách, ktoré by ma mohli inšpirovať k reportážnej ceste na Slovensko. Jednu takú som koncom marca tohto roku objavil na oficiálnej webovej stránke Železničnej spoločnosti Slovensko.

Išlo o Informáciu o výluke, ktorá mala prebiehať v dňoch 1. až 16.4.2019 na trati číslo 170 v úseku Banská Bystrica – Čremošné a v dôsledku ktorej mali byť niektoré rýchliky odklonené po trati číslo 171. Tak som sa tam v noci z 8. na 9. apríla vydal. Cestoval som najskôr do Prahy a odtiaľ železničným spojom RegioJetu ďalej. Žltý vlak síce z obratových dôvodov na odchode zo stanice Praha hl.n. meškal 15 minút, ale to mi nijak neprekážalo, lebo aj tak som mal vo Vrútkach veľa času do 4:48 hod., kedy odtiaľ odchádzal prvý ranný vlak do Hornej Štubne, ktorý asi slúži len na to, aby tam mali súpravu pre prepravu ľudí do zamestnania v Martine alebo v Žiline.


Horná Štubňa

Tam som počkal na jeden z niekoľkých osobných vlakov do Zvolena. Vpravo na snímke stojí bageta do Prievidze a vzadu súprava, s ktorou som prišiel. Potom som sa vydal pešo povedľa trate do Turčeka a filmoval som prechádzajúce vlaky. V obci Turček som išiel hore a dokumentoval vlaky vo veľkom oblúku.


Turček

Bohužiaľ neprišiel očakávaný manipulačný vlak, a tak som sa pred začudovanými pohľadmi dedinčanov objavil na autobusovej zastávke „Obecný úrad“ a odišiel som spojom o 10:05 hod. späť na stanicu Horná Štubňa. Tou až po 11. hodine prechádzal nákladný vlak.


Horná Štubňa

MUVka na snímke v popredí priváža zamestnancom ŽSR podvaly, aby opravili vedľajšiu koľaj. Pripadalo mi to ako akási pracovná terapia, pretože do stanice sa vchádza krokom, takže by bolo asi žiaduce obnoviť skôr hlavné koľaje. Nasledujúcim vlakom som išiel do Vrútok. V stanici Martín som dokumentoval rekonštrukciu nástupíšť a koľají a nakrútil som tam aj časť videa z tohto presunu.


Martin

Na železničnej stanici Vrútky vládol doslova chaos, všetky vlaky boli oneskorené. Aj ten, ktorým som pokračoval do Púchova.


Vrútky

V Púchove som ale mal dosť času. Bohužiaľ v staničnej budove okrem dvoch automatov nie je možnosť občerstvenia, preto som išiel cez tunel na druhú stranu dačo si kúpiť.


Púchov

Rýchlik do Prahy o 16:08 hod. nečakal na zmeškaný vlak z Košíc a prišiel do Prahy dokonca s náskokom, tak som prestupy v Prahe, Děčíne a Bad Schandau na ceste domov bez problémov stihol.

Nemal som toho ale dosť, a tak som cestu v noci z 15. na 16. apríla zopakoval. Jej začiatok však príliš pohodový nebol. Čosi naznačilo už hlásenie na stanici Dresden-Neustadt, že EC z Prahy mešká 240 minút a bude mimoriadne ukončený v stanici Berlin Hbf namiesto Hamburg Hbf. V Bohušovicích nad Ohří zrazil človeka, ako som sa neskôr dočítal. V Děčíne oznámili, že môj vlak bude meškať 30 minút kvôli čakaniu na vlakový personál. Potom ešte vymenili náš Vectron s tým z EC, čo mal tú nehodu, tak že ten zvýšil meškanie na 280 a my na 55 minút.

Pretože RegioJet z Prahy bol vypredaný, musel som toho dňa ísť na Slovensko vlakom ČD. Ale aj tak by som prestup v Prahe nestihol. Našťastie sa vlakovému personálu ohlásili ešte viacerí cestujúci s rovnakým problémom, takže prípojný EN na nás 10 minút čakal. Ďalej som teda mohol cestovať už v pokoji, ale akosi sa nedalo. Najskôr jeden spolucestujúci nadával sprievodkyni, že už tri dni cestuje s národným dopravcom a ešte ani jeden vlak nešiel na čas. Iný si zasa nadmerne hlučne pomocou mobilu striedavo v poľštine a češtine dohováral akési schôdzky, až sa mu prístroj pokazil a on nadávajúc musel svoje organizačné snaženie ukončiť.

Tentokrát som išiel z Vrútok mravcom až do Turčeka a vrátil sa na miesto nad oblúkom trate, kadiaľ mi okolo 9:50 hod. prešiel vytúžený nákladný vlak.


Turček

Okrem toho som zasa nakrútil ďalšie video. Potom som opäť išiel autobusom o 10:05 hod. do Hornej Štubne. Tam som sledoval chaotickú prevádzku, pretože aj autobusy náhradnej dopravy aj odklonené rýchliky meškali okolo 30 minút.


Horná Štubňa

Prišla aj dvojica rušňov radu 736 z Vrútok, pripojila prázdne nákladné vagóny a vyrazila na trať do Prievidze.


Manipulačný vlak do Prievidze

Potom som išiel do Žiliny, kde som okrem iného zastihol čmeliaka pri posune.


Žilina

Cestu som zasa dokumentoval pomocou pohyblivých obrázkov. Potom som nastúpil do vlaku Ex 122, ktorý ale tentokrát v Púchove 30 minút na rýchlik z Košíc čakal. Tak som poprosil sprievodkyňu, či by mi mohla zaistiť prestup v Prahe, pretože by som tam na to mal iba 12 minút. Hovorila, že to skúsi a nech sa jej prihlásim zasa medzi Pardubicami a Kolínom. Potom sa ale stal zázrak - rušňovodič sa snažil tak, že v Českej Třebovej sme boli už podľa cestovného poriadku a do Prahy sme dorazili dokonca s náskokom 4 minút, takže som sa do Drážďan vrátil už bez problémov. Ďalšie fotografie z tohto „odklonového“ putovania nájdete v mojej verejnej galérii.

Prepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace trate