Ferrovie della Calabria

1.6.2014 8:00 Václav Vyskočil

Ferrovie della Calabria

Když jsem byl poprvé v roce 2006 na letní dovolené v Calabrii, zaujal mne malý motoráček ve stanici Montepaone. V té době jsem neměl nejmenší tušení o jakou se jedná raritu. Teprve po příjezdu domů jsem začal hledat nějaké bližší informace na internetu a ejhle, z nevinně vyhlížejícího motoráčku se vyklubala pozoruhodná věc. Jedná se totiž o jedinou provozní ozubnicovou úzkorozchodnou trať v Itálii.

 

 

 


Jelikož jsem se vypravil na dovolenou do stejných míst i v roce 2012, byl jsem dopředu rozhodnut, že tuto trať musím navštívit a pokud možno i projet. Nejprve něco teorie:

Historie Ferrovie Calabro Lucane

Návrh na výstavbu některých tratí sahá až do posledních desetiletí devatenáctého století. Již v roce 1882 provinční deputace z Cosenzy požádala vládu o výstavbu trati Spezzano – Castrovillari - Lagonegro, která by spojila centrální Itálii a střed Calábrie, Která by se napojovala na hlavní trať Vallo di Diano v Salernu a umožnila by přímé spojení s Neapolí, to se však nepodařilo. Schválit se podařil až 4.prosince 1902 projekt advokáta Zanardelliho, který plánoval stavbu úzkorozchodných tratí v regionu. Stavba těchto železnic, byla později realizována společností pro Středomořské železnice, která však po zestátnění železnic v 1905 ztratila svou středomořskou síť normálně rozchodných tratí.

Tato společnost pak předala žádost o státní dotaci na výstavbu inter-regionální sítě. Získala ji zákonem 580 z 21 července 1910, který byl následován smlouvou podle zákona č.. 135 z 26 ledna 1911. Rok poté, došlo k otevření první trati, Bari - Matera a to 9.srpna 1915. První projekt byl ambiciózní, propojení čtyř oblastí - Kampánie, Basilicata, Puglia a Kalábrie - a sedmi provincií Itálie, Potenza, Matera, Bari, Cosenza, Catanzaro a Reggio železnicí, ale v průběhu času se projekt zmenšil a realizoval se pouze částečně. A to z důvodu dlouhého období stagnace po první a pak po i druhé světové válce.


Typická kalábrijské městečko - Coraci © Václav Vyskočil

Dne 9.října 1916 byla zahájena doprava na hlavní trati Cosenza - Rogliano. Po zpomalení prací v důsledku první světové války, byl další úsek otevřen až 11.října 1922. Jednalo se o trať Pedace - San Pietro in Guarano o délce 21 km. V období let 1915 - 1934., byla vybudována a otevřena pro veřejnost železniční síť o celkovém počtu 740 km tratí. Poslední úsek byl otevřen v dubnu 1956. jednalo se o trať Camigliatello - San Giovanni in Fiore. Již pouze na papíře zústali projekty tratí: Mammoth - Cinquefrondi, Miletus - Chiaravalle Centrale, San Giovanni in Fiore - Petilia Policastro, Marsico Nuovo - Laurieton, Marsico Nuovo - Montalbano Jonico.

Poté již nastalo jen omezování osobní i nákladní dopravy a rušení mnoha tratí. Data otevírání a rušení tratí naleznete v italské Wikipedii. V šedesátých letech došlo v Itálii k prudkému rozvoji automobilové dopravy a na mnoha tratích začalo docházet k prudkým propadům jak přepravených osob, tak nákladů. Z těchto důvodů došlo v následujících dvou desetiletích ke zrušení mnoha desítek kilometrů tratí. V roce 1989, to co zbylo z sítě FCL bylo rozděleno do dvou samostatných společností Ferrovie Appulo Lucane (FAL) a Ferrovie della Calabria (FC).


Budova stanice Catanzaro Lido © Václav Vyskočil

Ferrovie della Calabria (FC)

je název sítě železnic provozovaných společností s ručením omezeným Ferrovie della Calabria Srl, která vznikla z části společnosti Ferrovie Calabro Lucane, Společnost plně spadá plně pod region Calabrie. Kromě železniční sítě, společnost také provozuje autobusovou dopravu a lanovou dráhu.

Pod Ferrovie della Calabria spadají dvě samostatné sítě o rozchodu 950 mm, které nejsou elektrizované. Jedná se o tratě:

Lines Cosentine

  1. Cosenza - Catanzaro Lido, 113 km, otevřena postupně v letech 1916 - 1934 (v současné době je pozastavena doprava v úseku Rogliano - Colosimi)
  2. Cosenza - San Giovanni in Fiore, 77 km, otevřena postupně v letech 1916 - 1956 (doprava pozastavena)


Stanice Cosenza © Václav Vyskočil

Lines Taurensi

  1. Gioia Tauro - Cinquefrondi, 32 km, otevřena postupně v letech 1924 - 29 (doprava pozastavena)
  2. Gioia Tauro - Palmi, 9 km, otevřen v roce 1917 (provoz pozastaven)

Jak je vidět s předchozích řádků v provozu moc tratí do současnosti nezůstalo. Tratě, které zbyly, snad mají budoucnost jistou, V současné době probíhá obnova vozového parku novými jednotkami od firmy Stadler. Bohužel tím pro mě tyto tratě ztrácí kouzlo. A bude se jednat o sterilní vozový park známí i z jiných úzkorozchodných tratí Evropy.

V době mé návštěvy byla osobní doprava provozována třemi typy motorových vozů:

  1. M2.200 výrobce Breda 1970 – 1974
  2. M4. 300 výrobce Fiat 1988, a s označení 350C, které jsou vybaveny pro provoz na ozubnici
  3. M4c.500 výrobce Stadler, od roku 1988


DE M4C 505 ve stanici Catanzaro Città © Václav Vyskočil

Zážitky z cesty

Naší jízdu po této železnici jsme začali ve stanici Catanzaro Lido. Úzkorozchodné nádraží se nachází cca 250 m. Od normálně rozchodné stanice. Trať je jednokolejná s celkem hustým provozem v úseku Catanzaro Lido – Catanzaro Città. Mezi stanicemi Catanzaro a zastávkou Catanzaro Praktica je úsek s ozubnicí. Stoupání dosahuje až 70 ‰. Na trati je velké množství tunelů. Vlaky zde jezdí vcelku slušně obsazené. Centrum města se nachází na kopci a vlak zde funguje jako městská doprava. U stanice Catanzaro Città se nachází depo a garáže autobusů a též autobusové nádraží. Nedaleko se nachází též ředitelství společnosti.

Zajímavostí stanice jsou tunely na obou zhlavých. Trať má až do stanice Soveria Manelli charakter příměstské železnice a vlak je opět velice slušně obsazen. Trať vede za stanicí opět mnoha tunely a po několika velice pěkných kamenných mostech. V mnohém by mohla konkurovat horským tratím ve Švýcarsku. Ve stanici Soveria Manelli opět přestupujeme, abychom popojeli do stanice Colosimi, ve které přestupujeme do autobusu NAD. I když jízda autobusem po úzkých horských silnicích je opravdu zážitek, raději bych si trať projel vlakem. 


M2 233 jako Os 358 ve stanici Colosimi © Václav Vyskočil

Nevím, co je na tom pravdy, ale údajně se na trati nejezdí z důvodu sesuvu nějakého svahu. V autobuse počet cestujících nepřekročil 10 osob. Ve stanici Rogliano opět přestupujeme do vlaku, tentokrát do novotou zářící jednotky Stadler. Tato nás dopravuje na konečnou stanici Cosenza. Zde se nachází druhé depo a opět i autobusové garáže. Zde je stanice společná pro normální i úzký rozchod. Překvapuje mně velikost nádražní budovy, která se nachází ve velké vzdálenosti od centra a je naprosto předimenzována.

Pokud se do těchto míst dostanete rozhodně návštěvu této železnice všem doporučuji stojí to za to. Jestli nebudete mít celý den na cestu, rozhodně navštivte alespoň ozubnicový úsek v Catanzaru, případně lanovku v tomto městě (tu já si šetřím na příště). Já bych se sem určitě chtěl vrátit a to jak na pobřeží moře tak do hor národního parku pohoří Silla, kde si v zimě dokonce můžete zalyžovat. Pevně doufám že se časem podaří obnovit osobní dopravu na trati Cosenza - San Giovanni in Fiore. Kde ještě před několika lety jezdili osobní vlaky, které v sezoně doplňovali historické vlaky vedené parní lokomotivou.


Vozy M2 233, M4c 360, RA 1020 a M4c ve stanici Catanzaro Città © Václav Vyskočil

Snad jeden s parních vlaků po trati projel i letos v jarních měsících. V době mé návštěvy probíhaly nějaké opravné práce v úseku Cattanzaro Città – Soveria Manelli a v součtu s nákupem nových motorových vozů mají zdejší úzkorozchodné tratě před sebou světlé zítřky a zajištěnu další budoucnost. Ještě drobná poznámka, pokud se náhodou rozhodněte zdejší tratě navštívit, tak to rozhodně nedělejte v neděli. V tento den žádné vlaky nejezdí. Článek berte jako pozvánku k návštěvě výše popisované železnice a rozhodně ho nepovažujte za vyčerpávající historické pojednání.

Prameny a odkazy:
  1. Kalábrie – Wikipedie
  2. Ferrovie della Calabria Srl - Società di servizi di trasporto pubblico – oficiální stránky
  3. Catanzaro Lido - Catanzaro Città – jízdní řád ve formátu PDF
  4. Catanzaro Città - Soveria Mannelli – jízdní řád ve formátu PDF
  5. Cosenza - Rogliano – Marzi – jízdní řád ve formátu PDF
  6. Rogliano - Soveria Mannelli – jízdní řád ve formátu PDF
  7. Ferrovie della Calabria, Orari – interaktivní mapa s jízdními řády
  8. Ferrovie in Calabria… - amatérské stránky
  9. Rete ferroviaria della Calabria - Wikipedia – o historii železnice v regionu
  10. Ferrovie Calabro Lucane - Wikipedia
  11. Ferrovie della Calabria - Wikipedia
  12. Ferrovie Appulo Lucane - Wikipedia
  13. Ferrovia Cosenza-Catanzaro Lido
Úvodní snímek: Pohled na trať v úseku Catanzaro - Catanzaro Praktica © Václav Vyskočil

Galéria