Přestupní terminál Třinec se stává skutečností

3.12.2014 8:00 Karel Furiš

Přestupní terminál Třinec se stává skutečností

Do redakce internetového magazínu VLAKY.NET přišla pozvánka tohoto znění: Dobrý den, vážení kolegové. Jménem společnosti České dráhy a města Třinec si Vás dovolujeme pozvat na slavnostní zahájení stavby Přestupního terminálu Třinec. Zahájení stavby proběhne v hale třineckého nádraží v pondělí 1. prosince 2014 od 11:30 hodin. Těšíme se na setkání s Vámi.

 

 

 

 

Já to mám z Ostravy do Třince kousek, tak je jasné, že byla „přidělena“ mně. Rozjel jsem se tedy do Třince abych zaznamenal průběh akce formou videa a několika fotografii. Třinec je průmyslové město a jeho železniční stanice se nachází hned vedle Třineckých železáren. O záměru vybudovat u ní přestupní terminál jsem se dověděl už před rokem, kdy jsem pořizoval obrazové podklady pro jinou reportáž, na niž tato vlastně tématicky navazuje. A tím také dokládá, že třinecká radnice dlouhodobě dbá na to, aby občanům města poskytla co možná nejvyšší komfort při využívání veřejné dopravy, za jejíž páteř považuje právě dopravu železniční.


Vizualizace nové podoby nádraží z uliční strany; zdroj: Česká dráhy, a.s

Jak se píše v při té příležitosti vydané tiskové zprávě, tentokrát šlo o faktické zahájení realizace společného projektu města a Českých drah s názvem Přestupní terminál Třinec, jehož budoucí staveniště bylo předáno zhotoviteli. Tato stavba, jak také v úvodu ceremoniálu řekla tisková mluvčí ČD pro Moravu a Slezsko Bc. Kateřina Šubová, bude našeho národního dopravce stát zhruba 40 milionů korun, z čehož asi 16 miliony Kč přispěje Regionální operační program NUTS II Moravskoslezsko. Celkové náklady by měly činit 60 milionů Kč. Stavba by měla být podle plánů hotová za pouhý rok. Cestující by tak již v prosinci příštího roku mohli nový terminál využívat.


Vizualizace terminálu z nadhledu; zdroj: Česká dráhy, a.s.

Během přestavby železniční stanice a jejího bezprostředního okolí však musí cestující i ostatní občané počítat s větším hlukem a prachem. Má se snížit hlavní budova o bytové jednotky, které jsou nad vstupní halou. Dále se mají zkrátit i boční křídla výpravní budovy. Nové uspořádání umožní plynulý přestup mezi vlaky a autobusy a na druhé straně stanice vzniknou parkovací místa pro automobily. V interiéru stanice by se měly po rekonstrukci objevit nové prostory pro odbavení cestujících, restaurace, čekárna a obchody. Třinecké nádraží se tak změní k lepšímu po 58 letech od doby, kdy získalo svou stávající a potřebám dneška už nevyhovují podobu.


Celkový pohled na výpravní budovu, který se za pár dnů začne měnit © Karel Furiš

K veřejnosti a mediím v odbavovací hale, kde ceremoniál probíhal, promluvila především starostka města Třinec RNDr. Věra Palkovská, po níž se slova ujal generální ředitel Třineckých železáren, a.s. Ing. Jan Czudek. Za zhotovitele stavby, akciovou společnost Zlínstav, hovořil Ing. Stanislav Morávek, ředitel jejího závodu HSV 04 Lípa u Zlína. Po krátkých projevech představitelů dalších zainteresovaných složek následovalo slavnostní přestřižení pásky a nezbytný přípitek na zdar celého díla a naplnění záměrů s ním spojených. Poté odpovídali hosté na dotazy mediím. Celou slavnost zpestřilo vystoupení místního dětského folklorního souboru Čučoriedky.


Hlavní slovo měla starostka RNDr. Věra Palkovská © Karel Furiš

Slavnostní dění ve vestibulu třinecké železniční stanice skončilo krátce po poledni a já jsem se vydal na cestu vlakem k domovu. Když jsem z něj vystoupil na nádraží v Ostravě-Svinově, začalo už mírně pršet a za hodinu nastala kalamita v dopravě, nejen železniční, jakou asi málokdo z nás někdy zažil. Jsem rád. že já jsem dorazil domů ještě včas a bez problémů, ale hlavně, že se mi povedlo mé reportážní záměry nejen realizovat, ale také ještě „za tepla“ převtělit v tento článek. Možná je až příliš stručný, ale já se domnívám, že o co je kratší můj text, o to budou výmluvnější pořízené fotografie a snad i video, které jsem při té příležitosti pořídil.

Zahájení přestavby Přestupního terminálu Třinec © Karel Furiš
 
Odkazy:
  1. Třinec - Wikipedie
  2. České dráhy, a.s. – skupina
  3. Město Třinec – oficiální webový portál
  4. Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko - oficiální stránky
  5. Železniční trať Bohumín - Čadca – Wikipedie
  6. Třetí železniční koridor – Wikipedie
  7. zdroje uvedené pod odkazy v textu
Úvodní snímek: Přestřižení pásky se povedlo, snad to bude platit i o takto započatém díle © Karel Furiš
 
Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy