Trenčín – prekládka chynorianskej trate

19.5.2016 8:00 Ing. František Smatana

Trenčín – prekládka chynorianskej trate

Umelci niekedy začínajú svoje vystúpenia slovami „moji priaznivci sa ma pýtajú na …“. Mňa sa zatiaľ nikto nepýta a námety na svoje články si musím vymýšľať sám. Tento som začal písať po prečítaní krátkej správy na našom webe. Pripomenul mi, že zatiaľ čo som sa rekonštrukcii hlavnej trate venoval pravidelne počas prác na nej, chynoranská trať na svoju chvíľu stále čaká. Ale len do dnes, jej 5 minút slávy je tu.

 

 

 


No na druhej strane je to zákonité. Až doteraz sa na nej nič nedialo (z pohľadu rekonštrukcie), začalo sa len posledné dni. Ja som sa tam dostal len jedenkrát, a bohužiaľ hlavné práce (ako sa píše v odpovedi ŽSR) ktoré majú začať koncom augusta, ma minú. Tak uvidíte situáciu z apríla. Nebude to nič siahodlhé, náročné či vyčerpávajúce. Upravovaný úsek trate je krátky a práce sa len rozbiehajú. Sledovať to v auguste bude iný zážitok.

Schválené plány ukazujú prestavbu opisovaného úseku takto:


Výrez zo situácie rekonštrukcie trati v Trenčíne. 4.2016 © archív FS

Pôvodná trať sa posunie podstatne, dobre je to vidieť aj na fotkách  - fotil som z miesta stávajúcej trate, nová bude odsunutá o metre. Prešiel som úsek od železničnej stanice Trenčín po cestný most, teda tam, kde sa momentálne pracuje, pešo. Pokračoval som aj ďalej (na bicykli), až po podchodík pri Riviére (kam som išiel na návštevu za mojim spolužiakom, čím ho pozdravujem), ale tam sa nič nedeje (úsek by sa mal len vyrovnať).

K prácam - začalo sa s prípravou pre stavbu zemného telesa (čo je vidieť) v úseku od stávajúcej hlavnej trate až po cestný most. A z tohto úseku je aj najviac fotiek.


Pri spätnom pohľade vidíte ten posun. 21.4.2016 © F. Smatana

Inak, keď má byť táto trať v septembri a októbri preložená na nový násyp, znamená to, že minimálne jedna koľaj na novom moste musí byť pojazdná. Čím dávam povel všetkým záujemcom, aby sa v tom čase na miesto dostavili a túto historickú udalosť patrične zaznamenali.

Vraj niekde pri terajšom železničnom moste by pod novou bánovskou traťou mal byť aj ďalší podchod pre peších (túto informáciu uverejnili len Kapustné listy), aby sa k nemu z centra mesta dalo vôbec dostať, ale v schválených plánoch ho nenájdete. Tak uvidíme, ako to bude. Aj v tomto prípade môžeme povedať, že z pohľadu obyvateľov a mesta nie je prestavba dotiahnutá do detailov (ako je to aj v prípade rekonštrukcie hlavnej trate; mne osobne najviac vadí násyp od nového mosta smerom k stanici, nžkm 122+650~800). Nejdem nič vyčítať ŽSR, tie si strážia svoje priority, je to problém mesta Trenčín a jeho zastupiteľov. Je to škoda, lebo kedy bude možné robiť prípadné opravy? Pri ďalšej rekonštrukcii za 50 rokov? A aj to len v prípade, že ich zaplatí niekto iný (dúfam, že ešte stále EÚ).

Odkazy:

  1. Prekládka chynoranskej trate - vyjadrenie ŽSR pre média
  2. ŽSR/ Modernizácia - Trenčín – Chynorianska trať - vyjadrenie ŽSR pre média
  3. Práce na prekládke chynoranskej trate už bežia, Trenčín čaká výluka - nastrencin.sme.sk

Úvodná snímka:  Prestavba chynorianskej trate sa začala; 21.4.2016 © František Smatana

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy