2012 – Svět 1435 milimetrů – Lednice

6.4.2013 8:00 Milan Vojtek

2012 – Svět 1435 milimetrů – Lednice

Lokálka z Břeclavi do Lednice stále žije. To je dobrá informace. I proto jsem mohl v roce 2012 dál fotit vlaky na půvabné trati, vedoucí do Perly jižní Moravy, jak je Lednice občas nazývána. V následujícím příspěvku přináším pár snímků z jízd uplynulého roku 2012, mířících právě do Lednice.

Vloni tam v rámci wellness vlaků měl premiéru tuning šukafonů, neboli Regionova. Cestou nabidky pohodlnějšího interiéru klonu někdejších orchestrionů či šukafonů, tedy řady 810, se vydaly České dráhy. Pohodlnější sedadla nahradila původní nabídku jízdy, cestování na dřevěných lavicích hurvínka. To byly první jízdy, jimiž začal provozní rok lokálky.

Jak ukazuje tento příspěvek, do Lednice vlaky stále jezdí. Konstatováním, že se provoz nezastavil, ale výčet pozitiv končí. Stav trati se nijak nemění. Mnohá místa s prohnilými pražci volají po opravě. I když tam jezdí těžká vozba - šlechtična i berta, není to snadné a většinu trati projíží jen za podmínky výrazného snížení rychlosti. Navíc aktivity některých tzv. bojovníků za lokálky přivedly trať do spektra zájmů sdružení, o čistotě jehož aktivit lze vést polemiky.

 První wellness vlak do Lednice v roce 2012 vyrazil 29. ledna. Byl jsem ve střehu. Počasí sice zrovna nepřipomínalo zimu, ale pár fotek z toho je. Trojdílná Regionova, neboli šukafon-tuning, nahradila dřívější podobu wellness spojů, které byly v režii hurvínka.  

 Na wellness jsem vyrazil i 11. března. Rozdíl v podobě přírody u prvních fotek a z březnové jízdy není nijak podstatný.

 To 22. dubna už atmosféru poslední wellness jízdy doprovodilo nastupující jaro. A já se toulal místy, kam jsem měl o pár dnů později vyrazit i na focení parní jízdy. Ta ovšem patří k jiné akci.

Čekáním na to, kdo projede dřív, byla jízda výletního vlaku do Lednice 19. května. Naštěstí osobák do Brna zmizel ze scény včas.  

Novinkou loňského jezdění do Lednice byl pendl do Mikulova. ve stejný den, tedy 19. května, jsem jej poprvé fotil nedaleko přejezdu u Valtic.  

O týden později, tedy 26. května, jsem dvaašedesátku fotil nedaleko zastávky Ladná.  

 Na hurvínka při jeho přesunu z Mikulova do Lednice, jsem číhal mezi Poštornou a Charvátskou Novou Vsí.

Akce Červnová noc je pokusem dostat další cestující do Lednice. Otázkou je její úspěšnost. V předchozím ročníku namísto plánovaného nasazení berty jel sólo motorák M 262.018, v roce 2012 už vyrazila berta. Pravda je, že cestujících nebylo o moc víc. Bohužel. Nicméně, i s minisoupravou jsem ji lovil na cestě do Lednice. Patří se dodat, že dnem akce byl 16. červen.   

A když už jsem v tento den zaměřil svou pozornost na jezdění do Lednice, vzal jsem to komplexně. Vyrazil jsem proto i na lov pendlu do Mikulova. Ten zakotvil před objektivem nejprve před Valticemi a poté ještě za Valticemi, s panoramatem kostela a zámku.

Den pokračoval lovem na M 262.018, vracející se z Lednice. Nemůže chybět snímek z mého oblíbeného místa v km 6,1 a poté i z nadjezdu na trati do Brna.

 Odjezdem motoráku pro mě den s lokálkou neskončil. Ještě jsem si počkal na setmění a šel na lov berty. Tu jsem si vychutnal odstavenou před odjezdem z Lednice a zásluhou vhodného místa zastavení v režii nám dobře známého strojvedoucího, vznikly i záběry na nádraží v Břeclavi.

I v polovině července, tedy 15. dne měsíce, jsem si odskočil ke kolejím. Hurvínek cestou ze zastávky Charvátská Nová Ves zrovna míjí skupinu turistů.

Singrovka není na trati do Lednice častým hostem. Pokud se nemýlím, naposledy se tak stalo na jaře roku 2009. Na podzim loňského roku tam vyjela opět. Cestu, organizovanou KPL, hradila ČSSD, vlak byl na podporu senátní kampaně Ing. Jana Hajdy. První záběry vznikly 6. října při čekání v Lednici, druhý pak zachycuje cestu do Břeclavi opět na mém obvyklém místě. Bohužel, krátce po odjezdu z Lednice se samovolně otevřely přechodové dveře.  

Poslední loňské toulky do Lednice byly už jaksi nad plán. 19. října mi zazvonil telefon, že jede hurvínek s vlekem pro turisty na trase Mikulov - Lednice a zpět. Záběr, pořízený cestou do Lednice pro své vyznění patří do jiného příspěvku, a to do projektu topového.  Snímky z cesty zpět do Mikulova uzavírám rok na lokálce, která nadále přežívá. A letos nám nabídne i pravidelné jízdy parních vlaků.

Súvisiace odkazy