Péefkárium 2019

6.1.2019 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Péefkárium 2019

Oslavy příchodu nového roku na stránkách internetového magazínu VLAKY.NET by nebyly úplné bez ukázky vánočních a novoročních přání, která dorazila na adresu jeho redakce, nebo byla prezentována na tématicky relevantních webech, doplněné malým zamyšlením nad jejich obsahem. Tentokrát ji zařazujeme poněkud později než v letech předchozích, což má své objektivní důvody.

Tím hlavním je skutečnost, že se tyto vinše v naší poštovní schránce objevovaly jakoby neochotně a před koncem roku jich ještě nebyl obvyklý počet. Onen jev se dá zčásti vysvětlit skutečností, že někteří z tradičních „oficiálních dodavatelů“ péefek profesně migrovali a ztratili tak možnost nás tímto způsobem pozdravit jménem svého původního zaměstnavatele. Jiní nám sice přání poslali, ale jen v podobě textové, tudíž pro účel takovéhoto článku nevhodné. A některé orgány a organizace na rozesílání novoročenek rezignovaly zcela nebo se omezily na jejich zveřejnění na svých oficiálních internetových stránkách či (častěji) prostřednictvím sociálních sítí. České dráhy v tomto směru využily opět portálu YouTube, tentokrát dokonce v rámci své televizní reklamní kampaně:


Přání národního dopravce odkazuje z jeho webu na video
(kliknutí do náhledu je spustí)

Podobně tomu bylo také ve sféře „soukromé“, kde navíc někteří naši příznivci sice popřáli s přiměřeným časovým předstihem před Silvestrem, dokonce formou obrázkovou, ale pro její naplnění zvolili téma nedopravní. Nakonec se přece jen podařilo shromáždit uspokojivý počet vhodných příkladů vánočních a novoročních přání, aby naplnily připojenou galerii. Když si ji prohlédnete, zjistíte že v ní převládají typické zimní motivy, tedy zasněžená krajina s vlakem - nebo bez něj. Zkrátka zimní pohádka, která je v posledních letech pro většinu z nás opravdu jen tou pohádkou, protože Ladovské Vánoce a příjezd nového roku na bílém koni se jaksi nekonají. Takže kdybychom měli hodnotit obdržená péefka z hlediska jejich realističnosti, tak nesporným vítězem bude nepochybně toto:


Zachmuřený odjezd na slunnou cestu novým rokem © Peter Bado

Jaká tématika v novoročenkách převládá obecně, to naznačuje jejich malá galerie na portálu iDNES.cz, ale pro nás zajímavější je nepochybně ta mnohem obsáhlejší a hlavně dopravně specializovaná na spřáteleném webu. Může posloužit také jako inspirace pro novoročenky s letopočtem 2020. Další vánoční a novoroční přání najdete také na klubovní stránce našeho fóra nebo v diskusi k silvestrovskému půlnočnímu vinši. Není jich ovšem tolik, jako v letech minulých, což odpovídá postupnému rozpadu naši komunity. Uvidíme, kolik se nás zde sejde za rok a jak si navzájem popřejeme všechno nejlepší v tom následujícím. I když zajisté není rozhodující či nějak důležité, jakým způsobem si lidé do nového roku přejí, ale to, že tak vůbec činí, že si na sebe vzpomenou v dobrém.


 Tak ještě jednou: Všechno nejlepší v roce 2019! © PhDr. Zbyněk Zlinský

Prameny a odkazy:

  1. Novoročenka - Wikipedie
  2. Pour féliciter - Wikipédia
  3. redakční pošta VLAKY.NET
  4. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Titulní obrázek: PF 2019 © Drážní úřad (upraveno)

Galéria

Súvisiace odkazy