Sv. Mikuláš na železnici a Vianoce predo dvermi

13.12.2013 8:00 Ľudovít Lacko

Sv. Mikuláš na železnici a Vianoce predo dvermi

V sobotu 7. decembra sa na mnohých tratiach Slovenska, ale aj v Českej republike konali Mikulášske jazdy, kde dostali možnosť predviesť sa stroje dnes už výnimočne sa vyskytujúce. V Bratislave a jej okolí robila radosť malým aj veľkým mazutka, pod Zvolenským hradom sa premával malý býček, v Poprade jazdil s Mikulášom na palube papagáj a skaličák vozil Santa Clausa v okolí Brna.

 


 

 

Z bratislavskej hlavnej stanice bol vypravený ešte jeden vlak - smer Senec, Galanta, Sereď, Leopoldov, Trnava, Pezinok, Bratislava – Rača a nakoniec zastavil v stanici Bratislava – hlavná stanica. Hlavnou atrakciou tohto Mikulášskeho vlaku bol parný albatros. O teplo pre cestujúcich sa starala laminátka a požiarny vlak neťahal nikto iný než verný pegas, ktorý vždy sprevádza albatrosa pri mimoriadnych jazdách. Medzi Bratislavou a Galantou bol na čele mimoriadneho vlaku albatros. Z Galanty do Leopoldova pre zmenu ťahala laminátka a na zostatok trasy sa opäť ujal vedúcej úlohy albatros.

 

240.087-7 ZSSK prichádza s Mikulášskym vlakom do stanice (Leopoldov, 7.12.2013) © Ľudovít LACKO

Vlak sv. Mikuláša dorazil do Leopoldova doprevádzaný silným nárazovým vetrom, mrakmi a nízkou teplotou typickou pre decembrové počasie. Ani nepriaznivé poveternostné podmienky neodradili zanietených priaznivcov železničnej dopravy vzhliadnuť, alebo zaznamenať na pamäťovú kartu tieto zriedkavé okamihy, kedy je možné vidieť na trati taký rušeň, ako je v tomto prípade albatros.

 

498.104 na konci Mikulášskeho vlaku (Leopoldov, 7.12.2013) © Ľudovít LACKO

Počas prestávky v Leopoldove sa podarilo severozápadnému vetru roztrhať mraky a tak na krátky čas sa dotkli albatrosa aj slnečné lúče, kým Slnko nezapadlo za obzor. Vládu na oblohe opäť prevzali ťažké sivé mraky, z ktorých sa spustila krátka chumelica. Sneh nemal tendenciu zotrvať a tak na ozajstné zimné počasie v našich končinách si budeme musieť počkať.

 

498.104 odchádza do Trnavy (Leopoldov, 7.12.2013) © Ľudovít LACKO

Sviatok sv. Mikuláša je akoby prológ pred blížiacimi sa väčšími sviatkami a to je čas, kedy malí aj veľkí začínajú rátať školské dni do vianočných prázdnin, do pracovného a sviatočného voľna. Sú to dni, keď je počuť z rádia vianočné piesne. Vianoce sú dni, ktoré chce každý prežiť v rodinnom kruhu, medzi blízkymi a priateľmi, deti sa znova tešia na darčeky, ktoré im tentokrát prinesie Ježiško.  

T 478.1201 s požiarným vlakom následuje albatrosa (Leopoldov, 7.12.2013) © Ľudovít LACKO

Zábery, ktoré vám prináša tento minireport, boli zhotovené v katastri Leopoldova a jeho blízkosti.
Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa podieľali na organizovaní Mikulášskych vlakov. VĎAKA.
Vážení priatelia, priaznivci železnice, dovoľte mi zapriať Vám radostné a veselé blížiace sa Vianočné sviatky.

Súvisiace odkazy