Ako sa cestovalo motorákom do Lednických Rovní

10.8.2017 8:00 Michal Mazánik

Ako sa cestovalo motorákom do Lednických Rovní

Železničná trať 124 z Nemšovej do Lednických Rovní patrí medzi tie, na ktorých bola osobná doprava zastavená v roku 2003 a obnovená už nebola. Jedinou možnosťou, ako sa po trati previesť dnes, sú mimoriadne vlaky, organizované zväčša v čase Anenskej púte. Inak tomu nebolo ani tento rok, konkrétne v nedeľu 23. júla.

 

 

 

 

Dôvodom bola samozrejme zmienená púť v Lednických Rovniach. Vlaky na túto akciu premávajú každoročne, a tak ich už možno brať ako „pravidelné“. Častokrát predstavujú jedinú príležitosť za celý rok, kedy je možné sa po tejto trati previesť.


Plagát akcie

Už niekoľko rokov som mal snahu ich využiť, avšak zväčša z dôvodu dovoleniek a podobne mi to nevyšlo. Až nastal rok 2017 a podarilo sa mi na jazde zúčastniť. Zámerne som použil jednotné číslo, nakoľko som cestoval iba spiatočným spojom z Lednických Rovní o 12:30. Mojím cieľom bolo nielen odviesť sa historickým vlakom, ale aj zdokumentovať stav železničných staníc a zastávok na trati.


Mimoriadny vlak čaká v Lednických Rovniach na čas odchodu do Trenčianskej Teplej
© Michal Mazánik

Samotná stanica v Lednických Rovniach pôsobí udržiavane, príjemným dojmom, až na zhrdzavené tabule s jej názvom. Nachádza sa pár minút peši, alebo jednu zastávku autobusom od centra obce Lednické Rovne. Obec má niekoľko tisíc obyvateľov a okrem sklární v nej sídli aj stredná škola a niekoľko menších firiem. Aj preto som nikdy celkom nepochopil zrušenie železničnej dopravy.


Nápis na staničnej budove postupne požiera hrdza © Michal Mazánik

Tesne pred odchodom sa priestor pred staničnou budovou zmenil na parkovisko, pripomínajúce parkoviská typu P+R. Nasledoval odchod a cesta smerom do Nemšovej. Cestou sme zastavovali na všetkých staniciach a zastávkach po trase. Na prvých dvoch v smere jazdy – Horovce a Dulov – vystupovalo zopár cestujúcich.


Priestor pred staničnou budovou v Lednických Rovniach sa zmenil na parkovisko
© Michal Mazánik

Nasledovalo zastavenie v Pruskom. Podobne ako Lednické Rovne je to obec s niekoľko tisíc obyvateľmi. Taktiež tu sídli stredná škola a viacero firiem. Vzniká tu zaujímavá situácia, keď v nedele nastupuje pri zrušenej stanici množstvo študentov na autobus do Trenčianskej Teplej, na stanicu, kam vedie i zrušená trať. Stanica v Pruskom sa nachádza takisto pár minút resp. jednu zastávku autobusom od centra obce.


V staničke Pruské vystúpilo pomerne dosť ľudí. Udržiavaná záhradka navodzovala
príjemný dojem © Michal Mazánik

Ďalej sme zastavili v Sedmerovci, čo je zastávka niekoľko kilometrov od obce. Následne zastávky Bolešov a Borčice sa nachádzali na okrajoch obcí, no pokračujúcou výstavbou rodinných domov sa k nim obce priblížili. Bývalá staničná budova v Bolešove je takisto prestavaná na rodinný dom a pôvodný účel takmer vôbec nepripomína.


Budova zastávky Bolešov je prestavaná na rodinný dom © Michal Mazánik

Po celý čas bola vo vlaku veľmi príjemná atmosféra. Keďže sa skladal až zo štyroch vozňov, všetci pohodlne sedeli a polooblačné počasie zabezpečilo aj príjemnú teplotu. Spestrením bola aj milá pani sprievodkyňa, ktorá predávala klasické lepenkové lístky. Okrem toho sa predávali aj pohľadnice či magnetky.


Čerstvo cvaknuté pamätné cestovné lístky z mimoriadneho vlaku © Michal Mazánik

Postupne sme sa tak priblížili k Nemšovej a Trenčianskej Teplej, kde náš vlak jazdu skončil. Odtiaľ sa cestujúci rozpŕchli na rôzne smery. Niektorí ešte využili možnosť odviesť sa víkendovou električkou do Trenčianskych Teplíc, iní zas nastúpili na rýchliky plní dobrých dojmov z vydarenej akcie.


Mimoriadny spoj dorazil do stanice Trenčianska Teplá © Michal Mazánik

Odkazy:

  1. Spoločnosť Považskej Dráhy Žilina - Anenská púť 2017
  2. Železničná trať Trenčianska Teplá – Lednické Rovne – Wikipédia
  3. Lednické Rovne – Wikipédia

Úvodná snímka: Žst. Lednické Rovne a mimoriadny vlak pár minút pred pravdepodobne nadlho posledným odchodom
© Michal Mazánik

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-124: Trenčianska Teplá - Lednické Rovne

Súvisiace odkazy