Zdokumentujte s námi nostalgický „Ostravan“ v čele s „kyklopem“!

23.10.2016 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Zdokumentujte s námi nostalgický „Ostravan“ v čele s „kyklopem“!

České dráhy přichystaly na 26. října originální retro zážitek. Na trase z Prahy do Ostravy se mohou zájemci projet dobovým expresem „Ostravan“ taženým lokomotivou „kyklop“. Během jízdy cestující ochutnají snídani, večeři a občerstvení ve stylu 70. a 80. let. V Ostravě je potom čeká prohlídka bývalé huti, dnes společenského areálu Dolní Vítkovice.

 

 

 

 

Takto zní úvodní odstavec tiskové zprávy ČD, která prostřednictvím naším i dalších médií jistě zaujala všechny příznivce železnice a její historie zvláště. Skloubení oslav 70. výročí legendárního expresu s prvním nasazením znovuzrozeného unikátního stroje na veřejný vlak inspirovalo redakci našeho internetového magazínu k počinu, který sice není v historii VLAKY.NET ojedinělý, ale svým rozsahem může být výjimečný. Hodláme tuto jízdu zdokumentovat po celé její trase, tentokrát však s pomocí vás všech. Tedy těch, kdož budou v průběhu jízdy mít čas a chuť pořídit neopakovatelné fotografie a videa.

Vaše fotografie, opatřené standardními popisky, či odkazy na videa pošlete prosím na adresu zbynek.zlinsky@vlaky.net, a to pokud možno co nejdříve po pořízení, protože naším záměrem je reportáž vydat nejpozději v pátek 28. října. Můžete připojit také své postřehy a poznatky formou krátkého, třeba jen heslovitého textu. Pokud se někdo jízdy zúčastní jako cestující či člen vlakového personálu, jeho přispění bude také vítáno. Oslovení reportéři VLAKY.NET podle možností „pokryjí“ hlavní body trasy, ale zda bude náš dokumentační záměr naplněn skutečně bohatě, to záleží na vás ostatních. Každému přispěvateli už předem děkujeme.

Odkazy:

  1. Dráha spoje Ex 10005 - zdroj IDOS, formát PDF
  2. Dráha spoje Ex 10004 - zdroj IDOS, formát PDF
  3. Lokomotiva 759 – Wikipedie
  4. Ostravan slaví „70“, vlaky mezi Prahou a Ostravou za tu dobu zrychlily o 2 hodiny - tisková zpráva ČD ve formátu PDF

Úvodní ilustrační snímek: T 499.0002 jako exponát loňského Národního dne železnice v Hradci Králové
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy