Lokomotivy RegioJetu na českých kolejích

8.7.2010 12:30 Milan Vojtek Zdroj: Právo

Lokomotivy RegioJetu na českých kolejích

Telefonát od karla.f mi v úterý proměnil pozvolna se uklidňující konec prodlouženého svátečního víkendu – jenž jsem trávil coby pracující pisálek, v malé drama. Karel mě telefonem vyhnal na nádraží, kde mají stát tři žluté stroje Jančury, první lokomotivy, které směřují do služeb RegioJetu. Po marném hledání, v němž mi nepomohlo ani upřesnění místa pobytuz – kolej 206, jsem stroje nakonec objevil.

Byly jinde a nebyly žluté, přesto byly zcela jistě známé. Ale dál již text deníku Právo:


Tři tvarově povědomé, leč nátěrem neznámé lokomotivy se objevily v úterý na nádraží v Břeclavi. Putují z Itálie a jejich příjemcem je společnost RegioJet Radima Jančury. Nákupem škodováckých lokomotiv, původně jezdících v Itálii, se blíží nástup žlutých expresů.
Jedná se o lokomotivy, které původně plzeňská Škoda vyrobila ještě pro federálního dopravce ČSD. V hektické době na počátku devadesátých let ale dráhy z finančních důvodů nepřevzaly všechny původně objednané stroje. Část produkce, devět lokomotiv, se po nezbytné úpravě objevilo v Itálii ve službách italské privátní železnice Ferrovie Nord Milano Esercizio. Právě tam si je vyhlédl Radim Jančura pro svůj projekt nových vlaků.  
V rozporu s informacemi, které přinesla společnost Mediafax, ale nedorazily lokomotivy již upravené pro opětovný provoz na českých kolejích. Z italského Tarvisia se vydaly na cestu v původním stavu, v jakém brázdily italské koleje. „Byla to jen jedna z možností. Takzvanou bohemizaci lokomotiv uskutečníme u nás. Jméno dodavatele ale zveřejníme až po podepsání smlouvy,“ řekl obchodní ředitel firmy Jiří Schmidt. V rámci úprav musí být přemístěno stanoviště strojvedoucího. Po vyrobení bylo vpravo ve směru jízdy, italský zákazník je chtěl mít vlevo a nyní se pro návrat domů má stěhovat zase na pravou stranu. Při úpravách se změní nejvyšší rychlost lokomotiv na 140 kilometrů za hodinu. Podle Radima Jančury jejich vstup do osobní dopravy především mezi Ostravou a Prahou plánují nákup nových osobních vagónů. Za padesát rychlíkových vozů mají podle ČTK utratit zhruba 1,3 miliardy korun.
Jančurovi se s nákupem lokomotiv v Itálii podle znalců železničního prostředí podařil husarský kousek. Už v roce 2006 se totiž chystala vpadnout na české koleje mezi Prahou a Ostravou společnost Railtrans. Projekt RT-Express ale odpískala poté, co moderní lokomotivy Siemens nebyly včas schváleny Drážním úřadem pro provoz v síti SŽDC a náhradní stroje byly pro své stáří odmítnuty. Navíc podle jednatele Railtransu Petra Šimrala následně ministerstvo dopravy v části tras jeho plánovaných vlaků nové spoje u Českých drah. Odborníci konstatují, že nákupem lokomotiv shodného typu, jaký je v běžném provozu Českých drah i ČD Cargo, se Jančura vyhnul případným obstrukcím se schvalováním lokomotiv a jeho výchozí pozice pro vpád na trh je lepší.  
Podle Schmidta není pravděpodobné, že by jejich vlaky začaly jezdit v první den platnosti nového jízdního řádu v polovině prosince letošního roku. „To určitě ne. Ale lokomotivy ihned poté, co budou připraveny k provozu, používat začneme. Když to nebude na našich vlacích, dočasně je pronajmeme,“ řekl Schmidt.

 

630-08

630-09

630-06

Jak ukazují štítky lokomotiv, byly stroje vyrobeny v roce 1991, podle některých pramenů však až v roce 1992. Dlouho stály, až se nakonec podařil jejich prodej do Itálie do služeb privátní společnosti Ferrovie Nord Milano Esercizio (FNME). Do provozu se dostaly na přelomu let 1995 a 1996 v poštu devíti kusů.
Nasazení do provozu předcházela úprava – přemístění stanoviště strojvedoucího na levou stranu ve směru jízdy, snížení hmotnosti stroje na 80 tun, úprava střechy  - snížení výšky stroje ze 4650 na 4310 mm. Spolu s tím dostala nové polopantografy a další.

Po koupi lokomotiv bude následovat další investice. Podle ČTK chystá Jančurova firma nákup padesáti vozů v celkové hodnotě 1,3 miliardy korun. Termín převzetí má být ve třech etapách od letošního prosince do listopadu následujícího roku.

Lokomotivy Regio Jetu, zašité u odbočky na kolejiště vlečky Gumotex

Díky za spolupráci patří po zásluze Karlovi

Súvisiace odkazy