S RegioJetom z Martina cestoval ako prvý reportér VLAKY.NET

29.1.2013 8:00 Kamil Korecz

S RegioJetom z Martina cestoval ako prvý reportér VLAKY.NET

O súkromnom železničnom dopravcovi RegioJet, prevádzkujúcom svoje vlaky na území Českej republiky výhradne na podnikateľské riziko, možno s určitosťou tvrdiť, že už pevne zaujal svoje miesto na trhu a ponúka stabilnú paletu služieb v osobnej doprave medzi najväčšími českými aglomeráciami – Prahou a Ostravou.

Rastúca a silnejúca konkurencia ale nespí a je preto prirodzené, že sa objavujú stále nové služby a vylepšenia väčšieho či menšieho rozsahu.

 

 


Predĺžená trasa jedného páru IC vlakov až do Žiliny je nesporne jedným z benefitov RegioJetu. Nie je to síce vec obzvlášť zásadná ani prevratná, no napriek tomu možno toto považovať za určitý náskok voči konkurencii. Cestujúci z a do Žiliny tak majú tiež možnosť okúsiť služby súkromného dopravcu a utvoriť si tak vlastný obrázok o tom, či je takýto liberálny systém v osobnej železničnej doprave krokom vpred, alebo naopak.


Vlak IC 1006 RJ na digitrone, nástupište zatiaľ nesvieti (Žilina, 19.1.2013) © Kamil Korecz

Prednedávnom sa na verejnosti objavila informácia o tom, že sa chystá predĺženie žilinskej linky až do Martina. Táto informácia ma potešila, keďže už niekoľko rokov mám v tomto niečo vyše 50-tisícovom meste svoj trvalý pobyt aj ja. Skorý ranný odchod umožňuje cestovať z Martina do ČR aj počas víkendov o dve hodiny skôr, doteraz tak bolo možné až s využitím Ex 150 Hukvaldy. V pracovných dňoch je okrem nového žltého transferu k dispozícii aj prípoj osobnými vlakmi štátneho dopravcu.
 

Cestovný poriadok novej linky zo stránok www.regiojet.cz
 
Čerstvá ponuka ma zaujala natoľko, že som sa rozhodol túto službu hneď v jej prvopočiatkoch využiť a vyskúšať. Pátranie po informáciách na webe dopravcu vynieslo okrem žiadaných informácií o cestovnom poriadku a cene cestovného aj očakávané zistenie, že spoj je tvorený autobusovým prípojom s garantovaným prestupom v Žiline. Na tieto účely sa však nevyužívajú žlté autobusy, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať, ale prevoz zabezpečuje miestny zmluvný prepravca MT Lines.
 

Cenník cestovného na novej linke zo stránok www.regiojet.cz
 
Za cieľ „skúšobnej jazdy“ som si zvolil Ostravu pre jej blízkosť kilometrickú, časovú aj finančnú. Trochu som sa pozastavil nad cenou cestovného lístka, kde jednosmerný lístok Žilina – Ostrava vyjde na 3,9 € a v relácii Martin – Ostrava je to 7,9 €. Podľa všetkého je takáto cenová politika daná predpokladom menšieho záujmu o transfer a teda zvýšenými nákladmi na jedného cestujúceho. Uvidíme, ako sa bude situácia okolo tejto služby ďalej rozvíjať.
 

Vôbec prvý cestovný lístok RJ z Martina, repro Kamil Korecz
 
Rezervácia a nákup lístka cez web dopravcu prebehli hladko, a tak som mohol po skorom rannom vstávaní netradične na autobusovej zastávke vyzerať svoj spoj. Na moje prekvapenie sa pri zastávke pristavilo osobné auto s otázkou, či cestujem do Žiliny. Po pár vetách vysvitlo, že toto je ten môj spoj. Počas presunu do Vrútok, kde bol hlásený nástup druhého a toho rána zároveň posledného záujemcu, sa dozvedám, že som vôbec prvým cestujúcim RegioJetu z/do Martina, keďže včera, čoby v prvý deň túto službu nikto nestihol využiť.
 

Náhradné vozidlo transferu z Martina (Žilina, 19.1.2013) © Kamil Korecz
 
Nízky záujem je na začiatku pochopiteľný a nasadenie „náhradného vozidla“ nie len ekonomické, ale v tomto prípade aj komfortné. Nechajme ale čas nech ukáže, či si ponuka nájde svojich zákazníkov. Veď podľa toho, čo si vrabce na drôtoch čvirikali, toto nie je konečný stav, ale vo výhľade je rozšírenie ponuky o predaj celých ski-balíkov služieb v spolupráci so strediskom v Jasenskej doline, pričom v cene bude okrem skipasu, ubytovania a cestovného z ČR do Žiliny aj transfer Žilina – Martin – Jasenská zmluvným dopravcom s garantovaným prestupom v Žiline.
 

Vlak IC 1006 RJ pripravený na cestu (Žilina, 19.1.2013) © Kamil Korecz
 
Ani konkurencia však celkom určite neostane stagnovať na súčasnej úrovni služieb a môžeme zatiaľ hádať, aké tromfy vyložia na stôl LeoExpress a České dráhy, hoci druhý menovaný už medzičasom niečo naznačil.
Odkazy:
  1. RegioJet - Wikipedie
  2. RegioJet - oficiálne stránky
  3. Startuje nové spojení RegioJet z Martina a Vrútek - tlačová správa dopravcu
  4. MT-lines - Autobusová preprava - oficiálne stránky

Úvodný obrázok: Reklama na nové spojenie zo stránok www.regiojet.cz

Súvisiace odkazy