Výlet z Prahy do Benešova s Arrivou

8.3.2017 8:00 Pavel Šmídek

Výlet z Prahy do Benešova s Arrivou

V pondělí 27. 2. 2017 jsem si udělal výlet z Prahy do Benešova a samozřejmě zpět se společností Arriva vlaky a otestoval jsem jejich služby. Člen koncernu Deutsche Bahn provozuje na této trati dosud chybějící spěšné vlaky už druhým rokem. Kromě toho zbyl čas i na návštěvu benešovského depa a prohlídku města.










Vlak odjel přesně dle jízdního řádu v 11:02. Soupravu tvořila Motorová jednotka řady 845 (dle německého označení 628.2), vyráběná v letech 1986 – 1989 v Německu ve vagónkách Duewag a Waggon Union. Skládá se z jednoho motorového a jednoho řídicího vozu. Maximální rychlost je 120 km/h, uspořádání podvozků 2'B'+ 2'2', rozchod normální 1435 mm.


845 104-9 © Pavel Šmídek

Společnost Arriva jezdí pravidelně v pracovních dnech mezi Prahou a Benešovem v dvouhodinovém taktu za cenu 50 Kč. Jízdenku lze koupit přímo ve vlaku nebo u smluvních partnerů, jako já jsem to udělal u RegioJetu v Praze na hlavním nádraží. Na zpáteční cestě jsem si jízdní doklad obstaral přímo ve vlaku. Spoje mají k dispozici Wifi a je i možnost si zakoupit drobné občerstvení (v mém případě výborné kafe za 15, Kč).


845 104-9 © Pavel Šmídek

Tohoto dne byl výpadek proudu v Praze, takže vlaky měly zpoždění a myslel jsem si, že Arriva bude slušně zaplněna. Bohužel se tak nestalo (neplatí zde jízdenky PID), cestující marně čekali na Elefanta ČD a já jel v poloprázdném voze. Na dálkových spojích na Slovensko a do jižních Čech je v nabídce i víno, pivo Ferdinand a samozřejmě nealko (bohužel káva zdarma není). Mezi nevýhody řadím pouhé jedno WC pro 140 lidí, asi jde o nový trend, a bariérovost jednotek, vozíčkáři mají zkrátka smůlu. Plus naopak dávám za klidnou jízdu a tichý oddíl v bývalé 1. třídě v řídicím voze.

O víkendu je možné jet s Arrivou z Prahy do Nové Pece (jízdní řád), popřípadě v pátek odpoledne do Nitry, v sobotu zpět a v neděli do Trenčína a zpět (jízdní řád).


845 104-9 - tichý oddíl © Pavel Šmídek

Po příjezdu vlaku do Benešova u Prahy jsem v depu zahlédnul 2 Balmy, tak jsem tam hned vyrazil. Dozvěděl jsem se, že oba Balmy jsou z vnějšku hotové a chybí pouze vnitřek.


Depo Benešov u Prahy © Pavel Šmídek

A hned vedle byl omšelý salonní vůz lokomotivního depa, jenž v sobě ukrývá část historie nejen Konopiště a Benešova, ale i tradice jízd mocnářů, prezidentů, vůdců a soudruhů zvláštními salonními vozy a vlaky.


Depo Benešov u Prahy - salonní vůz © Pavel Šmídek

Dále jsem v depu narazil na 720 108-0, u které nyní probíhá kompletní přestavba, a já jsem se na ní nechal zvěčnit.


Autor na 720 107-0 © Pavel Šmídek

Poté následovala krátká prohlídka města Benešova u Prahy, centrum je malé a kousek od nádraží.


Benešov Prahy © Pavel Šmídek

Co dodat na závěr? Soukromé vlaky Arriva jsou v pořádku pro státní kasu i náhodného cestujícího, jako jsem já, škoda, že Arriva vlaky nejsou v PIDu, pak by cestujících mohlo být více (hodně lidí vlak opustilo poté, co zjistilo, že zde neplatí Lítačka). Podle vlakvedoucího bývají vlaky do Nitry i Nové Pece zaplněny, ne-li vyprodány. Ve vlacích sice jelo málo lidí, ale přeci jen jsem jel mimo špičku. Arrivě přeji hodně cestujících.

 

Prameny a odkazy:

Galéria

Súvisiace odkazy